Eläinlääkäri Ira Kallio-Kujala neuvoo totuttamaan lemmikin matkalle ja varustamaan sen hyvin. Yläilmoissa voi tulla yllätävän kylmä.

Lemmikit lentävät yhä enemmän. Monet jopa säännöllisesti, jos vaikkapa isännän tai emännän talvi- ja kesäkoti sijaitsevat eri maissa.

Pienemmät nelijalkaiset, sellaiset jotka kuljetuskoppeineen painavat alle kahdeksan kiloa, matkustavat ihmisten jaloissa matkustamossa. Suuremmat puolestaan lastataan ruuman ilmastoituun osaan kuljetuskopissa. 

Lue myös: Näin lemmikki matkustaa eri välineissä kotimaassa

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Totuta matkaan

Lemmikkien tapa reagoida lentämiseen vaihtelee suuresti. Jotkut stressaavat kovastikin, toiset eivät juuri tassuaan heilauta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eläinperheen kannattaa kuitenkin aina valita mahdollisimman lyhyet ja suorat lennot kohteeseen. Tätä mieltä on eläinlääkäri Ira Kallio-Kujala eläinlääkäriasema Animagista. Mutta itse matkaa kannattaa lemmikin kanssa valmistella pitkään.

– Lemmikkiä kannattaa alkaa totuttaa kuljetuskopissa oleiluun jo reippaasti ennen matkaa, niin matkustamisstressi voi hieman helpottaa. Kuljetuskoppa voidaan jättää asuntoon ovi auki niin, että lemmikki pääsee sinne omatoimisesti tutustumaan. Usein kuljetuskopasta saadaan miellyttävä paikka pehmustamalla se ja viemällä sinne leluja. Markkinoilla on tarjolla lemmikeille käytettäviä feromonivalmisteita, joita voi esimerkiksi suihkuttaa koppaan, Kallio-Kujala neuvoo.

Lämpöä ja vettä

Itse matkustuspäivänä kopin pohjalle kannattaa Ira Kallio-Kujalan mielestä valita pehmeä kankainen alusta, jossa on tuttuja hajuja. Koppiin tulee varata myös huopia, johon koiran voi kääriä, ettei se palele, sillä koneen ruumassa saattaa tulla jopa vilu. Osalle koirista omat tavarat tuovat turvaa kopissa.

Lemmikki tulee myös muistaa käyttää tarpeillaan ennen matkalle lähtöä ja sille tulisi tarjota juotavaa juuri ennen lentokentälle lähtöä.

– Paljon matkustava koira on hyvä opettaa juomaan suoraan juomapullosta, koska perinteiset juomakupit voivat olla matkustaessa läikkyessään  hankalia, Kallio-Kujala ehdottaa.

Rauhoittavia vain harkinnan jälkeen

Entä jos lemmikki hermoilee kovasti matkustamista, kannattaako se lääkitä? Ira Kallio-Kujalan mukaan lääkityksestä päättää aina elänlääkäri.

"Rauhoittavat voivat aiheuttaa voimakkaita sivuoireita."

– Päätös rauhoittavien lääkkeiden käytöstä tehdään aina hyöty–haitta-arvion perusteella, koska rauhoittavat voivat aiheuttaa voimakkaitakin sivuoireita, kuten esimerkiksi hengityslamaa.

 Lentomatkat aiheuttavat painevaihteluiden kautta jo sellaisenaan lisärasitusta eläimen verenkierto- ja hengityselimistölle, siksi sen täytyy olla terve matkustaakseen.

– Monet lentoyhtiöt eivät suosittele rauhoittavien käyttöä lennolla, koska jos eläimelle tulee haittavaikutuksia lennon aikana lääkityksistä, ei sitä ruumaan pääse kukaan auttamaan. Näistä syistä rauhoittavien käyttöä lemmikeillä vältetään, jos se vain eläimen hyvinvoinnin kannalta on mahdollista.

Ira Kallio-Kujala neuvoo myös etenkin koiranomistajia tutustumaan muun muassa erilaisiin stressiä lievittäviin ravintolisiin sekä feromonivalmisteisiin, jotka voivat helpottaa lemmikin matkustusstressiä.

– Myös pahoinvoinninestolääkityksiä käytetään tarpeen mukaan, sillä yleensä potilaiden matkapahoinvointi on selvinnyt omistajalle jo ennen lentomatkaa, esimerkiksi autoillessa. Jos lemmikillä esiintyy voimakasta pahoinvointia, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin lääkityksistä hyvissä ajoin ennen matkaa.

Suosittelemme: Mikä koira sopii ikäihmiselle? 10 kysymystä ja vastausta

Keskustele aiheesta

Oletko sinä matkustanut lemmikin kanssa?

Millaisia matkoja olet tehnyt kissasi tai koirasi kanssa? Mitkä ovat hyväksi kokemasi vinkit lemmikin kanssa matkustamiseen?
Kerro kokemuksesi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Kysely

Oletko matkustanut lemmikin kanssa

lentokoneella?
lentokoneella?
38.4%
junalla?
junalla?
30.7%
laivalla?
laivalla?
15.3%
linja-autolla?
linja-autolla?
15.3%
Ääniä yhteensä: 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla