Tyypin 1 diabeetikoita on Suomessa enemmän kuin missään muualla maailmassa väestön lukumäärään nähden. Mutta miten se vaikuttaa sairastuneen elämään?

 1. Tyypin 1 diabetesta kutsutaan usein nuoruustyypin diabetekseksi sen vuoksi, että siihen sairastuneet ovat usein lapsia ja nuoria.
 2. Tyypin 1 diabeteksessa insuliinia tuottava haiman saarekesolukko on pysyvästi vaurioitunut. Vaurioitumisen syyksi epäillään muun muassa virustulehduksia ja ravintotekijöitä.
 3. Taudissa veren sokeripitoisuus kohoaa, ja oireet ilmaantuvat, kun saarekesoluista on jäljellä alle viidennes.
 4. Tyypin 1 diabetesta hoidetaan insuliinilla. Hoidossa tarvitaan perusinsuliinia ja ateriainsuliinia.
 5. Insuliinin annostelussa käytetään tavallisimmin insuliinikyniä tai -pumppua.
 6. Tärkeintä on oppia arvioimaan ate­rioiden hiilihydraattimäärät ja suhteuttaa pistosinsuliiniannokset niihin.
 7. Jos potilaan verensokeri pysyy jatkuvasti normaaliarvoja selvästi korkeampana, hänelle kehittyy todennäköisesti liitännäissairauksia. Sellaisia ovat esimerkiksi silmän verkkokalvosairaudet, munuais­sairaudet, raajojen hermostovauriot sekä sydän- ja verisuonisairaudet.
 8. Sekavuus ja vapina voivat tyypin 1 diabeetikolla johtua liian matalista veren­sokereista.
 9. Tyypin 1 diabeetikoita on Suomessa noin 40 000, eli enemmän kuin missään muualla maailmassa väestön lukumäärään nähden. Yksi syy lienee geeniperimässämme.
 10. Jos huomaat oireilevalla ihmisellä diabeteksesta kertovan rannekkeen, tarjoa hänelle jotakin sokerista, vaikka tuoremehua. Saatat pelastaa hänen henkensä.
  Lähde: Diabetesliitto

Lue myös:
5 merkkiä siitä, että saatat olla sairastumassa kakkostyypin diabetekseen

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pari täsmennystä hyvään kiteytykseen. Tyypin 1 diabetes on nykyään Suomessa noin 50 000:lla, ja myös se on yleistynyt viime vuosikymmeninä.
On myös hyvä muistaa, että ykköstyypin diabetekseen sairastuneista huomattava osa on aikuisväestöä - ikäihminenkin voi sairastua siihen.

Diabetesliiton viestintä / Tarja Sampo

Sisältö jatkuu mainoksen alla