Ikäihmiset eivät edelleenkään saa riittävästi mielenterveyspalveluita kotikunnistaan. Yhdistystoiminta voi auttaa, mutta riittääkö se?

Kuntia velvoittaa vanhuspalvelulaki, jonka seurannasta Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos raportoi äskettäin lohdullisesti: hoitajia on nyt enemmän, laki näyttää toteutuvan isolta osin.

Mutta yksi iso ongelma kuntatasolla on edelleen. Seurantaraportista käy ilmi, ettei ikääntyvien päihde- ja mielenterveyspalveluita ole edelleenkään riittävästi.

Samaan aikaan ikääntyneiden alkoholisidonnaiset sairaudet ja jopa alkoholin kuluttamiseen liittyvät kuolemat ovat hienoisessa kasvussa, erityisesti naisten osalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lukijakirjeissä karua elämää

Yksi ET-lehden lukija lähestyi toimitusta taannoin kuvauksella Sveitsissä asuvasta sisarestaan. 67-vuotias, yksin asuva sisar on alkanut vaikuttaa "höppänältä". Asian oli havainnut poikakin. Pojan mukaan nainen saa outoja raivokohtauksia, jättää asuntonsa kuukausiksi siivoamatta ja käyttäytyy muutenkin oudosti. Muisti tuntuu kuitenkin pelaavan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nainen ei halua apua. Hän ei pidä omaa muuttunutta käytöstään ongelmallisena. Poika oli huolissaan, samoin Suomessa asuva sisar. Mitä aikuiselle ihmiselle voi tehdä? Väkisin hoitoonko?

Toinen lukijakirje sivuaa samaa asiaa. Vanhusten parissa töitä tehnyt hoitaja on havainnut, ettei ikäihmisten yksilöllisyyttä - hänen kokemuksensa mukaan - oteta hoitotyössä riittävästi huomioon, mistä syystä myös monet mielenterveysongelmat joko sivuutetaan, pannaan ikääntymisen piikkiin tai niitä ei havaita ollenkaan.

Apua yhdistystoiminnasta

Mielenterveyden tai päihteiden ongelmista kärsivät hyötyvät yhdistystoiminnasta ja yhteisöistä. Myös sosiaalinen media ja keskustelupalstat auttavat usein, sillä yhteisön tuki on ongelmista kärsivälle tärkeää.

Usein mielenterveyden ja päihteiden ongelmista kärsivät ovat lisäksi yksinäisiä, mitä sitäkin liennyttää yhdistysten ja yhteisöjen ihmisverkosto.

Mutta riittääkö se? Mitä mielenterveyden hoitamisessa pitäisi mielestäsi tehdä toisin?

Se ainakin kuohuttaa, että vanhukset hotiolaitoksissa turrutetaan jatkuvalla lääkinnällä, eikä kukaan vie ulos tai tarjoa hyviä virikkeitä (jos ei sitten Arja Samulin joskus satu pistäytymään ikäihmisiä ilahduttamassa).  Epäilen, ettei terapiaa "tuhlata"  edes niille, jotka sitä tohtivat pyytää.

Hoitolaitoksissa ja vanhainkodeissa/senioritaloissa voitaisiin kieltää tupakointi. Se olisi sekä aiemmin tupakoineen että hänen asuintoveriensa terveydestä huolehtimista. Tupakointihan mm. supistaa verisuonia, ja heikentää siten sydämen ja aivojen toimintaa.  - Jos nuoremmatkin ovat pystyneet tupakoinnin lopettamaan, niin mikseivät myös vanhukset, asianmukaisen vieroitusohjelman avulla.

Tässä vain muutama ajatus aiheesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla