Kun yksin ei enää pärjää, voi edessä olla muutto palveluasuntoon. Niiden vuosimaksut voivat olla musertavan suuria.

Huolettomat eläkepäivät senioriasunnossa voivat tulla kalliiksi. Senioriasuminen on lisäksi käsitteenä epämääräinen, eikä senioriasunto välttämättä poikkea tavallisesta uudesta kerrostaloasunnousta nimeksikään.

Taustaa: Tällainen on senioriasunto meren rannalla.

Kun oma toimintakyky syystä tai toisesta heikkenee kovasti, ei välttämättä pärjää enää omillaan tai edes senioriasunnossa. Silloin vaihtoehtona on palveluasuminen tai tuettu palveluasuminen. Toisin kuin senioriasuminen, ne ovat tarkkaan määriteltyjä. Palveluasumista järjestävät kunnat, järjestöt ja yksityiset yrittäjät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asuipa sitten missä päin Suomea tahansa kannattaa asuntoa hakiessa varautua jonottamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kallista kaikkialla

Selvitimme palveluasumisen hintaa eri puolilla Suomea. Vaikka vuokra- ja osin palkkatasossakin on isoja alueellisia eroja, ei palveluasumisen hinta juuri vaihtele. Kolme esimerkkiä kertoo melko hyvin yleisesta hintatasosta.  

Turussa yksiön kuukausivuokra palveluasunnossa on noin 600–670 euroa kuukaudessa. Tehostetun palveluasumisen asukas maksaa vuokran lisäksi kuukaudessa kiinteän summan, joka koostuu ruuasta, vuokrasta ja palveluista. Palvelumaksuun sisältyvät esimerkiksi ympärivuorokautinen hoito, ateriat, turvaranneke sekä siivous ja pyykkäys. Hoidon hinta on 96–106 euroa vuorokaudessa. 

Vähempikin saa miettimään, mihin eläke riittää.

Savonlinnassa tehostetun palveluasumisen hinta on hiukan edullisempi, jos asukas selviää osin omin voimin. Silloin kuukausimaksu on hiukan alle 2500 euroa. Jos asiakas on täysin avustettava, nousee hinta 4150 euroon. Hintoihin sisältyy 300 euron vuokra.

Kuukausimaksu on yli 4000 euroa!

Hinnat eivät muutu edullisemmaksi edes Pohjois-Suomessa. Ivalossa tehostettu palveluasuminen maksaa 108 euroa vuorokaudessa. Sen lisäksi tulee maksettavaksi vuokra. Sähkömaksun kanssa se on 570 euroa kuukaudessa.

Lue myös: Eroon omakotitalosta – mihin kannattaa muuttaa?

Tehostettu palveluasuminen maksaa siis noin 2500–4000 euroa kuukaudessa – lähes 50 000 euroa vuodessa. Summalla saa esimerkiksi omakotitalon Jämsästä, rivitaloasunnon Kalajoelta tai kerrostalokaksion Lahdesta. Asiaa voi ajatella myös toisin päin: omakotitalon myynnistä saaduilla rahoilla ei välttämättä pitkään palvelutalossa asuta.

Asunto on paras turva – lakisääteinen eläke ei riitä.

 

 

Tieto

Tukea asumiseen

  1. Jos et enää pärjää kotona, ota yhteys kunnan kotihoidon ohjaajaan tai kotipalveluyksikköön. Siellä laaditaan hoito- ja palvelusopimus siitä, mitä palveluja tarvitset ja miten ne hoidetaan. Myös omainen voi olla yhteydessä kuntaan.
  2. Kotona asumista tuetaan mahdollisimman pitkään. Vasta kun kotiin tuodut palvelut eivät enää riitä, harkitaan palvelutaloa.
  3. Kunta voi tukea palvelutalossa asumista palvelusetelillä. Sen arvo ja myöntämisperusteet vaihtelevat kunnittain. Helsingissä palvelusetelin arvo on enimmillään 2700 euroa kuukaudessa, jos nettotulot ovat maksimissaan 800 euroa kuukaudessa.
  4. Kelalta voi hakea asumistukea palvelutalon vuokraan.
  5. Tukea voi saada myös yksityisiin palvelutaloihin. Tuen saamisen kriteerit ovat samat kuin kunnalisissa palvelutaloissa.

 

Pelottelua hämmästelevä

Minkä ihmeen takia Te pelottelette ikäihmisiä?! Mikäli vanhuksen toimintakyky on niin heikko, ettei hän pärjää yksin kotona, hän on oikeutettu kunnalliseen palveluasumispaikkaan tai palveluseteliin. Mikäli säästöt ja eläke eivät riitä, on asiakasmaksua alennettava tai palveluseteliin arvoa nostettava siten että vanhukselle jää vähintään 105 euroa/kk käteen pakollisten menojen jälkeen. Eli vanhus saa hoidon, ruuan, lääkkeet, välttämättömän terveydenhuollon ja terveydenhuollon matkat ym. katettua. Ikävä kyllä puhelinlaskut, lehdet, parturi ym. viihdyke täytyy kattaa tuolla 105 eurolla. Harva palveluasunnossa asuva niitä edes tarvitsee kun terveys on jo kovin heikko. Suurimpana ongelmana pidän ikäihmisten omistamia kiinteistöjä, joiden ylläpitokustannuksia ei laskelmissa huomioida, ainoastaan asumiskustannukset yhdestä paikasta, eli palveluasunnosta. Perinnönsaajia ei useinkaan kiinnosta perintönsä ylläpidosta kumma kyllä maksaa, vaikka se vanhuksen kuoltua avosylin otetaan vastaan...

Vierailija

Oikeistohallinto   riistää  tuhkatkin  pesästä.  Ensin jonotetaan  leipäjonoissa  sitten tyhjätään vanhuudenvarat  riistohuoneistossa.  Kun rahat loppuu  lentää pihalle.  Hyvinvointisuomi

Olen ihmetellyt  miksei ihmiset asu kotona ja  palkkaa  avustajaa.  Alle kahden tuhannen löytää varmasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla