Tulehduskipulääkkeiden käyttö lisää eteisvärinäpotilaan verenvuoto- ja tulppariskiä.

Tanskalaistutkimuksessa todettiin, että sellaisilla eteisvärinäpotilailla oli suurempi verenvuoto- ja -tulppariski, jotka käyttivät tulehduskipulääkkeitä. Näitä lääkkeitä ovat muun muassa tavalliset apteekista ilman reseptiä saatavat tulehdukipulääkkeet ibuprofeeni, ketoprofeeni ja aspiriini.

Reseptillä saatavia tulehduskipulääkkeitä ovat muun muassa rofekoksibi ja selekoksibi.

Käypä hoito -suosituksen mukaan koksibeja ei pitäisi määrätäkään potilaille, joilla on iskeeminen sydänsairaus, aivoverisuonten sairauksia tai ääreisvaltimoiden sairaus. Jos potilaalla on sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä, koksibeja tulisi käyttää varoen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tanskalaistutkijat kävivät läpi 150 000 eteisvärinäpotilaan tiedot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

11 prosenttia potilaista sai vakavan verenvuodon ja 13 prosenttia veritulpan, ja vuotoriski oli suurempi potilailla, jotka olivat tulehduskipulääkekuurilla.

Lähde: Sydän 1/2015 ja kaypahoito.fi

Vierailija

Kyllä ne ohjeistukset antaa INR hoitaja. Potilasohjaus kuuluu aina lääkkeen aloitukseen . Ohjeita kerrataan int mittauskäynneillä. Lääkäreillä ei ole aikaa siihen. Näin toimitaan ainakin Kemissä. En tiedä miten muualla Suomessa, mutta myös muissa Meri-Lapin kunnissa samoin. T. Inrhoitaja

Kansa ei tiedä, vaikka täällä näyttää kaikki tietävän enempi kuin lääkärit.

Kun joudut syömään eteisvärinän johdosta marevania, on jo apteekista saatavan marevan-lääkkeen mukana ohjeita ja varmasti lääkityksen määräävä lääkäri on antanut suusanalliseti ohjeet, sekä mahdollisesti myös kirjallisen ohjeistuksen. Ohjeet pitää itse lukea. Lisää löytyy netistä mielin määrin. Kyllä tietoa jaetaan, kunhan avaa suunsa tietämättömyydestään.

Itse vastustin marevanlääkityksen aloittamista, nyt olen tyytyväinen ja luottavainen lääkkeen tuomaan mahdollisen turvaan, tukoksien vaaniessa kulkureittiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla