Tämä tieto ei ole aprillilpilaa: Suomessa yli 50-vuotiaat ostavat suuren osan uusista kerrostaloasunnoista.

Moni kiinteistövälittäjä kertoo senioreiden kovasta ostovimmasta, mutta tarkkoja faktoja ei ole ollut tiedossa. Niinpä ET-lehti pyysi tilastokeskusta selvittämään asian lukujen valossa.

Tilastokeskus tutki osakehuoneistorekisteristä vuonna 2012 ja 2013 valmistuneiden asuntojen ostajien ikäjakauman.

Oho, mikä tulos!

Väite pitää todellakin paikkaansa. Yli viisikymppiset asiakkaat dominoivat uusien osakehuoneistojen markkinoita mennen tullen. Vain joka kolmas uuden kerrostalohuoneiston ostaja on alle viisikymppinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa myytiin vuosina 2010–2013 runsaat 17 000 uutta kerrostalohuoneistoa. Yli viisikymppiset ostivat niistä 66 prosenttia eli yli 11 000.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos alaikärajan nostaa 60 vuoteen, tulos yllättää edelleen. 60+-väestö ostaa lähes puolet Suomen uusista kerrostaloasunnoista.

Skanska Kotien kehitysjohtaja Susanna Sucksdorff kertoo, että heidän asiakastietojärjestelmänsä todistaa samansuuntaisesti. Selvästi yli puolet uusien asuntojen ostajista kuuluu ikäluokkaan 50+.

Sucksdorffin mukaan yli 70-vuotiaatkin ovat uusien asuntojen markkinoilla merkittävä asiakasryhmä. Tilastokeskuksen luvuista käy ilmi, että joka kolmas uuden kerrostalohuoneiston ostaja on yli 64-vuotias.

Lue myös: Saako Tallinkin ja Eckerön laivoilla asua? ”Vähintään 1350 e/kk"

Koti loppuelämäksi

Yli viisikymppinen asiakaskunta arvostaa uutuutta, huolettomuutta, hyviä kulkuyhteyksiä ja lähipalveluita.

– Heillä on vähän se asenne, että ’kyl uus on aina uutta’. Lisäksi moni heistä ostaa loppuelämän asuntoa joko yksin tai puolisonsa kanssa, Sucksdorff sanoo.

Skanska on kehitellyt tälle kohderyhmälle myös uuden Konkari-talokonseptin, jonka pilotti nousee parhaillaan Espoon Niittykumpuun.

Kerrostalon brändääminen senioritaloksi on kaksipiippuinen juttu, sillä yli viisikymppisille tuntuvat kelpaavan aivan tavallisetkin uudet kerrostalot.

Paine ikääntyvien kerrostaloihin tuleekin osittain kunnista ja kaavoittajilta. Hyvät tontit ovat kysyttyjä, joten kaupungit ovat alkaneet vaatia rakennuttajilta monimuotoisempaa ja rohkeampaa kerrostalorakentamista.

– Toki meillä on intressiä näyttää kuntapäättäjille, että meillä löytyy erilaisia asumisen konsepteja, Sucksdorff myöntää.

Ja vielä on lisättävä tuohon kommenttiini, että laina-ajat olivat max. 10 vuotta eli mitään ikuisuuslainoja 30-40 v, eikä saatu vapaavuosia eikä puhettakaan, että olisi suunniteltu jättää lainat maksamatta.

 

Oi aikoja oi tapoja!

Vali vali vali. Milläs ne ennen ostettiin, kuin kovilla lainoilla ja säästämisellä. Siitä vaan kituuttamaan kateelliset valittajat.

Nollakoroilla ja ilman omaa pääomaa ei ole aikaisempina vuosikymmeninä tullut kuuloonkaan asuntolainaa saada.

 

Pöytä on katettu kultalautasilla, mutta aina ruinaus, kun kermapyllynuoriso ei ole valmis itse satsaamaan elämäänsä mitään. Pidetään välivuosia ja matkusellaan pitkin ja poikin. Paskaduunit ei kelpaa, mutta kadehtia osataan.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla