Ennen pitkää ajomatkaa kannattaa uhrata aikaa tämän tärkeän asian hoitamiseen.

Pitkä automatka kolmen sukupolven voimin ja puolituttu vielä kyytiin voi laittaa perhesuhteet koville, mutta ei se autollekaan ole helppoa. Kun kyytiin pakataan viisi ihmistä tavaroineen ja pitkän viikonlopun eväät, nousee lastin paino satoihin kiloihin. Silloin auton rengaspaineet on syytä tarkistaa, sillä vajaapaineiset renkaat ovat riskitekijä.

Taustaa: Kuormaa peräkärry oikein

Tutkimuksen mukaan joka viides suomalainen ajaa vajaapaineisilla renkailla. Jos renkaissa on liian vähän ilmaa, on auton hallinta ääritilanteissa vaikeaa. Kukkarokin kiittää, kun paineet ovat kunnossa: alhainen rengaspaine lisää polttoaineenkulutusta viitisen prosenttia. Renkaan elinikä taas saattaa lyhentyä jopa 50 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Taustaa: Kuskin kunnostakin huolehdittava

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oikea tieto ohjekirjasta

Autovalmistajan suosittelema rengaspaine on merkitty auton ohjekirjaan. Usein tieto löytyy myös etuoveen tai polttoaineluukkuun liimatusta tarrasta. Ohjeissa on yleensä kaksi suositusta: toinen normaalikuormalle (1–2 matkustajaa) ja toinen raskaalle kuormalle.

Suositusten mukaan rengaspaineet kannattaisi tarkistaa ainakin kerran kuussa. Harva autoilija on noin ahkera, mutta ainakin ennen pitkiä reissuja paineet olisi hyvä varmistaa. Samalla voi arvioida renkaiden kunnon. Laki vaatii, että kesärenkaiden urasyvyys on vähintään 1,6 milliä. Sadekelillä tuollaiset renkaat ovat auttamatta vaaralliset. Suositeltava urasyvyys onkin vähintään neljä milliä.

Viisi syytä tarkastaa rengaspaineet

  1. Vajaapaineinen rengas reagoi nopeisiin ohjausliikkeisiin hitaasti ja epämääräisesti.
  2. Liian alhainen rengaspaine pidentää jarrutusmatkaa jopa 10 metrillä.
  3. Jos kaikissa renkaissa on liian vähän ilmaa, sivuttaispito on alle puolet normaalista.
  4. Tyhjän renkaan vierintävastus on suurempi kuin täydessä. Se lisää polttoaineenkulutusta tuntuvasti.
  5. Vajaapaineinen rengas kuluu jopa puolet nopeammin kuin täysi.

 Lue lisää: Autoilijan rauhalliset pysähdyspaikat

Sisältö jatkuu mainoksen alla