Naisten ongelmapelaaminen on lisääntynyt. Nykyisin noin 45 000 naista kärsii rahapeliongelmista. Asiantuntija kertoo, mitkä ovat varomerkit peliongelman kehittymisestä.

Rahapelejä on saatavilla kaikkialla ja kaiken aikaa. Raha-automaattiyhdistyksen pelikoneille pääsee tosin vain kauppojen ja pelihallien aukioloaikoina, mutta verkossa erilaisia pelejä on tarjolla rajaton määrä, kaikkina vuorokauden aikoina. Jos on taipuvainen hakemaan elämäänsä jännitystä peleistä tai haluaa pelaamalla paeta esimerkiksi yksinäisyyttä, pelaamisessa piilee riski: moni jää koukkuun.

Ennen kuin varsinainen rahapeliriippuvuus syntyy, sitä edeltää niin sanottu riskitason pelaaminen.

Eli pelaaminen aiheuttaa yksittäisiä haittoja. Siinä vaiheessa kannattaa havahtua ja pohtia, onko oma pelaaminen karkaamassa käsistä.

THL:n erikoistutkija Anne Salonen listaa merkit, jotka kertovat siitä, että pelaamisesta saattaa olla syntymässä ongelma. Asiaa kannattaa puuttua, ennen kuin varsinainen riippuvuus syntyy.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Jos sinulla on tarve salata pelaamista. Voitko kertoa kaverille tai kumppanille, että kävit pelaamassa ja koneeseen meni niin ja niin paljon rahaa? Jos et häpeä kertomista, asia on todennäköisesti hallinnassa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Jos sinun on vaikea kontrolloida pelaamistasi. Olitko päättänyt, että pidät taukoa, mutta menet sittenkin pelaamaan?

3. Jos laitat peliin rahaa, vaikka sinulla ei oikeastaan olisi varaa siihen. Menivätkö tilillä olevat rahat nettipeliin, vaikka rahoja olisi tarvittu vielä pariin kauppalaskuun ennen tilipäivää?

4. Jos hävittyäsi palaat takaisin pelaamaan rahapelejä, jotta voittaisit hävityt rahat takaisin.

5. Jos perhe tai ystävät ovat huolissaan pelaamisestasi. Onko joku ilmaissut, että on huolissaan pelaamisestasi? Aiheuttaako pelaamisesi usein kiusallisia keskusteluja läheisten kanssa, tai suorastaan riitaa?

Jos joku tai jotkut näistä toteutuvat, on syytä pysähtyä pohtimaan omaa pelaamista ja kenties keskustella siitä vaikkapa peliongelmiin perehtyneen asiantuntijan kanssa. Helpoiten saat apua peluuri.fi-sivustolta, jossa neuvotaan, mihin kannattaa ottaa yhteyttä ja miten asiassa kannattaa edetä.

Peluurin auttava puhelin vastaa arkisin klo 12-18 numerossa 0800 100 101.

jkls

Miksi nämä pelikoneet yleensäkin ovat kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla kaikkein saatavilla ja näkyvimmillä paikoilla? Voitaisiinko ne siirtää erillisiin pelisaleihin, joissa voitaisiin peliongelmaisia valvoa paremmin? Varmasti nostaisi kynnystä pelata...ai niin, ray:n tulos romahtaisi...

Sisältö jatkuu mainoksen alla