Osa-aikaeläke on kohta historiaa. Sen tilalle tuleva vaihtoehto leikkaa eläkettä pysyvästi, mutta antaa vapaat kädet työntekoon eläkkeen rinnalla.

Vuonna 1955 tai aiemmin syntyneet voivat vielä 1.1.2017 asti siirtyä osa-aikaeläkkeelle. Sen jälkeen tilalle tulee uusi eläkemuoto, osittainen varhennettu vanhuuseläke (ove).

Osa-aikaeläkkeellä saa jatkaa kunnes täyttää 68 vuotta, joten viimeiset osa-aikaeläkkeet päättyvät vuonna 2023.

Pysyvä leikkaus eläkkeeseen

Kun osa-aikaeläkeläinen siirtyy vanhuuseläkkeelle, hän saa sen eläkkeen, jonka oli kerännyt osa-aikaeläkkeelle siirtymiseensä mennessä. Lisäksi osa-aikatyöstä kertyy eläkettä. Vanhuuseläke siis pienentyy vain sen verran kuin tulot osa-aikatöistä jäävät täyttä työaikaa pienemmiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ove:ssa eläkkeen varhennettu osa pienenee 0,4 prosenttia jokaista kuukautta kohti, jonka aikaistaa eläkkeellelähtöä varsinaisesta eläkeiästä. Tämä leikkaus on voimassa heti ove:n alkamisesta myös vanhuuseläkeiässä ja elämän loppuun asti. Ikäraja ove:lle pääsyssä on 61 vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eläketurvakeskuksen (ETK) kehityspäällikkö Marjukka Hietaniemi laski ET-lehden pyynnöstä, kuinka paljon pienemmäksi kuukausieläke jäisi ove-vaihtoehdossa nykyiseen osa-aikaeläkkeeseen verrattuna.

Esimerkissä henkilö siirtyy heti 61 vuotta täyttäessään osittain eläkkeelle. Hänelle on tuohon mennessä kertynyt eläkettä 1750 e/kk.  Työntekoa hän jatkaa varsinaiseen eläkeikäänsä niin, että ansaitsee 1750 euroa kuukaudessa. Osa-aikatyöstä kertyy eläkettä.

Kun hän sitten saavuttaa varsinaisen eläkeikänsä ja jää kokonaan eläkkeelle, hän saa kaikkiaan eläkettä osa-aikaeläkevaihtoehdossa 1737 euroa ja ove-vaihtoehdossa 1655 euroa kuukaudessa. Erotus on vuodessa 984 euroa. Sekä osa-aikaeläkkeen että ove:n jälkeistä vanhuuseläkettä leikkaa elinaikakerroin ja ove-vaihtoehdossa myös varhennusvähennys.

Keskustele aiheesta: Miten olette pärjänneet osa-aikaeläkkeellä?

Ove sallii vapaan työnteon

Ove:n hyvä puoli on se, että sen valinnut saa tehdä töitä eläkkeellä niin paljon kuin lystää. Tulorajoja ei ole. Osa-aikaeläkettä nostavan työntekoa säätelevät tarkat ehdot.

– Ove sopii osa-aikaeläkettä paremmin erityisesti sellaisille, joilla ansiotaso vaihtelee tai ei muuten täytä osa-aikaeläkkeen tiukkoja ansiorajoja ja työaikaa. Ove:n avulla voi vähentää työntekoa vaikka vain päivän viikossa, mitä ei välttämättä voinut tehdä osa-aikaeläkkeen avulla, Marjukka Hietaniemi sanoo.

"Ove sopii osa-aikaeläkettä paremmin erityisesti sellaisille, joilla ansiotaso vaihtelee."

– Kannattaa kuitenkin muistaa, että ove:n ottamalla pienentää pysyvästi vanhuuseläkettään. Jos elää pitkään, koko elinaikainen eläke jää merkittävästi pienemmäksi kuin ilman ove:a.

Osa-aikaeläkkeelle pääsy edellyttää, että työntekijä ja työnantaja sopivat yhdessä työnteon vähentämisestä osa-aikaeläkkeen rajojen puitteissa.

Mielenkiintoista: Näin suomalaisia painostetaan eläkkeelle

Uusi ove ei vaadi työntekoa. Tämä on hyvä uutinen niille, jotka ovat tahtomattaan työtä vailla. Ove:a voi itse asiassa nostaa samanaikaisesti, kun saa ansiosidonnaista tai peruspäivärahaa.

Osa-aikaeläkkeellä oli elokuussa noin 13 000 ihmistä. Vuosittain eläkkeelle siirtyjiä on ollut muutamia tuhansia. ETK olettaa, että osittainen varhennettu vanhuuseläke kiinnostaisi enemmän kuin osa-aikaeläke ja ove:lle siirtyisi noin 10 000 henkeä vuosittain.

– Ove:n suosioon vaikuttaa varmaan se, pidetäänkö varhennusvähennystä liian suurena vai aivan mitättömänä hintana mahdollisuudesta saada eläkettä aikaisemmin, Hietaniemi toteaa.

Lue myös: 90-vuotias tyrniyrittäjä avoimena – "en ole koskaan ollut eläkkeellä"

Kysely

Haluaisitko osa-aikaeläkkeelle?

Kyllä
Kyllä
100.0%
En
En
0%
Ääniä yhteensä: 8
Sisältö jatkuu mainoksen alla