Äänestä, kumpaa vietät: Ystävänpäivää vai rakkaudenpäivää?

Ystävänpäivän eli Pyhän Valentinuksen päivää vietetään 14. helmikuuta. Suomessa se on melko uusi perinne ja poikkeaa muiden maiden juhlinnasta.

Kokosimme viisi tärkeää faktaa ja järjestämme äänestyksen: kumpi on sinun mielestäsi parempi nimi Pyhän Valentinuksen päivälle Suomessa – ystävänpäivä vai rakkaudenpäivä?

Osallistu äänestykseen tämän jutun lopussa.

 1. Suomessa ystävänpäivä tarkoittaa nimensä mukaisesti ystävien muistamista. Maailmalla Pyhän Valentinuksen päivä on rakastavaisten juhla.
 2. Valentinuksen historiasta on monta eri uskomusta. Yksi tarina kertoo roomalaisesta piispa Valentinuksesta, joka vihki sotilaita salaa naimisiin. Taisteluiden aikaan kun katsottiin, että naimisissa olevat miehet olivat huonompia sotilaita kuin naimattomat sotilaat.
 3. Englannissa 14. helmikuuta julistettiin juhlapäiväksi jo vuonna 1537. 
 4. 1800-luvulla Valentinen päivä levisi myös Atlantin toiselle puolelle Yhdysvaltoihin. Siellä päivää vietetään erittäin kaupallisesti. Rakkauden nimissä markkinoitavaan kulutusjuhlaan kuuluvat niin konvehtirasiat, kukat, kuplajuomat ja kortit.
 5. Suomessa ystävänpäivä tuli kalenteriin vuonna 1987.

  Lähteet: juhlapyhät.fi, ystävänpäivä.org

Vietätkö sinä ystävänpäivää? Kerro miten ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Äänestä samalla: kumpi on parempi nimi Pyhän Valentinuksen päivälle Suomessa – ystävänpäivä vai rakkaudenpäivä?

Kysely

Kumpaa juhlistat 14. helmikuuta?

Ystävänpäivää
Ystävänpäivää
84.3%
Rakkaudenpäivää
Rakkaudenpäivää
15.6%
Ääniä yhteensä: 51

Lähde tutustumaan kuvankauniiseen Norjaan! Hurtigrutenin legendaarista risteilyä Kirkkoniemestä Bergeniin kutsutaan maailman kauneimmaksi merimatkaksi.

Hinta ET-lehden tilaajille

alk. 1 790 euroa/hlö jaetussa 2 hengen hytissä.

Hintaan sisältyvät

 • Finnairin ja SAS:n reittilennot
 • 1 yön majoitus Ivalossa täysihoidolla
 • 5 yön risteily jaetussa 2 h hytissä
 • täysihoito risteilyllä (kolme ateriaa päivässä)
 • ohjelman mukaiset kuljetukset
 • matkanjohtaja Lauri Lehtovirran palvelut ja kohdeinfot

Matkaohjelma

To 20.9. Helsinki–Ivalo Matka alkaa lennolla Helsingistä Ivaloon, jossa vietämme ensimmäisen päivän. Nautimme yhteisen lounaan ja illallisen Hotelli Ivalossa.

Pe 21.9. Ivalo–Kirkkoniemi, risteily alkaa. Matkaamme Norjan Kirkkoniemeen bussilla. Nousemme MS Nordlysin kyytiin, ja aloitamme merimatkan. Pohjois-Norjan rannikko tunnetaan majesteettisista maisemistaan. Ihastelemme vedestä jylhästi nousevia vuorijonoja ja nautimme laivan tunnelmasta. Risteilyllä on täysihoito.

La 22.9. Pohjois-Norjan helmet. Saavumme Norjan pohjoisimpaan kaupunkiin Honninsvågiin. Voit halutessasi tehdä retken Nordkappiin, Manner-Euroopan pohjoisimpaan kolkkaan. Illalla laiva saapuu Tromssaan.

Su 23.9. Lofootit ja Vesterålenin saaret. Lofootit tunnetaan ihastuttavista kalastajakylistään, henkeäsalpaavista maisemistaan ja koskemattomasta luonnostaan. Seilaamme kapeiden salmien läpi.

Ma 24.9. Napapiiri ja Helgeland. Juhlistamme pohjoisen napapiirin ylitystä seilatessamme Bodøsta Rørvikiin. Ohitamme myyttiset seitsemän sisaruksen vuoret ja Unescon maailmanperintökohteenakin tunnetun Vegan saariston.

Ti 25.9. Trondheim ja Kristiansund. Aamuherätys Trondheimissa, Norjan kolmanneksi suurimmassa kaupungissa. Mahdollisuus tutustua kaupunkiin matkanjohtajan johdolla. Merimatka jatkuu Kristiansundiin ja avomerellä kohti vehreää Molden kaupunkia.

Ke 26.9. Vuonot ja Bergen, paluu Helsinkiin. Ohitamme aamupäivän aikana useita maisemallisesti kauniita vuonoja. Ihastelemme kuvauksellista Bergenin saaristoa ja vehreitä vuonomaisemia. Saavumme Bergeniin klo 14.30. Illalla paluulento Helsinkiin.

Lisätiedot ja varaukset

Risteilykeskus puh. 020 144 1810, myynti@risteilykeskus.fi, www.risteilykeskus.fi/lukijaristeilyt
Vastuullinen matkanjärjestäjä Travel Specialist Group Oy.

Yhteistyössä

Kerää vuoden kiinnostavimmat havaintosi uuteen, upeaan Sääkirjaan! ET-lehden tilaajana saat uutuuskirjan etuhintaan.

Sääkirja – Havainnoijan päiväkirja kannustaa tarkkailemaan säätä. Havainnollinen tietopaketti kuvineen kertoo kuinka sääilmiöt syntyvät. Selkeään päiväkirjaosuuteen mahtuvat yhden vuoden säähavainnot.

Kirjasta löydät:

Runsas tieto-osio

 • Millaiset pilvet satavat?
 • Mistä johtuvat tuulenpuuskat?
 • Taivaan valoilmiöitä
 • Opastusta pilvibongaukseen ja sään ennustamiseen
 • Tarkkailtavaa koko vuodeksi
 • Tunnista eri pilvityypit

Selkeä päiväkirjaosio

 • Reilusti tilaa muistiinpanoille
 • Aukeama viikkoa kohden
 • Tilaa vuoden havainnoille

Yhteensä 136 sivua!

Hinta ET:n tilaajille 9,90 e (muille 19,90 e).

Tilaa sääkirja heti kätevästi netistä täältä tai soita 0203 31017 arkisin klo 9-17.