70-vuotias Paula Koivuniemi kuuluu niihin ihmisiin, joista paras ikä on se, jota juuri eletään. – En todellakaan tunne itseäni vanhaksi. Vielä jalka nousee ja korkokenkä kulkee, sanoi Paula ET Terveys -lehden haastattelussa kesällä 2017.
70-vuotias Paula Koivuniemi kuuluu niihin ihmisiin, joista paras ikä on se, jota juuri eletään. – En todellakaan tunne itseäni vanhaksi. Vielä jalka nousee ja korkokenkä kulkee, sanoi Paula ET Terveys -lehden haastattelussa kesällä 2017.

Yritätkö pitää epätoivoisesti kiinni nuoruudestasi? Ei ehkä kannata. Uljaasti vanhenevilla ihmisillä on jotain yhteistä, joka ei todellakaan koske nuoruuden ihannointia.

1. He kuntoilevat salilla

Käytkö sinäkin liikkumassa vain laihduttaminen mielessäsi? Väärin.

Kun ikää tulee lisää, voimaharjoittelu on paras muoto treenata omaa kuntoa.  Tyylikkäästi vanhenevat tietävät tämän, sillä he ovat unohtaneet rasvanpolton – ja menevät kuntosalille tai muuhun voimaharjoitteluun hakemaan voimaa. Kuntosalitreeni tuo lihasten vääntövoiman kautta kuormitusta myös luustoon, kertoo erikoistutkija Saija Karinkanta UKK-instituutista.

UKK-instituutissa tehdyn tutkimuksen mukaan liikuntaharjoittelusta on hyötyä vielä pitkään intensiivisen treenijakson loputtuakin. Siinä pitää ehdottomasti olla mukana lihaskuntoa harjoittavaa kuntosalityöskentelyä sekä tasapaino- ja hyppelyliikuntaa.

2. He stressaavat vähemmän

Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että stressi – oli se sitten peräisin työstä tai ihmissuhteista – voi lisätä ikääntymistä solutasolla.

Muutenkin stressi on pahaksi ihmiselle. Se lisää unettomia öitä, ihon kuivumista ja jopa hiustenlähtöä. Joten muista elää hetkessä ja huolehtia vähemmän. Tulevaisuutta varsinkaan on turha murehtia etukäteen.

Lue myös: Nämä 4 asiaa stressaavat eniten eläkeläistä – katso vinkit, miten pääset eroon niistä

3. He ovat päässeet mielipahan ja kaunan yli

Et voi mennä kohti tulevaisuutta, jos katsot koko ajan menneeseen. Kannattaa mieluummin siis oppia virheistään ja unohtaa ne, kuin että kantaisi niitä koko ajan mukanaan ja olisi jumissa niiden keskellä.

Oletko koskaan meditoinut? Sitä kannattaa kokeilla esimerkiksi aamulla, jolloin mieli on vielä tyhjä. Monilla meditaatio lisää hyvää oloa, auttaa unohtamaan vanhat ja lisää mahdollisuutta keskittyä elämään hetkessä.

Illalla voi kokeilla huolihetkeä, joka on ollut usealle unettomalle suuri pelastus.

4. He oppivat jotain uutta joka päivä

Pysy lapsen tavoin uteliaana ja kokeile jotain erilaista – vaikka ruoka-annosta tai kävelyreittiä. Kaikki nämä asiat auttavat murtamaan yksitoikkoisia rutiinejasi ja lisäävät luovuutta sekä innostusta. Erään tutkimukseen mukaan ikääntyvät ihmiset, jotka aloittivat uuden harrastuksen ja jatkoivat sitä kolme kuukautta, paransivat muistiaan huomattavasti enemmän verrattuna heihin, jotka harjoittivat vain tuttua toimintaa.

Kokeile muistigurun vinkkiä parempaan oppimiseen: Likaisten juttujen ajatteleminen kohentaa muistiasi

5. He ajattelevat myönteisesti

Kun mielipaha tai stressi ottaa vallan ihmisestä, hänen aivoissaan tapahtuu mitattavissa olevia, valtavia muutoksia. Iästä valittaminen tai riitely ei tee kuitenkaan kenestäkään yhtään nuorempaa. Sen sijaan positiiviset ajatukset voivat tuoda paljon etuja, kuten vähentää kuolleisuusriskiä ja erilaisia tauteja.

Katso: 52 tietä onnelliseksi

6. He saavat tarpeeksi unta

Mitä iäkkäämmäksi ihminen tulee, sitä vaikeampi on hänen yleensä nukahtaa ja nukkua kunnolla.  Uni on kuitenkin tärkeää – ikäihmisellekin. Unen aikana elimistö paikkailee solutasolla tapahtuneita vaurioita ja normalisoi aineenvaihduntaa. Jos uni jää viikko- ja kuukausitolkulla vähiin, kasvaa muun muassa sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen vaara.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa kuolleisuusriski on linkittynyt unen määrään. Riski kasvaa niillä, jotka nukkuvat selvästi alle seitsemän tuntia yössä, ja niillä, jotka nukkuvat selvästi enemmän kuin kahdeksan tuntia yössä.

Mittaa oma unentarpeesi tästä.

7. He syövät ja juovat terveellisesti

Ajatus siitä, että ”olet, mitä syöt” on varmasti totta, varsinkin kun ikää on enemmän. Suomalaisten suurin synti ei ole liiallinen alkoholi tai sokeri, vaan ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin mukaan harva suomalainen syö tarpeeksi kasviksia. 

Vitamiinit ja hivenaineet ovat tärkeitä ikääntyvälle ihmiselle, mutta ne tulisi saada ravinnosta – ei pillereistä.


Lähde: Etlehti.fi ja The Huffington Post

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju