Mielenterveysongelmista kärsineen läheisensä menettäneet jäävät surunsa kanssa unohduksiin, sanoo tamperelainen Pirkko Haikola.

"Mielenterveyspotilaiden omaisilla on usein elettynä pitkä ja raskas matka psyykkisesti sairastuneen läheisensä rinnalla. Sairastuneen menehtyessä yhtäkkiä tai odotetusti, se muutta jo toistamiseen kertaheitolla omaisten elämän.

Tällaiset omaisensa tai läheisensä menettäneet ovat jääneet unohduksiin. Niille omaisille, joilla on sairastunut läheinen, on tarjolla vertaistukea, mutta se ei toimi tilanteen erilaisuuden vuoksi kovin hyvin entisille mielenterveysomaisille.

Elämän on jatkuttava. Vertaistuki on verraton voimavara näissäkin tilanteissa, kun sairastunutta omaista ei enää ole. Läheisensä menettäneiden mielenterveysomaisten vertaisryhmässä tulee kokemus, että ei ole tilanteessaan yksin.

Vaihdettaessa kokemuksia ja ajatuksia vertaissuhteissa on lohduttavaa havaita, että taakse jääneet sairauden mukanaan tuomat kokemukset ja menetyksen jälkeiset tunteet ovat monille yhteisiä. Vertaisryhmissä on mahdollista saada saman kokeneiden ymmärrys ja tuki.

Tampereen seurakuntayhtymä ja Myötätuuli ovat aloittamassa vertaistukiryhmätoimintaa entisille mielenterveysomaisille. Tavoitteena on hyvän olon, elämänilon ja voimavarojen lisääminen. Vertaisryhmässä on luottamuksellisen keskustelun lisäksi myös toimintaa, joilla voi etsiä omia voimavarojaan."

Pirkko Haikola
Tampere

Mielipidekirjoitus on julkaistu Aamulehdessä 6.9.2014. Julkaisemme sen etlehti.fi:ssä kirjoittajan luvalla.

Mistä toivoisit apua vastaavassa tilanteessa? Onko seurakunta hyvä avun tarjoaja? Osallistu keskusteluun.

Vierailija

Kuka auttaa mielenterveyspotilaiden omaisia?

Elin vuosikymmenen hyvin sairaan anoppini valtapiirissä. Hän sai minut lasteni kanssa pelkäämään öin ja päivin. Ehdottaessani lääkäriin lähtemistä hän raivostui ja väitti, että yritän tehdä hänestä "hukkua". Naapurimme tiesivät hänen olleen mielenterveysongelmainen vuosikymmeniä. He tulivat apuun, kun kuulivat kovaa karjumista pihaltamme tai ikkunoiden särkemistä ynnä muuta mäiskettä. Lapset olivat aina peloissaan, eivät voineet nukkua, säpsähtelivät pienimmästäkin äänestä ja halusivat usein...
Lue kommentti
kirsikankukka55
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Kuka auttaa mielenterveyspotilaiden omaisia?

Yhdistyksissä ei tiedetä tarpeesta, ellei kukaan kerro ja siksi rohkaisenkin menemään sinne yhdistykseen ja puhumaan ja tekemään sitä vertaistukitoimintaa. Toisaalta täytyy muistaa myös se, mikä tiedon määrä on omaisilla, vaikka se kuntoutuja ei enää olisikaan elossa ja tietenkin omassa mielessä voi olla paljonkin kysymyksiä ja tunteita, joita haluaa jakaa toisten kanssa. Menkää omaisyhdistyksiin toimintaan mukaan. Sitä toimintaa todella tarvitaan.
Lue kommentti