Vihlooko? Vai kirveleekö suussasi? Onko siellä peräti punoitusta? Suuhun saattaa ilmaantua monenlaista kurjaa vaivaa. koko kropan hyvinvoinnille suun terveydellä on iso merkitys­.

 1. Mitä on hyvä suuhygienia?
  Ensinnäkin se on sitä, että käytät hammasharjaa kaksi kertaa päivässä. Pese hampaat aamuin illoin pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla.
  Hyvä suuhygienia tarkoittaa myös hammasvälien puhdistamista aina iltapesun yhteydessä. Suosi vahattua ja liuskamaista hammaslankaa, hammasväliharjaa tai hammastikkuja. Käteviä ovat myös varrelliset hammaslankaimet, niillä yletyt myös takimmaisiin hammasväleihin.

 2. Mikä on paras hampaiden harjausteknikka?
  Aloita harjaus takahampaista kielen puolelta. Harjan pitäisi olla vinossa kulmassa ienreunaa vasten niin, että se koskettaa sekä hampaita että ikeniä. Harjaa 2–3 hampaan ryhmiä pienillä nykytysliikkeillä. Käytä purukalustosi harjaamiseen pari, kolme minuuttia.
  Sähköhammasharjalla puhdistat hampaasi tehokkaimmin. Vaihda harjan pää tai tavallinen hammasharja noin kerran kuukaudessa.

 3. Mitä erityistä täytyy suustaan huolehtivan tietää, kun ikä­vuosia on yli 60?
  Hyvä suunterveys on olennainen osa yleisterveyttä. Suun piilevät ja krooniset tulehdukset voivat avittaa vakavien sairauksien puhkeamista. Huono suunterveys on yksi riskitekijä valtimonkovettumataudin sekä sydän- ja aivoinfarktin taustalla. Käy siis säännöllisesti hammaslääkärissä tarkistuttamassa suusi tila.
  Suosittelemme: Tulehdus suussa lisää syöpäriskiä

 4. Mistä tiedän, että suuni on terve ja hampaat kunnossa?
  Ainakin siitä, että suu ei tunnu kuivalta, puhuminen ja syöminen luonnistuvat ongelmitta eikä hampaita harjatessasi ikenistä tule verta. Hampaat eivät heilu, ikenissäsi on terve, vaaleanpunainen väri, eikä ikenien tai kielen pinnalla näy epämääräisiä läiskiä. Hampaitasi ei vihlo, hampaiden juuressa ei ole ainakaan kovin runsaasti rusehtavaa plakkia, eikä suusi tunnu muutoinkaan kipeältä.

 5. Suuni kuivuu herkästi ja haiskahtaa pahalle. Olisiko syy käyttämissäni lääkkeissä?
  Kuiva suu on lääkkeitä käyttäville tuttu kiusa. Kuivalla suulla on vaikea puhua ja niellä, eikä ruokakaan oikein maistu. Kun sylkeä erittyy kitsaasti, myös hengitys alkaa haista.
  Jos käytössäsi on kolme tai useampia lääkkeitä, suusi saattaa hyvinkin kuivua. Moni lääke kuivattaa suuta yksinäänkin, esimerkiksi useat verenpainelääkkeet, tietyt diabetes- ja reumalääkkeet sekä psyykelääkkeet.
  Apteekista saa kuivan suun tuotteita, kuten vaahtoamatonta hammastahnaa, suuhun suihkaistavaa keinosylkeä ja suun limakalvoille yöksi levitettävää geeliä.
  Selvitä, olisiko lääkkeistäsi suuta vähemmän kuivattavia vaihtoehtoja.
  Lue myös: Miksi suuta kuivaa? 8 kysymystä oireista ja hoidosta

 6. Millaisia ovat suun tyypilliset vaivat?
  Reikäisessä hampaassa saattaa ilmetä ohimeneviä kiputuntemuksia. Kuumat ja kylmät ruuat usein vihlaisevat. Jos suusi tai hampaasi kipuilevat, varaa turhia odottelematta aika hammaslääkäriin.
  Hampaiden vihlonnassa saattaa viitata myös hammasluun kemialliseen kulumiseen tai kiillevaurioihin. Kulumaa ei voi parantaa eikä kiille kasva takaisin, mutta hammaslääkärillä on keinonsa auttaa.
  Yli puolet suomalaisista aikuisista potee hampaiden kiinnityskudostautia, parodontiittia – moni tietämättään. Parodontiitissa hampaiden kiinnityskudokset ovat alkaneet vaurioitua ja ientaskut syventyä. Usein ensimmäinen oire on verenvuoto ikenistä. Aina oireita ei ole ja tauti saa edetä niin, että hampaat alkavat heilua.
  Parodontiitin syynä ovat tietyt suubakteerit. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta huolellinen hampaiden harjaus ja hammasvälien jokailtainen langoitus usein pysäyttää taudin. Ensiksi tarvitaan kuitenkin hammaslääkärin hoitoa.

 7. Kirpaisevat aftat valtaavat aika ajoin suuni. Hoitovinkkejä?
  Aftat ovat kipeitä, mutta vaarattomia. Ne eivät lisää myöskään suusyövän riskiä. Aftat ovat suun pieniä, limakalvoille ilmaantuvia haavaumia, joiden syntysyytä ei tiedetä. Kokeile kotihoitona apteekin geelimäisiä suojakalvovoiteita sekä aftalaastareita. Jos aftat ovat kovin laajoja tai niiden paraneminen kestää pitkään, mene hammaslääkäriin.
  Katso: Ilmestyikö huuleesi patti? Edessä voi olla kuukausien paraneminen

 8. Miten syön hammasystävällisesti?
  Hampaat kaipaavat pureskelua, joka lisää syljen eritystä. Pureskeluruokia ovat esimerkiksi täysviljatuotteet, kasvikset ja hedelmät. Sylki auttaa hampaita korjaamaan happohyökkäyksen aiheuttamia vaurioita.
  Happohyökkäyksessä suun bakteerit tuottavat sokereista ja muista hiilihydraateista happoja, jotka liuottavat mineraaleja hammaskiilteestä. Lähes kaikki syöminen ja juominen altistaa hampaita muun muassa reikiintymiselle. Vältä siis napostelua pitkin päivää.
  Ksylitoli katkaisee happohyökkäyksen. Käytä ksylitolipurkkaa tai -pastilleja aina heti syötyäsi.

 9. Milloin pitää mennä hammaslääkäriin tai suuhygienistille?
  Säännölliset hammaslääkärikäynnit ovat eläkeikäiselle a ja o. Hammaslääkäri tutkii suusta muutakin kuin reiät, hän katsoo, onko suussa ientulehdusta, hampaiden kulumisesta johtuvaa eroosiota, purentavikoja ja limakalvovaurioita. Hoitotulokset ovat sitä parempia, mitä varhemmin suun ongelmiin päästään tarttumaan.
  Suuhygienistilla käynti esimerkiksi kaksi kertaa vuodessa riittää jatkossa, jos hammaslääkäri niin katsoo.  Suuhygienisti voi muun muassa poistaa hammaskiveä ja puhdistaa hampaita.

  Lähteet: Suomen Hammaslääkäri­liitto, Yliopiston Apteekki ja Terveyskirjasto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla