Varttunut opiskelija on motivoitunut ja sanavalmis, kiittää aikuislukion englanninopettaja Joni Laukkarinen. Moni hallitsee uudet opiskeluvälineet yhtä hyvin kuin nuoret.

Helsingin aikuislukiossa englantia opettavalle Joni Laukkariselle varttuneet opiskelijat ovat tuttu näky. Joka vuosi muutama yli viisikymppinen opiskelija ilmaantuu Mäkelänkadulla sijaitsevan koulurakennuksen luokkahuoneisiin.

– Lukio-opinnot ovat heiltä saattaneet jäädä syystä tai toisesta kesken, ja ne halutaan saada päätökseen nyt vanhempana, Laukkarinen kertoo.

Eläkkeellä opiskelulle löytyy usein kullanarvoista aikaa, jota ovat aiemmin saattaneet viedä esimerkiksi työ ja perhe. Oma päätös lähteä opintielle yleensä motivoi vahvasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Varttuneemmat opiskelijat tapaavat tehdä kotitehtävänsä kuuliaisemmin, kuin nuoremmat kurssitoverinsa. Tehtävien aloituskaan ei tavallisesti viivästy, Laukkarinen kehaisee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Opiskelijoiden oppimisen tukemisessa Laukkarinen käyttää samoja kannustimia iästä riippumatta. Esimerkiksi kirjoitelmissa onnistunut kokonaisuus on hänen mielestään tärkeämpää kuin pilkkusäännöt.

– Monilla vanhemmilla opiskelijoillani on ollut osaamista sellaisilta elämänalueilta, joita he ovat tarvinneet aiemmissa tai nykyisissä työtehtävissään. Sen sijaan esimerkiksi populaarikulttuuriin liittyvissä aihepiireissä tietotaito voi olla heikompaa.

Vanhempi ikäpolvi hallitsee sähköiset opetusvälineet Laukkarisen mukaan hyvin. Nuoret eivät aina ole heitä  parempia opetusohjelmien käyttäjiä.

Juttua piisaa luokassa

– Eläkeikäiset ja eläkeikää lähestyvät uskaltavat kysyä aktiivisesti ohjeita ja neuvoa, mikäli jokin asia askarruttaa, hän sanoo.

Jutut eivät Laukkarisen iloksi lopu kesken, kun luokassa on varttuneita opiskelijoita.

– Keskustelua syntyy vaikkapa heidän elämänpiirinsä asioista siinä missä kieliopistakin. On mukavaa, kun opettajan ei tarvitse käydä yksinpuhelua luokassa.

– Erityisen mielenkiintoista on seurata nuoremman ja vanhemman opiskelijan parityöskentelyä. Naureskelua ja hyväntuulista pientä herjanheittoa kuulee puolin ja toisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla