Saimi Oksanen, 100, elää tyytyväisenä kotonaan, mutta arvostaa ystäväksi saamansa Heikki Mieskolaisen seuraa.

Odottelemme Heikki Mieskolaisen kanssa ulko-ovella Helsingin Kalliossa. Heikki soittaa puhelimella, jonka äänen Saimi Oksanen kuulee ovikelloa paremmin. Oven avaa pieni, sirpakka ja hymyileväinen nainen, joka on erittäin iloinen Heikin tulosta. He halaavat toisiaan ja Heikki ojentaa Saimille maalta tuomansa tuoksuliljan.

Heikki on käynyt neljä vuotta Saimilla noin kerran viikossa. Hän löytää tottuneesti maljakon kukalle ja alkaa keitellä kahvia.

– On ihanaa, että olen saanut tutustua Heikkiin. Ja rehellisesti sanottuna, minulla on ollut Heikkiä jo ikävä. Yksi viikko tuntuu kahdelta, kun odotan häntä, Saimi hymyilee.

– Kesällä käyn harvemmin maalla-olon takia, mutta joka viikko vähintäänkin soitan. Talvisin olen työkeskeinen, kesäisin puutarhakeskeinen, Heikki toteaa.

Aito suhde lähtee liitoon

Heikki opettaa työkseen suomea maahanmuuttajille aikuislukiossa. Hän on aina arvostanut vanhuksia, eläviä tietopankkeja, vaikka heidät usein koetaan hidasteena ja kulu­eränä. Niinpä Heikki hakeutui SPR:n ystäväkurssille.

– Ensin ei ystävämummoa tahtonut löytyä, sillä kahden ensiksi ehdotetun tarpeet olivat toisenlaisia. Ensitapaamisemme Saimin luona jännitti meitä kumpaakin selvästi. Vaikka ystävyys oli laitettu liikkeelle organisaation kautta, toivoimme, että jotain aitoa syntyisi. Ja niin kävikin, Heikki sanoo ja ottaa Saimia kädestä.

Seuraavalla kerralla Heikki meni jo kuin tutun luokse. Hän vaistosi heti, että Saimi ei ole takertuva eikä kyyninen. Ja että he ovat saman rytmisiä.

– Saimin kanssa on helppoa olla. Mennen tullen kosketamme toisiamme. Ihmisillä on ihon nälkä. Saimi pitää minua kuin pojanpoikanaan. Sanonkin häntä Helsinki-mummokseni, joka on opettanut minulle myönteistä ajattelua ja sitkeyttä.  

"Ihmisillä on ihon nälkä.
Saimi pitää minua kuin pojanpoikanaan."

– Voi kuule, älä enää kovin lisää tuota hunajaa, Saimi nauraa kuin nuoret tytöt.

Ikkuna elämään ja arkeen

Heikki kaivaa puhelimensa esille ja näyttää Pieksämäen puutarhansa
uusimman kukkaloiston. Saimia kiinnostaa kovasti luonto ja eläimet. Puhelimen parissa menee pitkä tovi, muistellaan ja ihastellaan.

Saimi saa Heikiltä tuulahduksen ulkoelämästä, toisesta maailmasta. Kuvien kautta hän pääsee Heikin sukulaisiin Keski-Suomeen ja opiskelijoiden luo luokkaan.

– En ole käynyt ulkona pitkään aikaan. Onneksi minulla on parveke, josta voin katsoa Linnanmäelle. Heikistä on ollut suuri ilo vanhaan elämääni. Muuten olisin kovin yksinäinen. Sisarukseni ovat kuolleet, samoin siskoni tyttäret.

Saimin muisti on erinomainen. Hän saanut elää niin kopeekka-, markka- kuin euroajan. Äiti kuoli pian hänen syntymänsä jälkeen. Isä meni uusiin naimisiin, mutta suhde äitipuoleen oli vaikea. Jo yhdeksänvuotiaana piti lähteä kotoa paimentytöksi ja 19-vuotiaana kotiapulaiseksi Helsinkiin. Saimi avioitui Olavinsa kanssa vuonna 1938.

– Olen käynyt vain maailman kiertokoulua. Olin töissä niin tarjoilijana kuin rakennuksilla.  

Kuolema ei ole tabu

Monet ihmettelevät, mistä Heikki puhuu 100-vuotiaan kanssa.

– Provosoivasti vastaan, että tavallisista asioista. Tai sitten päälleni asetetaan sädekehää. Arastelin vanhemmilleni kertomista, sillä pelkäsin heidän olevan mustasukkaisia. Nyt he ovat molemmat kuolleet.

– Kuolema ei ole keskusteluis­samme tabu. Elän Saimin kanssa hetken kerrallaan ihan kirjaimellisesti. Kyllähän me molemmat sen ymmärrämme. Saimi ei pelkää kuolemaa, mutta hän toivoo saavansa olla kotona pitkään.

"Elän Saimin kanssa hetken kerrallaan ihan kirjaimellisesti."

Saimi lisää, että terveys ei ole enää kauhean hyvä, mutta periksi hän ei anna. Hän on pätkäuninen ja nukkuu milloin huvittaa.  

Kahvihetkissä on pausseja ja suvantoja. Heikki on ottanut parit hyvät nokoset Saimin sohvalla.

– Minulla on kolmas syöpä meneillään. Kokeilin hoitoja, mutta tulin niistä hyvin huonovointiseksi. Totesimme Heikin kanssa, että täytyyhän täältä joskus lähteä kuitenkin pois. Lopetin hoidot, Saimi kertoo.  

Iloa pintaan

– Tulepa Heikki tähän, kun kuulen tällä korvalla paremmin, Saimi huutelee ja kyselee samalla, onko kahvi valmista.

– Katso tuota Heikkiä, mitä herkkuja hän loihtii pöytään. Heikki on kuin oma lapsenlapsi. Mistä ilmestyi, mutta ihana ihminen on, taivaasta kotoisin mutta jalat maassa.

"Heikki on ihana ihminen,
taivaasta kotoisin mutta jalat maassa."

Saimi pärjää koko lailla yksin. Sairaanhoitaja käy pari kertaa viikossa ja sukulaistyttö kaupassa. Saimi on myös aika kriittinen.

– Eivät he ihmisestä välitä, vaan katsovat, että rastit tulevat kansioon. Teen itse ruokaa, keitän puurot ja keitot. Siivooja yrittää käydä, mutta en tykkää, kun siirtelevät tavaroita.

Heikki toteaa Saimin keksineen itsehoidon ennen kuin sana oli keksitty. Saimi jumppaa kotona eikä anna sairauksille liikaa tilaa, vaikka niitä on. Hyvä mielikin pitää pirteänä.

– Saimilla on edelleen aika hyvä lauluääni. Välillä koppaa minua käsipuolesta ja otetaan pari tanssiaskelta, Heikki paljastaa nauraen.

Saimi nauraa iloista, kepeää naurua. Höpö höpö, hän sanoo ja taputtaa ystäväänsä polvelle.

 

Artikkeli on alun perin ilmestynyt ET-lehden numerossa 17/2014.

Toimituksen lisäys 12.10.2016

Saimin pitkä elämä päättyi kesällä lyhyen sairaalajakson jälkeen. Mutta ystävyys elää edelleen Heikin muistoissa.

Kohta jo 1000 yli 100-vuotiasta

Yli satavuotiaita oli Suomessa 1960-luvulla alle 20. Määrä oli 1990-luvun vaihteessa 185 ja vuoden 2012 tilaston mukaan jo 709. Lisäys on siis ollut huima, mutta se heijastelee koko vanhusväestön – yli 75-vuotiaiden määrän – kasvua. Keski-ikäisten terveydentila on kohentunut, ja moni saavuttaa vanhuusiän hyväkuntoisena.  

Pitkäikäisyys kulkee suvussa, mutta elinvuosiensa määrään voi vaikuttaa eniten  liikkumalla ja syömällä terveellisesti.

Sadan vuoden ikä vaatii kolmea asiaa: otollista perimää ja elintapoja, ympäristötekijöitä ja hyvää tuuria. Ihmisen biologia sallii sadan vuoden iän saavuttamisen vain pienelle osalle väestöstä.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi:

 

Omaa kehoa voi olla vaikea rakastaa. Siksi pinnalle on noussut kehopositiivisuus eli aate, joka pyrkii opettamaan itseinhon sijaan itsensä hyväksymistä. 

Etenkin kesää kohden ajatukset bikineistä ja mekkokeleistä voivat ahdistaa: en voi, en kehtaa, näytän kamalalta. Entä, jos stressaamisen, ulkonäön muokkaamisen ja ainaisen laihduttamisen sijaan yrittäisitkin muuttaa ajatusmaailmaasi?

Tässä kuusi vinkkiä, joiden avulla sinäkin voit opetella kehopositiivisemmaksi.

1. Katso peiliin

Iso vatsa, heiluvat allit, muhkuraiset reidet, liian luiseva... Kun katsot peiliin, näetkö vain vikoja? Pyri mieluummin keskittymään hyvään. Keksi jokaista kehossasi inhoamaasi asiaa kohden kaksi asiaa, joista pidät. Se voi tuntua aluksi vaikealta, mutta pian alat löytää positiivisia kohtia helpommin. Voit ajatella: ”En ehkä ole juuri sellainen kuin haluaisin, mutta olen silti aika ihana.”

2. Kiitä kehoasi

Mieti, miten usein parjaat ulkonäköäsi hiljaa mielessäsi tai ääneen ystävällesi. Ala sen sijaan kehua kroppaasi siitä, mitä se osaa tehdä. Jalkasi kuljettavat sinua, kätesi voivat koskettaa. Olet ehkä voimakas tai hyvä halaamaan. Jokaisella on vain yksi keho. Mikset arvostaisi omaasi ja kohtelisi sitä rakkaudella?

3. Unohda kokolappu

On kurjaa, kun tuttu vaatekoko ei mene päälle sovituskopissa. Muista kuitenkin, että vaatekoot vaihtelevat paljon eri valmistajilla. Siksi niitä ei kannata tuijottaa liikaa. Älä välitä lapun numerosta, vaan valitse sellainen vaate ja koko, joka tuntuu hyvältä päällä.

Paidanniskaan merkitty koko ei myöskään kerro sinusta ihmisenä mitään. Jos lapun numeron näkeminen silti ahdistaa, leikkaa koko lappu irti.

4. Älä vertaa muihin

Katsele muita ihmisiä lempein silmin, älä katkerasti tai vertaillen. Kun mietit, että tuttavasi, joku julkisuuden henkilö tai mainoksen malli on kaunis ja upea, ajattele: ”Ja niin olen minäkin.”

Nykyinen kauneusihanne on ehkä hoikka ja treenattu, mutta vartaloita on lukemattomia erilaisia. Ne ovat kaikki yhtä arvokkaita. 

5. Liiku oikeista syistä

Moni rääkkää itseään kuntosalilla tai lenkkipolulla verenmaku suussa. Jos huomaat urheilevasi ulkonäön takia, ota aikalisä. Etsi laji tai tapa liikkua, josta oikeasti pidät. Liiku hyvän olon vuoksi – älä siksi, että söit eilen pullan. Liikunnan ei kuulu olla rangaistus.

6. Ole ystävä itsellesi

Yritä kohdella itseäsi yhtä kiltisti kuin kohtelet parasta ystävääsi. Pidät hänestä hänen itsensä, et ulkonäön takia, eikö niin? Mieti, mikä sinun persoonassasi on hyvää. Olet ehkä sisukas, rohkea, hyvä äiti tai rakastava puoliso, kätevä käsistäsi tai hyvä työssäsi. Keskity vahvuuksiisi. Ihmisarvosi ei riipu siitä, miltä näytät.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 9/2018.