Musiikkipedagogi ja laulunopettaja Anneli Pere lohduttaa kaikkia, joiden lauluääntä on lapsuudessa morkattu. Kenestä tahansa voi nimittäin tulla hyvä muusikko. Ja mikä parasta - musiikki parantaa terveyttä.

Raumalainen Ilse Juntikka uskoi, ettei hänessä ole musikaalisuutta saati laulajan lahjoja. Niinhän oli jo koulussakin opettaja sanonut. Oopperasta tuli Ilselle kuitenkin elämän mittaan rakas harrastus ja äskettäin syttyi myös haave opetella jopa itse oopperalaulajaksi.

Ilse sai muutama vuosi sitten vakavan aivoverenvuodon. Toipuessaan hän huomasi, miten suuri vaikutus musiikilla oli hyvän olon lisääjänä ja toipumisen edistäjänä. Laulaminen alkoi palauttaa uskon itseen ja paransi myös kongnitiivisia taitoja.

Ilsen laulunopettaja, musiikkipedagogi Anneli Pere vahvistaa: musiikki voi lisätä terveyttä ja helpottaa näin esimerkiksi neurologisista sairauksista toipumista tarjoamalla mielihyvän tunteita. Musiikki voi auttaa laskemaan verenpainetta, lisää levollisuutta ja synnyttää aivoissa edellytyksiä uuden oppimiselle.

- Uuden oppiminen on aivoille parasta lääkettä. Musiikin opettelu, soittaminen tai pelkästään musiikin kuunteleminen voi hoitaa aivoja näin, Pere kertoo.

- Olennaista tietysti mielihyvän kannalta on, että saa kuulla tai soittaa itselleen tärkeätä, omanmieleistä musiikkia.

Et ole epämusikaalinen

Voiko kuka tahansa vielä vanhoilla päivillä oppia laulamaan kuin Anu Komsi tai Dolly Parton? Anneli Pere on sitä mieltä, että kenestä tahansa voi tulla taitava laulaja tai soittaja. Toisilla ääni on sävyltään tummempi tai laajempi kuin toisilla.

- Mutta jokaisen ääni on persoonallinen ja mielenkiintoinen. Kiinnostus ja oma halu oppimiseen ovat taitojen karttumisen kannalta tärkeitä.

"Koulussa on pitänyt laulaa luokan edessä ja opettaja on arvostellut tai todennut, että onpa huono lauluääni."

- Laulamiseen liittyy monilla noloja kokemuksia. Koulussa on pitänyt laulaa luokan edessä ja opettaja on lopuksi arvostellut tai todennut, että onpas huono lauluääni. Sitten musiikin harrastamisesta on luovuttu, Pere puuskahtaa.

- Jos sinulla on motivaatiota oppia uusi taito, vaikkapa laulaminen, ja sitoudut harjoittelemaan, sinusta tulee hyvä laulaja.

Pere myöntää kuitenkin, että myös ympäristöllä on vaikutusta.

- Jos lapsuudessa on kuunneltu paljon erilaista musiikkia, ihmiselle kehittyy suhde musiikkiin ja ehkä motivaatiokin sen harrastamiseen. Mutta myöhäistä se ei ole koskaan.

Alkukantainen selviytymiskeino

Anneli Pere muistuttaa, että laulaminen on ihmiselle luonteenomaista. Jopa perustarve.

- Me olemme aina laulaneet, ilmaisseet tunteitamme laulamalla, laulaneet pois iloja ja suruja. Moni varmasti tunnistaa laulamisen puhdistavan vaikutuksen.

Terveyden edistämisessä Pere näkee musiikin olevan jo tutkitusti tärkeää.

- Aivomme reagoivat ääniin. Muistisairaat kokevat voimakkaita tunteita, ihan näkyviä, kun kuulevat lapsuutensa musiikkia.  Tietyt äänet rauhoittavat meitä, tietyt aiheuttavat levottomuutta. On ilman muuta selvää, että kaikenlainen musiikille altistuminen tai sen harrastaminen auttaa aivojamme ja meitä voimaan paremmin. Ehkä jopa toipumaan vakavista sairauksista.

 

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju