Eurooppalaiset matkailevat taloustilanteesta huolimatta enemmän kuin koskaan. Suomalaiset suosivat kaupunkilomia ja taidekaupunkeja. Puolet käyttää ulkomailla luottokorttia, mutta käteistäkin tarvitaan.

Matkailun suosio on kasvanut Euroopassa. Kolmannes eurooppalaisista – suomalaiset mukaan lukien – kertoo matkustavansa nyt useammin kuin viisi vuotta sitten.

Tämä käy ilmi maksuteknologiayhtiö Visa Europen julkaisemasta tutkimuksesta Cross Border Spending 2015, jossa luodattiin eurooppalaisten matkustus- ja maksutapoja. Kysely tehtiin 16 maassa, joista kussakin haastateltiin 2000 ihmistä.

– Selitystä voi etsiä monelta suunnalta. Vapaa-aika on lisääntynyt, halpalentoyhtiöt ovat tuoneet hinnat alas ja matkustaminen ylipäätään on arkipäiväistynyt, sanoo Visa Europen Suomen-maajohtaja Vesa Tukonen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Taustaa: Matka suunnitteilla? Näin säästät selvää rahaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eurooppalaisten suosikkikohteita ovat Espanja ja Yhdysvallat. Seuraavaksi tulevat Italia, Ranska ja Saksa. Erityisesti 55-64-vuotiaiden suosikkeja ovat tutkimuksen mukaan Espanja, Saksa, Kreikka, Italia ja Ranska.

– Senioreilla on aikaa ja varaa matkustaa, kun lapset ovat lentäneet pesästä, Tukonen toteaa.

Eurooppalaisten TOP 5 -kohteet 2015

  • 1. USA/Espanja
  • 2. Italia
  • 3. Ranska/Saksa
  • 4. Iso-Britannia
  • 5. Kreikka

Kaksi kolmesta valitsee lomakohteeksi kaupungin. Suomalaiset suosivat Firenzen tai Barcelonan kaltaisia kulttuurikaupunkeja enemmän kuin muut eurooppalaiset.

Isot maksut kortilla

Liki puolet eurooppalaista matkailijoista käyttää luottokorttia maksuvälineenä ulkomailla. Sillä hoidellaan isot kulut, kuten hotellit ja opastetut retket. Pienet kulut maksetaan käteisellä.

Moni kertoo maksavansa ostoksensa pääasiassa luotto- tai debit-kortilla ja ottavansa mukaan käteistä vain ensimmäisiä kuluja, esimerkiksi lentokenttäkuljetuksia, varten.

"Suomalaiset eivät tee poikkeusta."

– Suomalaiset eivät tee poikkeusta: kortilla maksetaan isot laskut, käteisellä pienet, Tukonen toteaa.

Lue myös: Kortti vai käteinen?

Toisaalta noin viidennes suomalaisista matkailijoista vaihtaa vielä uskollisesti rahaa koko loman ajaksi valuutanvaihtopisteessä.

Appi auttaa

Visa Europe on kehittänyt älypuhelimille Visa Travel Tools -applikaation, jonka avulla voi seurata matkoilla tehtyjen ostosten määrää.

Applikaation valuuttamuuntimella voi laskea, mitä tietty ostos maksaa euroissa. Visa-valuuttakurssi päivittyy automaattisesti, kun palvelu avataan.

Sovelluksessa on myös toiminto, jonka avulla voi etsiä lähimmän pankkiautomaatin. Samoin applikaatiosta saa suoraan yhteyden Visan asiakaspalveluun, jos vaikka kortti katoaa.

Applikaation voi ladata laitteisiin, joissa on iOS- tai Android-käyttöjärjestelmä.

Kysely

Suunnitteletko lomamatkaa?

Kyllä
Kyllä
81.5%
En
En
18.4%
Ääniä yhteensä: 38
Vierailija

Sama täällä, niin kauan mennään terveys ja kukkaro sallii. Olin pari viikkoa sitten Santorinilla ja totesin etten ehkä ensi vuonna olisi jaksanutkaan kiivetä satoja rappusia, mutta kaikki oli vaivan arvoista, aivan upea ja näkemisen arvoinen paikka.

Sylvia

Olen vasta 60 v sairaeläkeellä ei ole koskaan ollut rahaa käydä missään ei lasten kanssa eikä nykään mieheni kanssa  Jossain suomen kaupungeissa olemme käyneet

Sisältö jatkuu mainoksen alla