Ravimakkara kouraan ja menoksi! Raviradan etupenkeissä hevosen karva pölisee, korske kuuluu ja kaviot kopsuvat. Täällä onni suosii rohkeaa, vai suosiiko? Keräsimme etiketin ravien ensikertalaiselle.

Jokimaan ravikeskuksen johtaja Tomi Himangan mukaan uskomaton onni suosii legendan mukaan ensikertalaisia.

- Moni tekee ensimmäisen veikkauksensa pelkästään hevosen hauskan nimen perusteella ja voittaa hyvällä tuurilla suuria summia, Himanka tietää kertoa.

Veikkausonni tuppaa kuitenkin katoamaan taitojen karttuessa. Miten tulisi toimia, jos haluaisi jatkaa voitokasta menoa? Moni ensikertalainen tekee virheen tavoitellessaan suuria rahasummia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

- Kyllä kympillä kannattaa lähteä tavoittelemaan viittätoista euroa, tuhannen sijaan, Tomi Himanka neuvoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vinkit voittajahevosista ovat usein julkisia. Tomi Himanka suositteleekin, että raviveikkaaminen aloitetaan jo ennen raveja, kotikoneelta. Useimmat ravikeskukset tarjoavat vinkkipaketin, jonka perusteella voi valita suosikkinsa.

Tarkista ravihevosesi kunto

Kun oma voittaja on tiedossa, on aika suunnata radalle. Raveihin kannattaa saapua hyvissä ajoin, sillä juoksevat hevoset lämmittelevät radalla noin tuntia ennen kisoja. Hevoset on jo tässä vaiheessa merkattu numerolapuin, jotta oman suosikin kunnon voi vielä ennen peliä tarkistaa.

- Jos hevonen laukkailee, sillä on menossa huono päivä. Laukkakuviota tanssahteleva hevonen ei välttämättä suostu ravaamaan kisoissa, vaan vetää kaiken läskiksi, Tomi Himanka varoittaa.

Kun oma suosikki on tarkastettu, on aika psyykata kuski.Kuskeja pääsee jututtamaan, kunhan tunnistaa omansa.

"Jos haluat varmistella voittoasi, tutustu hevoseen ja ohjastajaan. Tallit ovat ennen kisoja auki yleisölle."

Kun esityö on tehty, on aika kävellä toto-luukulle ja veikata. Sitten alkaakin ravien hauskin osuus.

Eturivin ensikertalaiset raveissa

- Ensikertalaiselle suosittelen ehdottomasti eturivin paikkoja, jotta ravien tunnelma välittyy. Alueelta voi ostaa vaikka ravimakkaran ja istahtaa hyvissä ajoin eturiviin tarkkailemaan menoa, Himanka neuvoo.

Taaempana penkkirivistöillä, makkarapalveluiden ulottumattomissa, istuvat raviveteraanit. Hiljaisempi mieskööri on käynyt raveissa pitkään ja tarkkaa menoa suut vakavina, ammattilaisten silmin.

Pihamaalla pääsee mukaan ravien sosiaalisempaan puoleen, perheet tapaavat toisiaan, leikkitelineet ovat täynnä lapsia ja tutut morjestavat. Ylimmässä kerroksessa, lasin takana sijaitsevassa ravintolassa istuvat varakkaammat raviharrastajat ja raviradan yhteistyökumppanit, kantapöydissä. Tilaa löytyy kuitenkin myös raviensikertalaiselle.

- Eturivistä sopii siirtyä myös lasin taakse ravintolaan, vaikka pihville ja punaviinille, jos niin tahtoo, Tomi Himanka toteaa.

Aidoin tunnelma on kuitenkin siellä, missä hevoset juoksevat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla