Venyttely parantaa kuntoa, vahvistaa lihaksia ja kehittää tasapainoa. Jo muutaman viikon säännöllinen harjoittelu tuo tuloksia.

1. Veny 

Liikkumattomuus ja yksipuolinen liikunta kiristävät lihaksia, mutta lihakset venyvät entisiin mittoihinsa, jos niitä venyttää.

Kun lihas venyteltäessä rentoutuu, se pysyy paremmin terveenä ja siihen on myös helpompi kasvattaa voimaa.

2. Pysy pystyssä

Venyttelyä tarvitaan myös torjumaan jännevammoja ja lisäämään nivelten liikkuvuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nivelten hyvä liikkuvuus on vakaan tasapainon kulmakivi, ja hyvä tasapaino taas vähentää merkittävästi kaikenikäisten kaatumisriskiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kuntoudu

Venyttely on koko kehon korjaushuoltoa, mutta se parantaa myös kuntoa.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan jalkojen venyttely kolmesti viikossa kymmenen viikon ajan lisäsi liikkuvuutta ja paransi jalkojen lihasvoimaa ja -kestävyyttä.

4. Voimistu

Venyttely voimistaa ja kasvattaa lihasta. Lihasta ympäröivän lihaskalvon tiukkuus on usein este lihaksen kasvulle, sillä se pakottaa lihaksen ahtaaseen tilaan.

Joustava, venyvä lihaskalvo antaa lihaksille tilaa kasvaa.

5. Kehity

Aloita venyttely varovasti. Jo muutaman viikon säännöllinen harjoittelu lisää nivelten liikkuvuutta ja kudosten sietokykyä.

Parhaat tulokset saa turvallisesti noin 15–16 sekunnin mittaisilla pienellä voimalla tehdyillä venytyksillä. Tee 3–5 venytystä lihasryhmää kohti.

6. Nuku paremmin

Koska venyttely poistaa kehoon päivän aikana kertyneitä jännityksiä ja rentouttaa, iltaisin tehty kevyt venyttelytuokio parantaa unen laatua ja nopeuttaa

nukahtamista.

Lähteet: Riku Aalto: Kuntoilijan lihashuolto-opas. Docendo; Jenni Ahopelto: Paranna untasi. Opas nukkumisergonomiaan. Fitra; ukkinstituutti.fi

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 24/2019

Sisältö jatkuu mainoksen alla