Tapio Hietamäki hoitaa nykyään lähes kaikki ostoksensa älykellolla. – Apple Payn avulla voi maksaa isompia summia kuin lähimaksulla.
Tapio Hietamäki, 71, Helsinki
”Maksan ostokset nykyään lähes aina älykellollani. Käytän Apple Pay -sovellusta, joka perustuu lähimaksamiseen. Otin sovelluksen käyttöön heti, kun luin Twitteristä, että se on tullut Suomeen.
Kellolla maksaminen on helppoa.
Kellolla maksaminen on helppoa. Napsautan sitä kassalla pari kertaa, ja maksukortit tulevat näkyviin kellon näytölle. Valitsen haluamani, vien ranteen lähimaksupäätteen luo ja rahat sujahtavat tililtäni. Kun haluan kerätä S-bonukset, näytän päätteelle ensin muovista maksukorttia.
Aluksi testasin mobiilimaksamista älypuhelimellani. Se ei onnistunut ensimmäisellä kerralla. Luulin, että puhelin pitää ensin viedä maksupäätteelle ja sitten se kysyy vahvistuskoodia. Menikin toisin päin - minun piti ensin avata kortti, puhelin pyysi tunnistautumaan ja sitten se piti viedä lähelle lukijaa. Erehdyksen kautta opin.
On hyvä, että mobiilimaksaminen toimii sekä puhelimilla että älykelloilla. Kelloja ei tosin kovin monella vielä ole. Minusta kellolla maksaminen on helpointa, joten suosin sitä.
Apple Payn avulla voi maksaa isompia summia kuin lähimaksulla.
Turvallista maksamista
Pankkikorttien lähimaksua olen käyttänyt jo yli vuoden. Sen ongelma on 25 euron maksuraja. Apple Payn avulla voi maksaa isompiakin summia.
Olen esitellyt tuttaville, että katsokaapa, kellolla voi maksaa kaupassa. He ovat olleet ihmeissään, eikä se ole kumma: kellolla maksaminen yllättää jopa kassamyyjät.
Luotan siihen, että rahani ovat turvassa. Apple Pay on pääsykoodin tai sormenjäljen lukijan takana. Vaikka puhelin tai kello vietäisiin, koodit takaavat sen, etteivät muut pääse maksamaan laitteillani ja rahoillani.
Oma käteisen käyttöni on vähentynyt.
Käteisestä halutaan kai vähitellen luopua. Kännykkäsovellukset korvaavat sitä. Älykellolla maksamisen myötä oma käteisen käyttöni on vähentynyt. On silti vielä tilanteita, joissa ei välttämättä käy kuin käteinen, joten aina sitä on hyvä olla mukana.
Isä opettaa lapsiakin
Olen kokeillut myös rahansiirtoa älypuhelimella. Kuulin pankkien välisestä Siirto-palvelusta sosiaalisesta mediasta. Latasin Nordean Siirto-sovelluksen ja pyysin 40-vuotiasta poikaani asentamaan itselleen OP:n Pivo-sovelluksen. Molemmat pohjautuvat Siirto-järjestelmään, joten voimme pojan kanssa siirtää toisillemme rahaa saman tien.
Meidän perheessämme isä opastaa lapsia tekniikassa. Yleensä se taitaa olla toisinpäin. Lapset käyttävät kyllä sosiaalista mediaa, mutta minulla on enemmän teknistä tietämystä. Jos laite menee jumiin, minä autan.
Olen aina seurannut tekniikan muutoksia.
Nuorempia voi hämmästyttää, että ikäiseni on kätevä tekniikassa. Olen kuitenkin aina seurannut tekniikan muutoksia. Olin ennen töissä IT-alalla ja opiskelin tietojenkäsittelyoppia. Jo 80-luvulla tein vapaaehtoistyötä opastajana, kun mikrotietokoneet tulivat markkinoille.
Nykyään seuraan netistä uuteen tekniikkaan liittyviä asioita. Toimin myös Enter ry:n vapaaehtoisopastajana. Enter ry on Uudellamaalla toimiva senioreiden yhdistys, josta saa henkilökohtaista opastusta tietokoneiden, kännyköiden ja tablettien käytössä.
Olen huomannut, että moni seniori pelkää, että laite voi mennä rikki, jos sillä tekee jotain väärin. Se on turha pelko. Minun mielestäni kannattaa kokeilla rohkeasti, painella näppäimiä ja selvittää, mitä kaikkea älypuhelimella voi tehdä.
Kun on ennakkoluuloton ja luottaa itseensä, saa uudesta tekniikasta kaiken irti.
Talous hallussa
- Kirjaatko ostoksesi tunnollisesti ruutu-vihkoon tai Exceliin? Enää ei välttämättä tarvitsisi, sillä mobiilisovellusten avulla on myös helppo seurata omaa taloutta.
- Nordea Pay antaa mielenkiintoista tietoa korttitapahtumista: sovelluksesta voi tarkistaa esimerkiksi sen, kuinka usein käy samoissa liikkeissä ja paljonko on käyttänyt rahaa lähikaupassa.
- Mastercardin Masterpass-sovellus on digitaalinen lompakko, joka kerää kortti- ja ostotiedot yhteen paikkaan. Sillä voi maksaa ostokset helposti netissä ja lähimaksulla kaupoissa.
- Paperikuiteistakin aletaan päästä eroon. S-ryhmällä on käytössä sähköinen kassakuittipalvelu, joka tallentaa S-ryhmän myymälöissä tehtyjen ostosten kuitit sähköiseen arkistoon. Omia kuitteja voi selata myöhemmin S-mobiilisovelluksessa tai netissä.
Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 1/2018.