Moni yhdistää nykyisin reissussa loman ja vapaaehtoistyön. Kiinnostaisiko työloma Kreetalla tai Vanuatun saarivaltiossa?

Miksi työlomaa voi suositella? Se tuo yleensä runsaasti onnen tunteita ja häkellyttäviä kokemuksia kiinnostavien ihmisten kanssa. Jokainen voi tehdä vapaaehtoistyötä matkalla oman mielenkiinnon ja elämäntilanteen mukaan. 

Tässä neljä mainiota kohdetta työlomalle.

  • Kreetalle

Toimin kesän vapaaehtoisena merikilpikonnien suojelujärjestössä Archelonissa Kreetan Haniassa. Etsin havaintoja kilpikonnista, laskin niiden pesiä, rakensin kuoriutuville poikasille turvallisia kulkuväyliä mereen ja kerroin matkailijoille kilpikonnien suojelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Majapaikkana toimi vanha koulurakennus. Vessakin oli vain reikä lattiassa, mutta viimeistään Kreetalla opin huomaamaan, miten vähällä ihminen tulee toimeen. Vapaaehtoisia oli ympäri maailmaa. Kielitaito kehittyi huomaamatta
ja uudet kulttuurit tulivat tutuiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Archelonissa vapaaehtoisena on työskenneltävä vähintään kuukausi. Monesta vapaaehtoistyöstä joutuu maksamaan, niin tästäkin. Kuukauden hinta on 250–350 euroa. Summa sisältää koulutuksen, majoituksen ja lahjoituksen järjestölle.

Lue lisää: Suunnitteletko halpalomaa? Näistä saat 65+ alennuksia

  • Uuteen-Seelantiin

Halvalla pääsee myös WWOOF:n kautta työskentelemään luomutilalla ruokaa ja majoitusta vastaan. Minä tein niin osan lomastani Uudessa-Seelannissa hollantilaisten Hellan ja Joepin maatilalla.

Hoidin kasvimaata ja kitkin karhunvatukkapensaita, jotka vievät tilaa alkuperäisiltä kasveilta. Työ oli fyysistä, ajatukset lepäsivät. Iltaisin kävin Hellan ja Joepin kanssa ratsastusretkillä. Pääsin mukaan paikalliseen elämänmenoon – maa avautui minulle uudessa valossa.

WWOOF:n lomilla työtä tehdään 4–6 tuntia päivässä ja asutaan yleensä paikallisten kotona. Työ kestää muutamista päivistä -kuukausiin, maatilan tarpeiden mukaan. WWOOF New Zealandin nettisivulle rekisteröityminen maksaa 30 euroa. Työ onnistuu monissa muissakin maissa.

Noin 20 euron rekisteröitymismaksulla pääsee näkemään Suomen ja 47 muun maan tilojen yhteystiedot.

  • Vanuatulle

Vietin puolitoista viikkoa iloisten ja puheliaiden neljäsluokkalaisten kanssa Vanuatulla. Saaren kyläkouluissa voi tehdä vapaaehtoistyötä lyhyitäkin jaksoja.

Opetus oli englanniksi, mutta kaikkien oppilaiden kielitaito ei riitä opetuksen seuraamiseen, joten vapaaehtoisia tarvitaan avuksi. Viimeisenä päivänä pidin luokalle esitelmän Suomesta, enkä ikinä unohda oppilaiden ilmeitä näyttäessäni kuvia Kemin jäähotellista.

Iskikö matkakuume? 6 vinkkiä halvempaan lomaan

Vanuatu on saarivaltio Tyynellämerellä 1750 kilometriä Australiasta itään. Työpaikan järjestää australialaisten Amanda ja Geoff Ogilvien vetämä Volunteer Vanuatu -järjestö.

Vanuatulle on parin tunnin lento Australian Brisbanesta, meno-paluu maksaa halvimmillaan 140 euroa. Majoitus ja vapaaehtoistyö koulussa maksoi 340 euroa. Hinta oli kokemuksen arvoinen.

  • Lappiin

Suomessa esimerkiksi luonnonsuojelujärjestö WWF järjestää joka kesä talkooleirejä, joilla kunnostetaan uhanalaisia perinneympäristöjä. Leireillä parasta on fyysinen työnteko mukavien ihmisten seurassa raittiissa ulkoilmassa.
Leirit kestävät viikonlopun tai viikon. Alueena on koko maa saaristosta Lappiin. Vain matkat pitää maksaa itse.

4 vinkkiä

  • 1. Ole avoin ja rohkea. Lähde mukaan, jos sinua pyydetään illanviettoon.
  • 2. Varmista, että rokotussuojasi on ajan tasalla. Hanki rokotuskortti,  johon on merkitty kaikki saamasi rokotukset.
  • 3. Kunnioita maan tapoja ja kulttuuria.
  • 4. Varaudu alkeellisiin oloihin.

Lisätietoa

Sisältö jatkuu mainoksen alla