Tyypin 1 diabeetikoita on Suomessa enemmän kuin missään muualla maailmassa väestön lukumäärään nähden. Mutta miten se vaikuttaa sairastuneen elämään?
- Tyypin 1 diabetesta kutsutaan usein nuoruustyypin diabetekseksi sen vuoksi, että siihen sairastuneet ovat usein lapsia ja nuoria.
- Tyypin 1 diabeteksessa insuliinia tuottava haiman saarekesolukko on pysyvästi vaurioitunut. Vaurioitumisen syyksi epäillään muun muassa virustulehduksia ja ravintotekijöitä.
- Taudissa veren sokeripitoisuus kohoaa, ja oireet ilmaantuvat, kun saarekesoluista on jäljellä alle viidennes.
- Tyypin 1 diabetesta hoidetaan insuliinilla. Hoidossa tarvitaan perusinsuliinia ja ateriainsuliinia.
- Insuliinin annostelussa käytetään tavallisimmin insuliinikyniä tai -pumppua.
- Tärkeintä on oppia arvioimaan aterioiden hiilihydraattimäärät ja suhteuttaa pistosinsuliiniannokset niihin.
- Jos potilaan verensokeri pysyy jatkuvasti normaaliarvoja selvästi korkeampana, hänelle kehittyy todennäköisesti liitännäissairauksia. Sellaisia ovat esimerkiksi silmän verkkokalvosairaudet, munuaissairaudet, raajojen hermostovauriot sekä sydän- ja verisuonisairaudet.
- Sekavuus ja vapina voivat tyypin 1 diabeetikolla johtua liian matalista verensokereista.
- Tyypin 1 diabeetikoita on Suomessa noin 40 000, eli enemmän kuin missään muualla maailmassa väestön lukumäärään nähden. Yksi syy lienee geeniperimässämme.
- Jos huomaat oireilevalla ihmisellä diabeteksesta kertovan rannekkeen, tarjoa hänelle jotakin sokerista, vaikka tuoremehua. Saatat pelastaa hänen henkensä.
Lähde: Diabetesliitto
Lue myös:
5 merkkiä siitä, että saatat olla sairastumassa kakkostyypin diabetekseen
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa meitä Facebookissa
4/3 |
klo 9:36 | 21.4.2015
Pari täsmennystä hyvään kiteytykseen. Tyypin 1 diabetes on nykyään Suomessa noin 50 000:lla, ja myös se on yleistynyt viime vuosikymmeninä.
On myös hyvä muistaa, että ykköstyypin diabetekseen sairastuneista huomattava osa on aikuisväestöä - ikäihminenkin voi sairastua siihen.
Diabetesliiton viestintä / Tarja Sampo
Vierailija
5/3 |
klo 0:40 | 19.7.2020
Olisihan tuossa ollut 5vuotta aikaa korjata artikkelia :-D !!