Voileipäkakku on juhlapöytien kunkku, suomalaisten ikisuosikki. Mutta minkälainen olisi Aleksis Kiven nimeä kantava leivonnainen?

Majoneesi turskahtaa suussa. Makusinfonian sulattelu on melkein pyhä hetki. Sen saa aikaan voileipäkakku. Se on juhlapöytien kruunu, suomalaisten suosikkiherkku.

Se on taas perin ajankohtainen, sillä alkaa olla taas ne ajat, kun ylioppilaiden ja muiden koulunsa päättäneiden perheissä aletaan miettiä, mitä juhlakansalle tarjottaisiin.

Mikäli haluaa olla varma siitä, että tarjoilu on kaikkien mieleen, kannattaa siis tarjolle laittaa voileipäkakku.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lihaversio on yliveto

Tuoreen tutkimuksen mukaan voileipäkakku on juhlavieraiden toivelistan ykkösherkku.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruokatalo HKScanin tekemästä selvityksestä paljastuu sekin, että lihaversiosta pitää 60 prosenttia vastaajista ja joka kolmas himoitsee kalakakkua. Myös broileri- ja kalaversioista pidetään..

– Voileipäkakku on kaunis. Se on myös ihanan mehevä ja siitä tykkäävät niin vanhat kuin nuoret, sanoo Uudenmaan Marttojen järjestöpäällikkö Anne Lempinen.

Juhlapöydän koriste

Voileipäkakkuun saa piilotettu erilaisia makuja. Lohi- tai kinkkuruusukkeineen se hivelee myös silmää, ja on ikään kuin juhlapöydän koriste.

– Voileipäkakun voi tehdä etukäteen jo juhlia edeltävänä päivänä, joten se on sikälikin hyvä herkku juhlien järjestäjille, Lempinen toteaa.

Lempinen on huomannut, että nyt perinteiset liha- ja kalakakut ovat taas tulossa muotiin. Juhlien järjestäjistä noin puolet tarjoile kevään juhlissa lihatäytteistä kakkua.

Kevyttä ja kasvista

Kakkujen täytteitä on niin paljon kuin on niiden leipojiakin. Joku tahtoo erikoisempaa ja väkertää texmex- tai kreikkalaistyylisen. Kasviskakku on monen herkkua. Ja leivät kakkuun voi leipoa itse. Taikinan joukkoon voi sekoittaa kevään kunniaksi vaikkapa nokkosia.

– Kakkuja kevennetään hapanmaitotuotteilla, mutta kyllä majoneesi edelleen kuuluu niihin, Lempinen mainitsee.

Keksi kiva Kivikakku

Suurin osa vieraista tähyilee kahvipöydän suuntaan ja iloitsee, jos pöydässä on voileipäkakun lisäksi täytekakku. Suomalaiset rakastavat mansikkakakkua.

Ehkäpä syysjuhlissa voi tarjota jo Aleksis Kiven nimeä kantavaa leivonnaista. Kirjailijan syntymästä tulee lokakuun 10. päivänä kuluneeksi 180 vuotta.

Uudenmaan Martat ovat julistaneet kilpailun, jonka avulla etsitään reseptiä Kivi-leivonnaiseen. Toinen syy kilpailun järjestämiseen on se, että Uudenmaan Martat täyttävät 85 vuotta. Marttaliitto taas on ollut olemassa jo 115 vuotta.

Ruista torttuun

Uudenmaan Martat toivovat, että leivonnaiseen käytettäisiin suoalaisia raaka-aineita.

– Kiven syntymäpäivän aikoihin puolukat ja karpalot ovat parhaimmillaan.

Voisiko siihen laittaa ruista? Ehkä Kivi-kakusta tulee suurempi hitti kuin perinteisestä mansikkakakusta.

3 nopeaa voileipäkakusta

  1. Vasta 1950-luvulla ryhdyttiin kahvipöytään varaamaan makeisten leivonnaisten lisäksi jotakin suolaista. Lauantaimakkara- ja juustoleivät saivat väistyä juhlapöydistä voileipäkakkujen tieltä 1960-luvulla.
  2. Villitys rantautui meille Ruotsista. Siellä tanskalaisista muhkeista voileivistä alettiin kehitellä kakkumallia.
  3. Suolasista kahvipöytäherkuista salaatti on toiseksi suosituin tarjottava ja lihaisa piirakka kolmas.

Lisätietoa Marttojen reseptikilpailusta tästä linkistä.

Osallistu myös ET-lehden nimikkokakkukisaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla