Hallitus on vähentämässä vanhustenhoitajien määrää, uutisoi Keskisuomalainen. Onko tämä oikein? Osallistu kertomalla, montako hoitajaa per vanhus pitäisi olla. Välitämme toiveet vaikuttajille.

Hallitus aikoo laskea vanhuspalveluiden hoitajamitoitusta.

Hallituksen ensi vuoden talousarvioesityksen yhteydessä julkaistussa valtiovarainministeriön kuntatalousohjelmassa todetaan, että vanhuspalveluiden henkilöstömitoitusta lasketaan tehostetussa palveluasumisessa ja vanhainkodeissa nykyisestä 0,50:stä 0,40:een vuodesta 2017 alkaen.

Aiemmin keväällä hallitusohjelmassa vähimmäismitoitukseksi todettiin löyhempi 0,40–0,50.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitoituksen pienentämistä perustellaan kunta- ja valtiontalouden säästöillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tämä on yksi hallitusohjelmassa mainituista välttämättömistä toimenpiteistä, jolla vähennetään sekä valtion että kuntien menoja. Toimenpiteellä helpotetaan tiukkaa kuntataloutta, finanssineuvos Hannele Savioja valtiovarainministeriöstä perustelee Keskisuomalaisen haastattelussa.

Osallistu ja kirjoita alla olevaan kommenttikenttään.

Paljonko on riittävästi?

Kirjoita lukumäärä. Voit myös perustella.

Välitämme toiveet ja kommentit edelleen Sosiaali- ja terveysministeriöön.

 

 

 

Eeva

Paljon riippuu vanhuksen kunnosta. Meillä nyt omalla osastolla (10 vanhusta) aamussa 2 hoitajaa, illassa 1-2, yössä (yhteensä 46 vanhusta hoidettavana) 2 hoitajaa. Jossain vaiheessa hoitajamäärä tuntui sopivalta, nyt kun väki huonontunut, (enemmän kahden autettavia ja syötettäviä) tuntuu ettei hoitajamitoitus ole riittävä. Lisäksi muut tehtävät lisääntyneet (pyykkihuolto, siistiminen, ruokahuolto). Aikaa pitäisi riittää myös hoitosuunnitelmien ja RAI:n tekemiseen, apuvälineiden huoltamiseen, puhumattakaan virikkeellisyydesta! Jos mitoitusta lasketaan, olen varma että työ muuttuu vielä enemmän liukuhihnatyöksi, josta inhimillisyys on kaukana. Eivätkö kaikki ansaitse hyvän loppuelämän? Palvelutalot eivät saisi olla paikkoja, joissa vain odotetaan kuolemaa!

Leena Kähärä

Mieheni on palvelutalossa hoidossa ja on täysin autettava, joutuu olemaan paljon yksin omassa huoneessaan lukkojen takana,kun ei hoitajilla riitä aikaa olla läsnä tai ottaa yhteisiin tiloihin. Osastolla on aamussa kolme hoitajaa ja illasas kaksi, yksi yöllä. Asukkaita osastolla 15 suurin osa paljon autettavia. Henkilö kuntaa on liian vähän jotta jäisi aikaa olla asukkaiden seurana ja lähellä. Aika menee perushoitoon. Mitoitus vähintään 0,5 ja olisi saatava lakiin, niinkuin aiemmin oli tavoite. Työt ei vähene päin vastoin.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla