Älypuhelimet edellyttävät tikkuisten käyttöjärjestelmien tuntemusta ja näppäriä sormia. Ikääntyneille suunnattu Doro Liberto 820 kilpailee yksinkertaisuudellaan.

Älypuhelinmarkkinoita hallitsevat Applen ja Samsungin kaltaiset jättiläiset. Niiden uutuusmallit ovat aina edeltäjiään kehittyneempiä, mutta samalla niiden käytettävyys voi asettaa haasteita varsinkin vähemmän tekniselle.

Ruotsalainen Doro on haistanut lisääntyvää kysyntää puhelimissa, joissa  käytettävyys on etusijalla. Ikääntyville tarkoitettujen lanka- ja matkapuhelinten rinnalle se on tuonut markkinoille Liberto 820 -älypuhelimen, jota se kutsuu ”oivaltavaksi”.

Tämä tarkoittaa automaattisesti aktivoituvia aputoimintoja, joiden avulla sovellusten käyttö on helpompaa kuin tavallisissa älypuhelimissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Käyttöönotto

Doro Liberto 820 tuntuu käteen sopivan kokoiselta, ei liian pieneltä – mutta ei myöskään miltään minitabletilta. Ihan paidantaskukokoa vehje ei ole, mutta solahtaa reppuun mukavasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sim-kortin asentaminen on yhtä hankalaa kuin kännyköissä aina. Muovisen takakannen avaamiseen tarvittaisiin kitaristin kynnet tai jokin apuväline. Ohutta kantta täytyy käsitellä varoen, ettei se murtuisi.

Plussaa Doro Liberto saa siitä, että takakannen alta paljastuu myös akku, jonka voi vaihtaa itse, päinvastoin kuin älypuhelimissa yleensä. Akun lataaminen onnistuu mukana tulevalla latauslaitteella, johon puhelimen voi asettaa pystyasentoon.

Ensi askeleet

Puhelin käynnistetään laitteen sivulla olevasta painikkeesta, joka on yllättävän pieni. Siihen ei tahdo osua käsikopelolla, vaan puhelinta on käännettävä, jotta näkisi tökätä sormen oikeaan kohtaan.

Kuten kaikki kosketusnäytöt, Doron 4,5 tuuman näyttö lukittuu aikakatkaisutoiminnolla. Uudelleen sen saa päälle painamalla alareunassa olevaa fyysistä koti-näppäintä.

Lukitulla näytöllä näkyvät saapuneet puhelut ja viestit. Näytön saa päälle vetämällä siinä näkyvää nuolikuviota ylöspäin.

Tähän tultaessa toiminnoissa ei ole mitään sellaista, mikä poikkeaisi ratkaisevasti muiden valmistajien laitteista. Kun aloitusnäyttö sitten ilmestyy esiin, alkavat suunnittelulogiikan erot tulla näkyviin.

Pikavalinnat

Dorossa on Googlen Android-käyttöjärjestelmä, joka on räätälöity mahdollisimman yksinkertaiseksi. Tämä riisuminen koskee myös sovelluksia, kuten nettiselainta.

Aloitusnäytön muokkaaminen mieleisekseen on kiitettävän helppoa. Näpäytetään vain suurta Plus-näppäintä ja päästään valitsemaan heti sovelluksia sähköpostista nettiselaimeen.

Ruutua vierittämällä tulee esiin vielä kolme välilehteä, joihin mahtuu lisää sovelluksia.

Joissakin sovelluksissa on vuorovaikutteinen opastus, mikä on mainio apua varsinkin applikaatiota ensi kertaa käytettäessä. Kun käyttö on mennyt selkäytimeen, opastuksen voi kätevästi ohittaa.

Myös asetuksiin pääsee näppärästi suoraan aloitusnäytöltä tarvitsematta seikkailla puhelimen syövereissä. Näytön fonttikokoa voi kasvattaa keskikokoisesta erittäin suureen, ja näytön kirkkautta voi säätää portaattomasti.

Koti-näppäintä painamalla pääsee kätevästi palaamaan lähtöruutuun, jos jokin on mennyt pieleen sovelluksissa seikkaillessa.

Edelliseen toimintoon pääsee palaamaan takaisin painamalla samoin puhelimen alareunassa olevaa mekaanista takaisin-näppäintä.

Mekaanisiin näpääimiin on helppo osua, ne toimivat varmasti

Soittaminen

Vanha vitsi kännyköistä puhuttaessa on, että niillä voi jopa soittaa. Doro Libertossa se on tehty helpoksi. Aloitusnäytöstä valitaan Puhelut-sovellus, ja näytölle avautuu suurikokoinen näppäimistö.

Yhteystiedot saa näkyviin koskettamalla näytön yläreunassa olevaa kuvaketta. Viimeksi soitettu puhelu on näkyvissä, ja numeroon voi soittaa yhdellä näpäyksellä.

Aloitusnäyttöön voi poimia myös henkilöitä, joille on usein asiaa. Kuvaketta näppäämällä voi suoraan soittaa tai lähettää viestin. Yhteystieto on helppo tunnistaa, kun siihen liittää vielä henkilön kuvan.

Turvapainike

Tätä toimintoa ei muista puhelimista löydy. Doro Liberton takakannessa on fyysinen painike, josta painamalla puhelin soittaa ennalta määrättyihin numeroihin.

Lisäksi puhelin lähettää tekstiviestin ja Google Mapsia hyödyntävän paikannusviestin kaikkiin ennalta määrättyihin numeroihin.

Kun turvatoiminto on aktivoitu, puhelin on hands free -tilassa. Tällöin normaali puhuminen laite korvalla voi aiheuttaa sätkyn, sillä ääni saattaa olla voimakas. Tästä kyllä varoitetaan käyttöohjeissa.

Se on tuttua muiden valmistajien laitteista, että hätänumeroon voi soittaa, vaikka puhelimessa ei olisi sim-korttia.

Avustaja

Dorossa on myös Manager-sovellus, jonka kautta puhelimen haltijan avustajaksi voidaan nimetä halutut henkilöt, vaikkapa kaikki vimpaimet hallitseva pojantytär.

Avustaja voi jakaa puhelimen haltijan kanssa sisältöjä, tukea kun tämä tarvitsee apua ja jopa määrittää puhelimen asetuksia etänä. Haltijan omaan sisältöön avustaja ei kuitenkaan pääse käsiksi.

Managerin hyödyntäminen edellyttää Google-tiliä, joten siinä on heti ensimmäinen paikka, jossa useimmat meistä tarvitsevat apua. Myös avustavassa päässä tarvitaan Android-käyttöjärjestelmällä toimiva puhelin ja Doro-applikaatio.

Plussat

 • Isot suomenkieliset valikot ja opastustekstit.
 • Kätevät koti-, takaisin- ja valinnat-painikkeet.
 • Pikayhteys valituille henkilöille.
 • Turvapuhelutoiminto.
 • Akun vaihtomahdollisuus.

Miinukset

 • Hankala virtanäppäin
 • Pieni kamerapainike.
 • Heppoinen takakansi viottuu helposti avattaessa.

Doro Liberto 820

 • Android 4.4.2 -käyttöjärjestelmä
 • 4,5 tuuman näyttö
 • 8 megapikselin kamera
 • Mitat 137x71x11 millimetriä
 • Paino 132 grammaa
 • 8 gigabitin muisti
 • Muistikortti MicroSD tai MicroSDHD
 • Hinta alkaen noin 240 €
Sisältö jatkuu mainoksen alla