Yrttejä ja salaatteja kannattaa napostella sellaisenaan. Asiantuntija listasi kolme supervihreää, joilla voit yllättävän monia vitsauksia.

1. Salvia

Suomessa melko huonosti tunnettu yrtti auttaa hankaliin vaivoihin. Professori, kasvitieteilijä Sinikka Piippo listaa muutamia.

– Salvia saattaa tehota esimerkiksi hankalaan hiivatulehdukseen. Ientulehduksista kärsivä voi kokeilla tehdä salviasta väkevää purskutteluvettä.

Salvialla on antiseptisia, desinfioivia ominaisuuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Sitä voidaan käyttää esimerkiksi hengitysteiden vaivoihin ja virtsateiden desinfiointiin, Piippo sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää: Syötko virtsatietulehdukseen antibiootteja turhaan?

2. Rosmariini

Toinen superyrtti on rosmariini, jonka haihtuvat öljyt tehoavat myös ihon kautta ja hengittäen.

– Ihana tapa hoitaa terveyttään on ottaa vaikkapa rosmariinikylpy tai keittää rosmariiniteetä. Rosmariinilla on tulehduksia ehkäisevä ja rentouttava vaikutus.

Katso ohje: Onko tässä syksyn ihanin juoma?

3. Pinaatti

Pinaatti kannattaa Piipon mukaan ottaa terveelliseen ruokavalioon monesta syystä.

– Sen sisältämien glykoglyserolipidien on laboratoriokokeissa huomattu suojaavan suolen pintaa tulehduksen aiheuttamilta vaurioilta. Virallisia tutkimustuloksia odotellessa kannattaa säännöllisesti nauttia pinaattikeitosta ja silputa sen vihreitä lehtiä salaattiin – etenkin, jos kärsii suoliston alueen tulehduksista.

Lue lisää: Suolisto terveeksi - 5 vinkkiä vatsan hyvinvointiin

Pinaatti sisältää runsaasti karotenoideja, luteiinia ja zeaxantiinia, jotka vahvoina antioksidantteina suojaavat soluja. Erityisesti tämä yhdistelmä saattaa torjua iäkkäillä ihmisillä yleistä sarveiskalvon rappeutumista, Piippo kertaa.

Pinaatti ja sen runsaaseen lehtivihreään liittyvät yhdisteet ovat merkittävässä roolissa, kun hiljaisen tulehduksen mekanismeja tutkitaan.

Lue ja ylläty: Tätä et tiennyt valkosipulista

Juttu on julkaistu alkujaan ET Terveys -lehdessä 2/14. Susanna Viljanen: Syö pois pahat pöpöt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla