Parhaat tärpit Saksan olutparatiisiin
Vanhat kaunottaret ovat hienosti esillä BMW-maailmassa.
Vanhat kaunottaret ovat hienosti esillä BMW-maailmassa.

München on FC Bayernin, BMW:n ja Hofbräun kotikaupunki, joka huokuu äijämeininkiä.

  • 1. Juoma: Trink,trink, Brüderlein

Joka syksy kuutisen miljoonaa oluen ystävää kokoontuu Theresia-niitylle maailman mahtavimpaan ­sadonkorjuujuhlaan. Oktoberfestin oluthanat aukeavat Münchenin ylipormestarin ”Tappi on avattu ” -tervehdyksellä. Kahden viikon aikana juomaa lorisee kolpakoihin 7,5 miljoonaa litraa. Litran Maß-tuoppi maksaa 10 euroa.

Tuhansien olutmerkkien joukossa yksi legendaarisimmista on Baijerin herttuan aloitteesta yli 400 vuotta sitten syntynyt Hofbräu. Hofbräuhaus, oluen nimikkohalli, on sijainnut Münchenin keskustassa nykyisellä paikallaan vuodesta 1897. Se on eittämättä yksi kaupungin suosikkikohteista. Ruuhka­päivinä lähes 30 000 vierasta nauttii hurlumhei-tunnelmasta. Rakennuk­sella on myös synkeä menneisyytensä: se toimi jonkin aikaa kansallissosialistien päämajana.

Olutkellareita ja -puutarhoja: Hofbräuhaus, Platzl 9, Augustiner-Keller, Arnulfstrasse 52, Löwenbräukeller, Stiglmaierplatz ja Chinesischer Turm, Englisher Garten.
oktoberfest.de

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hofbräuhausin tunnelma on mutkaton ja rento.
Hofbräuhausin tunnelma on mutkaton ja rento.
  • 2. Autot: Bemareita tornadossa

Vuonna 2007 Olympiapuistoalueelle nousi hätkähdyttävä wow-arkkitehtuuriluomus BMW-Welt, automerkin uutuuksien näyttelytila. Hulppea teräs-ja lasitornado valikoitui voittajaksi 275 kilpailutyön joukosta.

Autoista kiinnostuneelle BMW-Maailma on megaluokan elämys. Paikasta on tullut Baijerin suosituin vierailukohde vuosittaisen vierailijamäärän noustua kolmeen miljoonaan kävijään. Täällä on mahdollisuus tutustua erilaisten kokemusten ja näyttelyiden kautta BMW:n autojen nykytuotantoon. Näyttelytilojen lisäksi rakennuksesta löytyvät uusien autojen luovutuspaikka, BMW-myymälä, työpajoja, neljä ravintolaa ja tehdas, jossa valmistuu noin 200 000 autoa vuodessa. Pääsy huippusuositulle tehdaskäynnille on varattava hyvissä ajoin. Viereinen BMW-museo esittelee kattavasti automerkin satavuotisen historian. Vanhojen autojen kokoelma koostuu todellisista helmistä.

BMW-Welt, ilmainen sisäänpääsy, museolippu 12 e.
Tehdaskäynnit on tilattava hyvissä ajoin.
bmw-welt.com

  • 3. Historia: Kotkanpesän korkeudella

München kärsi valtavia vahinkoja pommituksissa. Yksi harvoista Hitlerin ajan säilyneistä monumenteista on ­Kehlstein-vuoren huipulle, ­1 834 metrin korkeuteen rakennettu Kotkanpesä, puolueen lahja 50-vuotiaalle Hitlerille.

Graniittilinnan taustalla kohoavat Berchtesgadenin lumihuippuiset Alpit ja alhaalla kimmeltää Königssee. Obersalzbergissa sijaitsevassa dokumentaatiokeskuksessa esitellään alueen natsimenneisyyttä.

Kotkanpesään pääsee vain erikoismoottoreilla ja -jarruilla varustetuilla busseilla, jotka lähtevät dokumentaatiokeskuksesta.

6,5 kilometriä pitkä ja neljän metrin levyinen tie hakattiin monin paikoin vuoren ulkoseinämään. Reitille on louhittu viisi tunnelia ja rakennettu yksi neulansilmämutka.

Tie loppuu 124 metriä ennen huippua, josta jatketaan tunnelia pitkin vuoren sisään. Viimeinen nousu tehdään pramealla, peilein ja vihrein nahkaistuimin varustetulla hissillä. Haasteellista serpentiinitietä oli rakentamassa kaikkiaan 3 000 miestä yli vuoden ajan.

Kehlsteinhaus 160 km Münchenista. Juna päärautatieasemalta.
kehlsteinhaus.de
obersalzberg.de

  • 4. Jalkapallo: Legendat kunniagalleriassa

Baijerilaiset osaavat juhlia myös urheilukatsomoissa. Münchenin ylpeys on Bundesliigassa pelaava FC Bayern München. Saksan kaikkien aikojen menestyksekkäimmän jalkapalloseuran taival tähtiin alkoi vuonna 1900. Toistaiseksi voitokkain pelivuosi on ollut 2013, jolloin seura kahmi Bundesliigan, Mestareiden liigan ja seurajouk­kueiden MM-tittelit.

Huippumoderni Allianz Arena hehkuu peli-iltoina punaisena tai sinisenä sen mukaan, pelaako siellä Bayern München vai TSV 1860. Kaupungin vanhin futisseura, ”1860”, oli toinen Allianzin osakkaista, kun areenahankkeeseen ryhdyttiin vuonna 2002, mutta se joutui myymään osuutensa rahavaikeuksien vuoksi FC Bayernille.

FC Bayernin kotipelejä seuraa aina täysi katsomo eli 69 900 henkilöä. Futispyhättöön suuntaavat nekin, jotka eivät pääse osallisiksi itse otteluista. Seuran kunniakkaaseen menneisyyteen voi perehtyä opastetuilla areenakierroksilla ja FC Bayernin seuramuseossa. Museo on taltioinut huolella seuran historiaa aivan viime aikoihin asti. Fanikaupassa voi tehdä ostoksia ja Paulaner-biergartenissa nauttia baijerilaisista herkuista.

Areenalle vie metrolinja U6 keskustasta Marienplatzin asemalta, poistumispysäkki Fröttmaning.
allianz-arena.de

  • 5. Ruoka: Makkaraa ja rinkeliä maha täyteen

Panimokulttuurin lisäksi Baijerissa on rikkaat makkaraperinteet. Paikalliset antimet maistuvat niin omalle väelle kuin vieraille. Makkaraa syödään aamiaisella, lounaalla ja illallisella.

Ronskisti lihaisia, mausteisia ja riittävästi rasvaa sisältävien makkaroiden valikoima on valtaisa. Suosikkeja ovat weisswurstit, bratwurstit, bockwurstit ja currywurstit. Lisukkeina tarjoillaan useimmiten hapankaalia, perunasalaattia tai juustonuudeleita, Käsespätzle.

Kulinaarinen keskus Münchenin ytimessä on vuonna 1807 perustettu Viktualienmarkt. Vanhan Pietarinkirkon takana sijaitsevalla torilla toista sataa kauppiasta myy paikallisia tuotteita kojuista ja makkarakioskeista. Torin ympärillä on tusinoittain viihtyisiä ruokaravintoloita ja biergarteneita.

Kokeile perinteistä Bratwurstherzliä. Gourmeen ystävä voi helliä makunystyröitään Dallmayrin Michelin-kokin Diethard Urbanskyn annoksilla.

Brawurstherzl, Dreifaltigkeitsplatz 1,
Alois&Dallmayr, Dienerstrasse 14-15.

Sisältö jatkuu mainoksen alla