
Mistä kaikesta joutuu maksamaan lahjaveroa, kun auttaa työttömiä lapsenlapsia? Saako esimerkiksi heidän laskujaan maksaa?
Kuinka verottaja suhtautuu siihen, jos isovanhemmat auttavat rahallisesti
työttömiä lapsenlapsia jokapäiväisissä asioissa, esimerkiksi maksamalla
vakuutuksia tai antamalla rahaa tilille?
Päteekö siinäkin lahjoitusverosääntö, eli kolmen vuoden aikana summa ei saa ylittää 3 999 euroa?
Nimierkki Mummo
Kuka tahansa voi lahjoittaa kenelle tahansa lahjaverovapaasti rahaa tai arvopapereita alle 4 000 euroa kolmen vuoden välein. Jos annoit lapsenlapselle
esimerkiksi 3 999 euron rahalahjan 1.1.2012, voit seuraavan kerran antaa hänelle verovapaasti rahaa 1.1.2015.
Ilman kolmen vuoden sääntöä ja lahjaveroa voit lahjoittaa lapsenlapsellesi tavanomaista koti-irtaimistoa alle 4 000 euron arvosta.
Lahjatavaran pitää tulla hänen tai hänen perheensä henkilökohtaiseen käyttöön. Näitä alle 4 000 euron koti-irtaimistolahjoja voit periaatteessa viedä kyläkäynneillä vaikka joka viikko.
Autot, korut ja veneet eivät ole tavanomaista koti-irtainta.
Lahjaveroa ei myöskään makseta siitä, mitä joku on käyttänyt toisen kasvatusta, koulutusta tai elatusta varten niin, että lahjan saaja ei voi käyttää lahjoitusta muihin tarkoituksiin.
Tämän säännön nojalla lapsenlapsesi voi tuoda sinulle asuntonsa hoitovastike- tai vuokranmaksukuitit, joilla sitten maksat hänen asumistaan. Viimeksi mainitun säännön soveltamisesta ei ole tuoretta oikeuskäytäntöä.
Tilanteita joudutaan monesti tulkitsemaan.
Käteisenä tai tilille et voi koulutus- tai elatusrahoja maksaa, sillä silloin lapsenlapsi voisi käyttää rahan mihin vain. Sama koskee lainan maksua toisen puolesta. Jos lahjoitat suoraan rahaa, voimaan tulee ensimmäisenä kerrottu kolmen vuoden sääntö.