Kaksi isää, kaksi poikaa, pitkä viikonloppu Pariisissa. Mitä siitäkin seuraa?

Vakava ryhmä istuu lentoaseman kahvilassa. Keski-ikäiset Mika ja Mikko sekä heidän kympin rajapyykin ylittäneet poikansa ovat valmiita Pariisin-matkalle. Mutta onko Pariisi valmis meille?

Ainakin lennonjohto empii. Kone saa uuden lähtöajan Ranskan päässä olevan lakkouhan takia.

– Isä, eihän siellä taas ammuta ihmisiä? Olavi huolestuu. Mitä tuohon sanoisi? Ei kai.

– Isä, miksi ranskalaiset aina lakkoilevat? Kalle kysyy. Poika muistelee Barcelonan-matkaa, jolloin välilasku Pariisiin tiesi neljän tunnin ylimääräistä odotusta lennonjohdon pistelakon takia.

– Ranskalaiset osaavat puolustaa oikeuksiaan. Jo Ranskan suuri vallankumous…

– Ranskalaiset ovat tyhmiä, Kalle keskeyttää.

Au Passagen ateria ei miellytä kaikkia.
Au Passagen ateria ei miellytä kaikkia.

Mitähän reissusta tulee? Sovimme, että isät päättävät, missä syödään, ja pojat, mitä tehdään. Ja Disneylandiin ei vonkaa kukaan.

Aamuaurinko, leikkiviä lapsia! Näköala Square du Templen puistoon on peripariisilainen. Olemme vuokranneet Airbnb:n kautta tilavan asunnon kerrostalon viidennestä kerroksesta.

Aamiaiseksi tilaamme kaikille croissantit. Enää ranskalaiset eivät tunnukaan tyhmiltä.

Eiffel kutsuu. 300-metrinen terästorni tekee vaikutuksen jo kaukaa Mars-kentän päästä. Lippujono on pitkä. Mikko huomaa tilaisuutensa tulleen:

– Tylsä jonotus vai herkkulounas mestarikokki Christian Constantin Les Cocottes -bistrossa?

Ranskalainen keittiö on parhaimmillaan bistroissa. Kun osoite on oikea, hyvää saa halvalla. Saamme viimeisen vapaan pöydän. Odotellessaan Olavi ja Kalle sekoittavat mausteita vesilasiin.

– Tulilientä! pojat hihittävät. Melkein hävettää.

Alkupalana on tuoretta rapua ja salaattia hauskassa lasipurkissa. Isät hyrisevät onnesta, pojat närpivät outoa luomusta. Paistettu meribassi maistuu kaikille. Eiffel siirretään huomiseen.

Asunnon vuokraaminen on hyvä ratkaisu porukalle. Esimerkiksi Airbnb:n kautta keskimääräinen hinta Pariisissa on 80 euroa yötä kohden. Asuntoja vuokraavat yksityiset henkilöt.
Asunnon vuokraaminen on hyvä ratkaisu porukalle. Esimerkiksi Airbnb:n kautta keskimääräinen hinta Pariisissa on 80 euroa yötä kohden. Asuntoja vuokraavat yksityiset henkilöt.

Illalla Isät rötköttävät sohvalla juustojen parissa. Pojat purkavat kauppakierroksen saalista sängylle. Le Bon Marchén lelu­osasto saa kiitosta, vaikka Warhammer-hahmoja ei löytynyt. Kodinhärpäkkeitä pursuava värikäs Pylones jää mieleen.

– Asiaa! Avaruuspuputeroitin! Aurinkokennon voimin vilkuttava kuningatar Elisabet!

Pojat liimautuvat television eteen. Ranskassa dubataan. John Wayne puhuu ranskaa. Outoa.

Isät lähtevät ”pienelle iltakävelylle”. Kulmakahvilan terassi on sopiva paikka inspiroitua kahvin ja pastiksen ääressä pariisilaisesta boheemielämästä.

Maalari maalaa Pompidou-keskuksen pihalla.
Maalari maalaa Pompidou-keskuksen pihalla.

Hissi natisee mutta nousee Eiffelin huipulle. Pariisia näköjään riittää silmänkantamattomiin. Torni on maineensa veroinen, paitsi sen matkamuistomyymälä. Siellä huippua ovat vain hinnat.

Riemukaaren päälle kavutakseen on löydettävä lippukioski maan alla risteilevistä tunneleista.

– Ei me haluta ylös, bongaillaan vaan, säästetään rahaa, Kalle ilmoittaa.

Napoleon määräsi 1806 Riemukaaren rakennettavaksi mahtavan armeijansa kunniaksi. Kului vain muutama vuosi, eikä miehellä ollut enää armeijaa saati valtakuntaa. Riemukaari silti rakennettiin. Lähellä palaa ikuinen tuli. Ryhmä veteraaneja lippuineen ja seppeleineen sattuu paikalle kanssamme. Tuntuu kuin olisimme kuokkimassa.

Olavi tutkii kaupunkia Eiffel-tornista.
Olavi tutkii kaupunkia Eiffel-tornista.

Invalidikirkon kullattu kupoli näkyy kauas. Aikuisten pääsyliput ostetaan automaatista. Lapset pääsevät ilmaiseksi, mutta liput haetaan 500 metrin päästä. Eläköön byrokratia!

Kirkko muokattiin 1840 pönkittämään Napoleonin muistoa. Kirkon keskellä on suuri sarkofagi, ”keisarillinen tammipönttö”, pojat arvioivat. Vähän arvokkuutta, hei!

Ehdotukset vilkaista Louvren lasipyramidia ja Notre Damea tyrmätään.

– Ei kai me töissä olla. Crêpes-aika, Olavi tuumii.

Ohuita lättyjä suitsutettiin jo ennen matkaa. Päälle makeaa tai suolaista täytettä. Sattumanvaraisesti valitussa Bar du Marchéssa on hyvä crêpes-lista. Poikien mansikka-kermavaahtotäyte ei petä, ja Crêpes Suzetten liekitystä on hauska seurata.

Jälkikasvun gastronominen koulutus jatkuu. Au Passage Marais’n boheemibistro on tv-kokkitähti Anthony Bourdainin ylistämä. Pojat tilaavat rohkeasti vaniljalla maustettua palsternakkakeittoa.

– Anthony on viisas mies, Kalle ylistää.

Kuluu tunti. Kuluu vartti. Pääruokaa ei näy. Keittiöstä kuuluu kokin kiroilua. Näemme ikkunasta kokin pyöräilevän horisonttiin. Sitten pahoitteleva omistajarouva tuo kullekin mehevää lampaanpaistia, keitetyn purjon ja pari vesikrassin oksaa. Annos hämmentää, alahuulet väpättävät. Vasta suklaamousse pehmentää pettymystä.

– Ensi kerralla Anthony mukaan. Paitsi me ei olla silloin mukana, Kalle summaa.

Isät koluavat tuliaisia Mariage Frères -teekaupasta ja Pariisin vanhimmalta ruokatorilta Marché des Enfants Rougelta. Pojat innostuvat tekniikkamuseosta. Maailman ensimmäiset autot, lentokoneet, kirjoituskoneet ja tietokoneet ovat sukupolvien kuilun ylittävä kokemus.

Jäljellä on poikaseikkailujen helmi, Les Catacombes. Syvälle maan uumeniin kaivettiin 1700-luvulla luolasto, joihin siirrettiin yli kuuden miljoonan ihmisen luut Pariisin vanhoilta hautausmailta. Pitkä vaellus maanalaisissa kapeissa käytävissä päätyy salin ovelle. ”Pysähdy! Tämä on kuolleiden valtakunta”, muistuttaa kyltti oven yllä. Kuolleiden valtakunnassa pääkallot muodostavat kauniita kuvioita luupinojen sekaan ja käytävillä on oikeat katunimet. Jotkut luut kuuluvat Ranskan vallankumousjohtajille Robespierrelle ja Marat’lle. Kukaan ei tiedä mitkä. Saleja on kymmenittäin. Kuolema irvistää kellastuneista pääkalloista.

– Tämä meistä jää, Mika liikuttuu.

Hiljainen ryhmä palaa maan pinnalle.

– Lähellä on mainio marokkolainen bistro….

– Bistrolakko! nuoriso julistaa.

Isät istuvat kahdestaan Chez Omarissa. Kuskus ja merguez-lammasmakkarat maistuvat.

– Nuoret, ne ei vaan ymmärrä…

Hyvä tietää!

Herkuttelemaan

 • Hippopotamus
  ”Ranskan Rosso” tarjoaa kohtuuhintaan hyvät pihvit ja burgerit. Esimerkiksi Rue du Berger 29, Les Halles.
 • Bofinger
  Pariisilaisempaa brasserieta saa hakea. Lista etanoista chateaubriandiin. Rue de la Bastille 5-7.
 • Cafe de la Paix
  150-vuotias kahvila on pramea ja kallis. Huikeita kakkuja ja leivoksia. Boulevard de Capucines 12.
 • Les Cocottes
  Rue Saint-Dominique 135.
 • Bar du Marché
  Rue Vieille du Temple 53.
 • Au Passage
  Bis Passage Saint-Sébastien 1.
 • Chez Omar
  Rue de Bretagne 47.

Ostoksille

 • Le Bon Marché
  Pariisin vanhin tavaratalo. Hienoa historian havinaa, hyvä leluosasto.
  Rue de Sèvres 24.
 • Pylones
  Kaikkea outoa ja värikästä kotiin ja koululaiselle.
  Esim. Rue de Rivoli 99.
 • Album
  arjakuvia, hahmoja, julisteita, t-paitoja ja elokuvia.
  Boulevard Saint-Germain 84.
 • Marché des Enfants Rouges
  Ruokaa.
  Rue du Bretagne 39.
 • Mariage Frères
  Teekauppa.
  Rue du Bourg-Thibourg 30.

Tutustu

 • Les Catacombes
  Vaeltelu ”kuolleiden valtakunnassa” syvällä maan alla on hämmentävä kokemus.
  Avenue Colonel Henri Rol-Tanguy 1.
 • Musée des Arts et Métiers
  Tekniikkamuseo on täynnä tutkittavaa höyrykoneista läppäreihin.
  Rue Réamur 60.
 • Parc de Villette
  Tieteestä irtoaa paljon hupia Cité de Sciences -tiedekeskuksessa. Pienille lapsille sopii tiedepuuhamaa Cité des Enfants.
  Avenue Coronti-Canou 30.

Turun saaristossa tuntuu kuin olisi ulkomailla. Kylät ovat kauniita, ihmiset rentoja ja lossit tunnelmallisia. Poimimme kuusi vinkkiä saariston seudulla matkaavalle.

1. Paljasjalkapolku

Paljasjalkapolun alku on hotelli Nestorin ja ravintola Back Pocketin pihalla.
Paljasjalkapolun alku on hotelli Nestorin ja ravintola Back Pocketin pihalla.

Puinen kaari on kuin portti toiseen maailmaan keskellä metsää. Sammal kutittaa jalkapohjia ja valo karkeloi puiden latvoissa. Maassa on peilejä, joista heijastuu pilvien liike taivaalla.

Kyseessä on joka vuosi uudelleen rakennettava ympäristötaideteos Paljasjalkapolku, johon osallistuu kymmenen vaihtuvaa taiteilijaa. Kukin taiteilija pystyttää oman teoksensa jonnekin kilometrin mittaisen polun varrelle. Kokonaisuus on puhutteleva.

Teosta on ollut kokoamassa saaristosta kotoisin olevia tai siellä lomailevia taiteilijoita, mutta myös ulkomaalaisia tekijöitä. Tänä vuonna osa taiteilijoista tulee Yhdysvalloista ja Alankomaista. Näyttelyn nimi on Jälkiä.

Paljasjalkapolun nimi on symbolinen. Kun kulkee paljain jaloin, luonto tulee iholle. Polkua suunnitelleet taiteilijat toivovat kulkijan nauttivan kaikin aistein saariston luonnosta ja taiteesta.

Paljasjalkapolku lähtee Hotelli Nestorilta, jota pitää polkua perustamassa ollut kuvataiteilija Pia Rousku. Hotellin yhteydessä toimii erinomainen ravintola Back Pocket.

 • Polku lähtee hotelli Nestorin pihasta, Österretaisintie 45, Korppoo.
 • barfotastigen.com

2. Seilin saari

Seilin puukirkon katossa roikkuu saaristossa tyypillinen pienoislaiva.
Seilin puukirkon katossa roikkuu saaristossa tyypillinen pienoislaiva.

Harvalla paikalla on yhtä karmiva historia kuin Seilin saarella.

1600-luvulta alkaen sinne eristettiin spitaaliset ja vuodesta 1785 alkaen mielisairaat. Saarenmielisairaala suljettiin vasta 1962.

Suurin osa hoitoon lähetetyistä oli naisia. Nykytiedon valossa oikeasti sairaita oli vähän: Seiliin joutuneet naiset eivät vain sopineet aikansa naisrooliin.

Saarelta ei päässyt pois. Tarinan mukaan spitaaliset joutuivat tuomaan tullessaan oman arkkunsa laudat.

Seilin saari on tullut tunnetuksi myös Jenni Vartiaisen Seili-nimisestä laulusta ja Katja Kallion kirjasta Yön kantaja.

Nyt vanha mielisairaala on Saaristomeren tutkimuskeskuksen hallussa.

Seilin puukirkko toimii nykyään museona. Sairaille ja terveille oli kirkossa oma puoli. Museokirkko on avoinna 16.6.-17.8. joka päivä kello 12.30-14.30.

Historian havinan lisäksi Seilin saarella viehättää kaunis luonto.

Saarella on kesäkahvila. Majoittua voi vaikkapa 1800-luvun leipomossa tai Carl Ludvig Engelin piirtämässä hirsitalossa.

 • Yhteysalus Turusta, lähtö päivittäin kello 10, matka-aika 2 tuntia. Yhteysalus Nauvosta kello 16, matka-aika 30 minuuttia. Varaa matka ja majoitus: 040777 3668.
 • vitharun.fi, visitseili.fi

3. Kustavin savipaja

Kustavin Savipajassa vaalitaan perinteitä ja luodaan uutta. Toimitusjohtaja Pia Metsävainio sanoo saaristolaisuuden näkyvän tuotteissa.
Kustavin Savipajassa vaalitaan perinteitä ja luodaan uutta. Toimitusjohtaja Pia Metsävainio sanoo saaristolaisuuden näkyvän tuotteissa.

Majakanmuotoisia lyhtyjä, veneen mallisia tarjoiluastioita. Kustavin Savipajassa on valmistettu keramiikkaa 41 vuotta.

Perheyritystä johtavat sisarukset Essi Vuontisjärvi ja Pia Metsävainio haluavat vaalia käsityöläisyyttä, joka on aina ollut saaristossa tärkeää.

Savipajan ympärille on kasvanut käsityökylä. Seppä takoo rautaa pajassaan, hopeaseppä valmistaa uniikkeja koruja. Paratiisipajasta voi ostaa sisustusesineitä ja hyvän tuoksuisia pesuaineita sekä kynttilöitä.

Tekstiilipajan pihapiirissä on lampaita ja kaniineja sekä kahvila, josta saa saariston parhaat munkit. Myynnissä on myös kauniita keittiöpyyhkeitä ja kukkaroita.

4. Ravintola Köpmans

Köpmans on melko tuore tulokas Nauvon ravintolatarjonnassa. Kauniissa ravintolassa saa herkutella yllättävillä annoksilla.
Köpmans on melko tuore tulokas Nauvon ravintolatarjonnassa. Kauniissa ravintolassa saa herkutella yllättävillä annoksilla.

Saariston ravintoloiden joukossa on uusi tulokas: Köpmans. Sen ruokalista on kekseliäs.

Kannattaa tilata esimerkiksi saaristolaisleipään tehty 18 euron hauki- tai karitsaburger ja pannukakku, joka tarjoillaan savusärkimoussen ja kuuluisan nauvolaisen Piipanojan kylmäsavustamon lohen kera, 10 euroa.

Riitta ja Henri Talvitien perustama ravintola hyödyntää paikallisia raaka-aineita. Juomalistalta löytyy pienpanimojen oluita, saaristossa tehtyä omenamehua ja vastajauhettua erikoiskahvia.

Ravintolan omat leipurit taikovat kahvihetkiin tuoreet munkit ja herkulliset kakut. Tyrnijuustokakku on asiakkaiden suursuosikki, mutta sitä on tarjolla vain harvoina ja valittuina päivinä.

Ravintola sijaitsee kauniissa, avarassa hirsitalossa. Talon vieressä on salatulta tuntuva puutarha: valo siivilöityy luumu- ja omenapuun lehtien lomasta puupöytiin ja kirjavin värein maalattuihin tuoleihin.

Puutarhan laidalla on hiekkalaatikko perheen pienimmille. Kesäiltoina pihassa soittaa usein trubaduuri ja joskus puiden katveessa lausutaan runoja.

 • Rantapolku 3, Nauvo. Varaa pöytä tai yösija 0406434430. kopmans.fi

5. Houtskari

Björn Skaag ei aio muualle kotikylästään Hyppeisistä. Saaristossa asuu ihmisiä ympäri vuoden, mutta väestö ikääntyy.
Björn Skaag ei aio muualle kotikylästään Hyppeisistä. Saaristossa asuu ihmisiä ympäri vuoden, mutta väestö ikääntyy.

Houtskari on saariston ytimessä. Kunta koostuu 700 saaresta. Päätien varteenkin mahtuu kaksi pientä lossia, jotka kulkevat tarvittaessa.

Houtskarin kirkonkylä Näsby on sievä kuin postikortti. Kylässä sijaitsee saariston mennyttä elämäntapaa esittelevä saaristolaismuseo, joka koostuu kymmenestä eri rakennuksesta.

Vaikka elämäntapa on muuttunut, saarissa on yhä ympärivuotista asutusta. Paras tapa tutustua Houtskariin on vuokrata pyörä ja polkaista Näsbystä idylliseen Hyppeisten kylään.

Pyöräillessä luonnosta voi nauttia kaikin aistein. Tie kulkee maalaismaiseman halki, ja meri pilkahtelee lähellä. Pienillä teillä ei juuri ole liikennettä.

Hyppeisissä omenapuut notkuvat puutalojen pihassa ja venevajat reunustavat rantaviivaa. Hieman ennen kylää on Borgbergin näköalatorni, josta katse kantaa hyvällä säällä Ahvenanmaalle saakka .

 • Houtskarin saaristomuseo, Pyhän Andreaksen tie 10, Näsby. 
 • Pyöriä vuokrataan Näsbyn vierasvenesatamassa, Näsbyntie 190, ja Saariston Lomakeskus Mossalassa. 4 tuntia 10 e, 8 tuntia 20 e. saaristonlomakeskus.fi

Vierailemisen arvoinen on myös Kasberget eli Kaasivuori, joka on Turun saariston korkein kohta. Kaasivuorelta voi nähdä Turun ja Naantalin rannoille saakka.
Vierailemisen arvoinen on myös Kasberget eli Kaasivuori, joka on Turun saariston korkein kohta. Kaasivuorelta voi nähdä Turun ja Naantalin rannoille saakka.

Sisäpiirin vinkit

Niclas Gestranius, Paraisten kaupungin matkailupäällikkö:

"Olen syntynyt Paraisilla, ja asun Nauvossa. Olen työskennellyt matkailun parissa 20 vuotta. Rakastan saaristoa, meri rauhoittaa ihmisen.

Turun saaristo on täynnä kätkettyjä helmiä. Nauvon kirkonkylästä pienen lossimatkan päässä on Högsarin saari. Pienellä, luonnontilassa olevalla saarella törmää lähes aina valkohäntäpeuroihin. Högsarin paras näköalapaikka on Smörasken.

Suoramyynnin perinne elää, ja ihmisiin luotetaan. Tilamyymälöissä tuotteet ovat esillä ja asiakkaat jättävät maksun lippaaseen.

Nauvon Norrstrandin tieltä löytyy kolme suoramyyntitilaa, joista saa kauden vihanneksia, itse tehtyä jäätelöä, makkaraa ja leipää. Isakssonilta Houtskarista ja Korppoosta voi ostaa vihanneksia.

Suosittelen saariston ravintoloita. Nauvon Hanko Sushista saa sushia mukaan ja Iniön Bruddalsvikenistä thaimaalaiskokin valmistamia ruokia. Parasta kalaa ja muuta lähiruokaa saa Korppoon Back Pocket -ravintolasta.

Kaikista saariston kylistä löytyy uimaranta. Suosikkini on Iniön Jumon kylän ranta. Se on syrjässä päätieltä ja siksi rauhallinen. Ilta-auringossa hiljaisuus on rikkumaton. Ääntä pitävät vain lähiseudun lampaat."

 • parainen.fi

Hyvä tietää

Saariston rengastiellä on kahdeksan lauttaa ja lossia. Lautat ovat maksuttomia lukuun ottamatta Iniön ja Houtskarin välistä lauttaa.

Majoittua voi mökkikylissä, leirintäalueella ja peti & puuro -majoituksessa, hinta alkaen 45 e/yö. Nauvossa on hotelli.

Jos tarvitset majoituksen juhannuksesta elokuun puoliväliin, tee varaus hyvissä ajoin. Yhteysaluksilla kannattaa varautua jonoihin.

Saariston punkit levittävät borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Harkitse puutiaisaivokuumerokotusta, ja ota matkalle mukaan punkkipihdit.

 • finnferries.fi
 • saaristo.org

Pääkaupungin kesä on täynnä mielenkiintoisia tapahtumia, joissa viihtyvät niin ulkopaikkakuntalaiset kuin paikallisetkin. Valitsetko pienpanimotapahtuman, kamarimusiikkifestarit vai silakkamarkkinat?

Teurastamon Herkkumarkkinat 9.6.

Kalasataman kupeessa oleva entinen teurastuslaitos kuhisee uutta kaupunki- ja ruokakulttuurioa. Herkkumarkkinoilla yhdistyvät markkinahumu ja puutarhasta nautiskelu. Voit valita Teurastamon ravintoloiden valmistelemista annoksista mieleisesi ja grillata sen itse grillimestarien opastuksella. 

Teurastamon alueella tapahtuu koko kesän. 12.6. Teurastamolla järjestetään Helsinki-päivän lounas-jazzit, 16.6. alueella vietetään Lasten lomapäivä -tapahtumaa.

Suomenlinnan kesäteatteri: Yksi lensi yli käenpesän 4.6.–1.9.

Suomenlinnassa nähdään jälleen klassikkonäytelmä. Näytelmän on ohjannut Juha Kukkonen ja pääosia näyttelevät Robin Svartström sekä Minna Suuronen.

Radio Aallon Helsinki-päivän konsertti 12.6.

Kahdeksan artistia ja bändiä valloittavat Kaisaniemen puiston ilmaiskonsertissa. Lavalla nähdään mm. Juha Tapio, J. Karjalainen, Cheek ja Sanni.

Sulasolin yhteislaulutilaisuudet Soutustadionilla 11.6.–27.8.

Suomen Laulajain ja Soittajain Liiton Helsingin piirin järjestämissä yhteislaulutilaisuuksissa raikaa joka kesämaanantai Soutustadionilla. Tule yksin tai yhdessä kaverin kanssa. 

Taste of Helsinki 14.–17.6.

Fine dining -ruokaa Töölönlahdella. Taste of Helsingissä voi tutustua huippuravintoloiden maisteluannoksiin telttakylässä keskellä kaupunkia. Tänä vuonna mukana on yhdeksän ravintolaa, muun muassa Olo, Nolla, Ragu ja tukholmalainen Esperanto.

Seurasaaren juhannusvalkeat 22.6.

Maaseudun juhannuksen romantiikkaa voi kokea pääkaupungissakin. Sota-ajan sävelet, kansantanssit ja kokot luovat tunnelmaa juhannusyöhön. Seurasaaren juhannusvalkeat on järjestetty jo vuodesta 1954.

Stadin juhannus 21.6.–23.6.

Kolmatta kertaa järjestettävä tapahtuma on myyty loppuun aiempina vuosina jo ennakkoon. Tänä kesänä tapahtuma alkaa torstain avajaiskonsertilla, jossa esiintyvät Olavi Uusivirta sekä PASA. Päätapahtuma kattaa koko saaren, ja lisää esiintyjiä nähdään juhannusaattona ja juhannuspäivänä.

Helsinki Pride 25.6.–1.7.

Suomen suurin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma tulvii ohjelmaa: tapahtumia on viikon aikana yli 80. Viikko huipentuu perinteiseen lauantain Pride-kulkueeseen.

Helsinki Chamber Music Festival 4.–7.7.

Uusi kansainvälinen kamarimusiikkifestivaali järjestetään Torikortteleiden, Senaatintorin ja koko vanhan Helsingin ympäristössä.

Helsinki Cup 9.–14.7.

Euroopan suurimpiin juniorijalkapalloturnauksiin lukeutuva Helsinki Cup tuo satoja joukkueita pääkaupungin kentille. 

Ylioppilasteatteri: Nomadia –vaelluslaulu 11.7.–19.8.

Helsingin Ylioppilasteatterin kesäteatteri nähdään jälleen Mustikkamaan ihanassa ympäristössä. 

Suuret Oluet - Pienet Panimot 24.–28.7.

Suomen kattavin olut- ja pienpanimotapahtuma järjestetään jälleen Rautatientorilla. Tutustu pohjoismaisiin pienpanimoihin, siemaile olutta, siidereitä ja sahtia ja osallistu olutvisaan. Tarjolla myös ruokaa ja ohjelmaa. 

Lasten Festarit 4.8.

Perheen pienimmille suunnatut festarit järjestetään Töölönlahdella, Oopperatalon takana Hesperian puistossa. Tapahtumassa on koettavaa koko perheelle: musiikkia, työpajoja, jättitrampoliini ja muuta hauskaa.

Etno-Espa 6.–16.8.

Nykykansanmusiikin ilmaiskonserttisarja nähdään Esplanadin lavalla elokuussa.

Art goes Kapakka 16.–25.8.

Laadukas ja kiinnostava taide, ravintolakulttuuri ja yleisö kohtaavat kymmenen päivää ja yötä kestävässä Art goes Kapakassa. Yli 300 tapahtuman joukosta jokainen löytänee jotakin.

Helsingin juhlaviikot 17.8.–2.9.

Kahden viikon festivaali on musiikin, kuvataiteen ja teatterin juhlaa. Koe esimerkiksi Huvila-teltan tunnelmalliset konsertit. Taiteiden yönä 24.8. koko kaupunki on täynnä tapahtumia.

Helsinki Design Week 6.–16.9.

Muodin, designin ja arkkitehtuurin ystäville on luvassa ohjelmaa peräti 11 päiväksi. 

Stadin silakkamarkkinat 7.–13.10.

Vuodesta 1743 järjestetyt markkinat olivat pitkään tärkeä ruuanhakutapahtuma. Nykyään silakkamarkkinoilla saaristolaisperinne yhdistyy moderniin ruokakulttuuriin.

Valokarnevaali 11.–21.10.

Kirkkaasti valaistu Linnanmäen huvipuisto on syksyn pimeydessä uljas näky. Valokarnevaaleilla pääsee värivalojen loisteessa testaamaan, miltä vuoristorata-ajelu tuntuu pikkupakkasessa. Kuukautta aiemmin Linnanmäellä järjestetään iik!week (5.–16.9.), kauhuteemaviikko.

Jäikö jokin tapahtuma mainitsematta? Kerro siitä kommenteissa!

 

hesalainen

Ruokaa, musiikkia ja taidetta: Helsingin kiinnostavimmat kesätapahtumat 2018

Jutussa on jätetty liian pienelle huomiolle Helsingin kaunis saaristo. Ainoa, ohimennen mainittu saari, on Vallisaari. Kyseinen viime vuonna avattu entinen sotilassaari on todella tutustuminen arvoinen. Mutta mihin on unohtui ehdoton "must" paikka Suomenlinna? Muita saaria, joille on hyvät kulkuyhteydet ovat : Pihlajasaari. jossa voi viettää päivän uiden, aurinkoa ottaen tai mennä piknikille. Saarelta löytyy ravintola ja rantakioskissa myydään suussasulavia munkkeja! Mustasaari ja hevossaari,...
Lue kommentti