Helsinki ei ole oluen ystävälle suosiollinen kaupunki.

Jos mielii juoda olutta edullisesti, kannattaa suunnata Krakovaan tai Kiovaan. Näissä kaupungeissa 0,33 litran oluen saa 1,49 eurolla.

Hinta perustuu keskiarvoon, joka saadaan, kun ostetaan pullo supermarketista ja ravintolasta. Maailman oluen hintoja on vertaillut GoEuro-yhtiö, joka tarjoaa matkakulujen vertailupalvelua nettisivuillaan.

Tutkimustulos ei ollut mairitteleva Helsingille, joka rankattiin maailman kahdeksanneksi kalliimmaksi olutkaupungiksi. Helsingissä 0,33 litran oluesta saa pulittaa keskimäärin 4,41 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: 5 kovaa väitettä oluen terveysvaikutuksista
– näin vastaa julkkislääkäri

Helsinkiä kalliimpia pääkaupunkeja Euroopassa olivat vain Oslo ja Geneve. Geneve on samalla maailman kallein olutkaupunki, ja siellä pullo maksaa 5,67 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sama summa, jolla Krakovassa saa kuusi pulloa olutta, ei aivan riitä edes kahteen pulloon Genevessä.

Maailman edullisimmat olutkaupungit – top 10
0,33 litran pullo, ravintolasta ja kaupasta ostetun pullon keskiarvohinta

 1. Krakova 1,49 e
 2. Kiova 1,49 e
 3. Bratislava 1,52 e
 4. Malaga 1,54 e
 5. Delhi 1,57 e
 6. Ho Chi Minh City 1,60 e
 7. Mexico 1,76 e
 8. Belgrad 1,77 e
 9. Asuncion 1,78 e
 10. Bangkok 1,89 e

Katso, onko alkoholin käyttösi jo vaarallista

Maailman kalleimmat olutkaupungit – top 10
0,33 litran pullo, ravintolasta ja kaupasta ostetun pullon keskiarvohinta

 1. Abu Dhabi 4,18 e
 2. Tokio 4,28 e
 3. Helsinki 4,41 e
 4. Miami 4,60 e
 5. Singapore 4,60 e
 6. New York 4,67 e
 7. Oslo 4,77 e
 8. Tel Aviv 5,20 e
 9. Hongkong 5,53 e
 10. Geneve 5,67 e

Lähde: GoEuron olutindeksi

Ihmettelen yhdeltä osin tulosta. Ainakaan Delhistä ei ollut helppo löytää vuonna 2007 edullista olutta ravintoloista. Oli Suomen hintatasossa ellei kallimpaa niissä muutamassa paikassa missä kävin, enkä 5 tähden hotellin tarjontaa tarkoita. Delhistä ylipäätään ei ole helppoa löytää olutta edes kaupasta. Tietenkin jostain sitä saanee. Vuonna 1991 muistan että tarjoilivat joissa halvoissa ruokapaikoissa pimeästi eli laittomasti, jos erikseen pyysi. Alkoholiluvattomassa paikassa pullo pidettiin piilossa lattialla. Hintataso oli mielestäni tuolloin kohtuullinen kaiken lisäksi.

Minusta parempi juttuolisi "Täältä saa maailman parasta olutta". Ei kalja pysy kohtuuhinnoissa, jos sitä pitää matkustaa Krakovaan lipittämään.

Työnantajani - silloin joskus - lahjoitti minulle lentolipun menopaluuseen Frankfurtista Ankaraan. Hinta oli maltaita - en muista, kun oli vielä markka-aikaa. Teki mieli lähteä, mutta ennen halpojen lentojen aikaa lento Helsingistä Frankfurtiin oli kallis. Viikko Ankarassa oli huomattavan kallis ja kotiinkin olisi pitänyt päästä.

Kysyin Turkin kansalliselta lentoyhtiöltä, Turkish Airlinesilta, löytyisikö  lentoyhteyttä Helsingistä lähempään kohteeseen, johon liput voisi vaihtaa. Vastaus oli "Ei", koska tarjottu lento oli yhtiölle halpa temppu Ankaran turismin markkinoimiseksi.

No. Krakovalainen olut on hyvää ja halpaa myös puolalaisille. Junalippujen hinnatkin ovat edullisia. Polskeja on siis turha odottaa tänne Koffin Porterille, vaikka puolalaislehti julistaisi sen Manner-Euroopan parhaaksi portteriksi.

-stuntman.

Sisältö jatkuu mainoksen alla