Kun takana on vaativa operaatio, saako potilas matkustaa lentokoneella? Infektiolääkäri Katariina Kainulainen kertoo perusohjeet.

Matkaopas-lehden lukija kyseli läheisensä puolesta tärkeän kysymyksen:

Appiukolleni tehtiin puolisen vuotta sitten sydämen läppäleikkaus, josta hän on kyllä  toipunut hyvin, mutta olen hiukan huolissani, koska hän suunnittelee Thaimaan-matkaa. Millaisia riskejä tähän saattaa liittyä? 

Näin infektiolääkäri Katariina Kainulainen (Hus/THL) vastasi:

"Sydänleikkaus tai muukaan leikkaus ei yleensä estä lentämistä kuin muutaman viikon ajan leikkauksen jälkeen, jos potilas toipuu leikkauksesta normaalisti. Jos appiukkosi voi hyvin, matkustamiselle ei liene estettä. Asia kannattaa tietysti tarkistaa vielä omalta lääkäriltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pelottaako veritulppa lentomatkalla?

Matkustamossa voi lennolla äärimmillään olla happiosapaine, joka vastaa vuoristossa oleskelua 2 400 metrin korkeudessa. Siksi erityisesti sydän- ja keuhkosairauksia potevien kannattaa keskustella lääkärinsä kanssa matkustamisen riskeistä. Sairauden tulee olla hyvässä hoitotasapainossa ennen matkaa.

Jotkin muutkin sairaudet saattavat olla pulmallisia lentämisen kannalta. Lisätietoa niistä löytyy THL:n Matkailijan terveysoppaasta.

Jos henkilöllä on jokin perussairaus, on hyvä muistaa, että matkavakuutusten korvausehdoissa on rajoituksia tilanteessa, jossa perussairaus
pahenee matkan aikana."

Vierailija

Entisinä aikoina matkustaminen oli juhlaa, kun ehdittiin matkustaa kausi hitailla kulkuneuvoilla.
Minun sairauteni on nimeltään lentopelko. Siksi matkustin poikani kanssa Uuteen Seelantiin rahtilaivalla. Lensimme takaisin kotiin. Mutta merimatka oli "Se Matka".

Mökin muori

Juuri tuon happitason vuoksi kardiologini on rajannut minulta lentoajan  kuuteen tuntiin. Keljuttaa, paljon mielenkiintoista jää tuon vuoksi näkemättä.

Ehkä voisit lentää 'osissa'?

Sisältö jatkuu mainoksen alla