Englannissa yleistyy kovaa vauhtia uusi luksusmajoitus, mutta Suomessakin pääsee ylelliseen puumajaan. Kumman valitset?

Yhdistä camping ja glamorous. Tulos on glamping. Ilmiö tarkoittaa luksusmajoitusta luonnon helmassa, esimerkiksi ylellisessä puumajassa, jota vuokraa Linda ja Charles Hill.

Kolkutamme jättimäisen kartanon pääovelle. Taloa voisi kutsua linnaksi, niin suuri se on. Sisäänkäyntiä koristavat kreikkalaiset patsaat ja taloa ympäröi kauniisti hoidettu puutarha sekä siististi leikatut nurmialueet.  

Oven avaa herttainen Hillin pariskunta. He toivottavat vieraat tervetulleeksi. Pakkaamme  matkatavarat kärryyn ja kävelemme isäntäparin perässä ison niityn halki metsään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kupariamme puumajassa

Vaikka puumajassa yövymmekin, ei sinne tarvitse sentään kavuta tikkaita pitkin. Portaat ylös ja olemme perillä. Majapaikkamme koostuu kahdesta pyöreästä huoneesta - puun ympärille rakennetusta mökistä. 

Ovaan oven ja ihastun saman tien: kauniisti sisustetussa asumuksessamme on kamiina, nojatuolit, iso parisänky – ja kupariamme makuuhuoneessa!

Linda-emäntä tarjoilee itse leipomaansa sitruunakakkua. Mehukas kakku on kostutettu sitruunamehulla ja maistuu herkulliselta englantilaisen teen kanssa. Teekupin äärellä Linda ja Charles kertovat tilan tarinan.  

Linda, Lontoon kasvatti, muutti nuorena tyttönä Charlesin tavattuaan Harptree Courtiin, Charlesin kotitilalle Somersetiin.

–  En ole koskaan kaivannut kaupungin hulinaa. Päinvastoin, haluan nopeasti tänne maaseudun rauhaan takaisin jos lähden päiväksi tai pariksi Lontooseen.   

Tilan suojeltu päätalo rakennettiin jo 1797. Charlesin suvulle tila siirtyi 1900-luvun alkupuolella. Tupakkatehtailijan ja laivanrakentajien sukuun kuuluvalla Charlesilla oli tilaa leikkiä ja juosta talon yli 20 huoneessa, tilusten puutarhoissa, metsissä ja niityillä.

Kun lapset kasvoivat ja muuttivat omilleen, avasivat Charles ja Linda neljä talon huoneista aamiaismajoituskäyttöön.

– Pidän ihmisistä ja nautin vieraista. Moni palaa uudelleen ja monesta vieraasta on tullut läheinen ystävä. Uusille kerron talon historiasta. Se kiinnostaa monia ja mielestäni se ansaitsee tulla kerrotuksi.  
Viime vuosina Harptree Court on tullut tutuksi myös englantilaisesta tv-sarjasta The Great British Bake Off, joka kuvattiin tilalla.

Hääöitä ja kosintoja

Kun B&B-vieraista huolehtiminen alkoi viedä entistä enemmän aikaa, Charles jätti IT-alan työnsä. Silloin oli myös hyvä mahdollisuus laajentaa aamiaismajoitusta.

– Mietimme, että mikä olisi uusi, kiinnostava majoitusmuoto. Kun olin itse nuori, ei puhuttu glampingistä, mutta harrastin sitä siskoni kanssa. Telttailimme, mutta kaikilla mukavuuksilla! Meillä oli mukana persialaiset matot ja kankaiset lautasliinat. Haluan tarjota vieraillemme jotain samaa – kokemuksen majoituspaikasta, missä itsekin viihtyisin. Glamping-trendi oli alkanut saada suosiota ja päätimmekin rakentaa jurtan ja puumajan, joiden sisustuksessa on mietitty kaikki viimeistä yksityiskohtaa myöten.    

Meni kuitenkin muutama vuosi, ennen kuin puumajan harja nostettiin.

– Koska tila on suojelukohde, kesti kaksi vuotta saada luvat puumajan rakentamiseen museovirastolta, vaikka maja onkin tilan metsässä, eikä edes näy puiden lomasta.    

Moni tulee puumajaan juhlistamaan erityistä päivää. Puumaja on saanut suosiota myös romanttisena kohteena, niin hääyön viettopaikkana, kuin kosintapaikkanakin.  

– Joskus meiltä pyydetään etukäteisvalmisteluja.  Eräs sulho halusi ripustaa sormuksen katosta roikkuvaan naruun. Morsian ei huomannut, että narussa roikkui sormus, vaan luuli sitä hämähäkiksi tai roskaksi. Mutta sekin tarina päättyi hyvin. Emme ole kuulleet, että yhteenkään kosintaan olisi vastattu kieltävästi, nauravat Linda ja Charles.

Harptree Court, East Harptree, Bristol, Somerset. Noin 820 euroa/kaksi yötä (vähimmäismajoitusaika) kahdelta hengeltä sisältäen aamiaistarvikkeet jääkaapissa.

Suomalainen puumaja Kemiön saarella

Kyllä Suomessakin voi majoittua luksuspuumajaan. Kemiön saarella sijaitsee Storfinnhova Gård, jossa graniittisen savusaunan ympärille on rakennettu parin metrin korkeuteen mäntyihin kuusi kuusikulmaista puumajaa. Lämpöeristettyissä majoissa on lattialämmitys ja ylellisen, hyvät vuoteet Ruskovillan alustoineen ja upeine untuvatäkkeineen. Aamiaisen voi halutessaan nauttia omatoimisesti läheisessä isossa tuvassa. Jääkaapista voi nostaa pöytää kaiken tarpeellisen: leivät, levitteet, juustot, leikkeleet, tuoremehut ja jugurtit. Talo tarjoaa myös kahvin ja teen.

Storfinnhova Gård, Finnhovantie 163, Björkboda. Yöpyminen ja savusauna alkaen 60 e/hlö.

Teksti ja kuva Maria Niemi

Sisältö jatkuu mainoksen alla