Sieni-infektiota. Ihottumaa. Näitä vaivoja riittää Suomessa. Tuore tutkimus paljastaa, että ihotaudit ovat yleisempiä kuin aiemmin on tiedetty.

Oulun yliopistossa tutkittiin suomalaisten ihosairauksia. Ihotaudit vaivaavat keski-ikäisiä ihmisiä paljon. Tulosten mukaan yli puolella on jokin ihosairaus, joka vaatii hoitoa.

Hoidon tarve on selvästi suurempi miehillä ja alemmissa koulutusluokissa.

– Tiedetään, että noin joka kolmas yleislääkärin potilaista sairastaa jotain ihosairautta. Tämä tutkimus osoittaa, että lähes kaksi kolmesta keski-ikäisestä pohjoissuomalaisesta kärsii ihosairaudesta, sanoo tutkimuksen päätutkija, ihotauteihin erikoistuva lääkäri Suvi-Päivikki Sinikumpu Oulun yliopiston tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miehillä yleisiä sairauksia olivat ihon sieni-infektiot, kuten varpaiden väleissä viihtyvä silsa. Naisia puolestaan vaivaavat usein käsi-ihottuma sekä talirauhastaudit, kuten kasvojen alueella sijaitseva ruusufinni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksessa todettiin, että puolet iholöydöksistä vaativat lääkärin hoitoa, ja puolen arvioitiin parantuvan potilaalle annetulla itsehoidon ohjauksella. Suomalaiset eivät kuitenkaan hakeudu helposti hoitoon ihosairauksiensa vuoksi, vaikka heillä on runsaasti hoitamattomia ihosairauksia

– Tämä herättää huolta, sillä monet ihosairaudet voivat altistaa muille sairauksille tai olla merkki jostain toisesta sairaudesta kuten diabeteksesta, sanoo Sinikumpu.

Pohjoissuomalaisessa tutkimuksessa selvitettiin myös koulutustason vaikutusta ihosairauksien esiintyvyyteen.

Henkilöillä, joiden koulutustaso oli matalampi, todettiin enemmän ekseemaihottumia ja ihotulehduksia kuin korkeasti koulutetuilla.

Myös muutamia uusia ihosyöpiä ilmeni tutkimuksessa. Tämä on tutkijoiden mukaan tärkeä havainto, sillä tutkittava väestö ei ollut ikääntynyttä. Tutkimuksessa oli mukana 12 231 suomalaista, jotka olivat syntyneet vuonna 1966.

Sisältö jatkuu mainoksen alla