Jos haluat rentoutua maksimaalisesti, valitse ulkoliikunta.

Kaikki liikunta tekee hyvää, se on selvä, ja mielen kokonaisvaltainen elpyminen on yhtä voimakasta sisä- ja ulkoliikunnassa.

– Ympäristöpsykologiset tutkimukset osoittavat luontoympäristöllä olevan selkeitä rauhoittavia ja stressistä elvyttäviä vaikutuksia. Nämä ovat mitattavissa muun muassa sydämen sykkeessä ja verenpaineessa, stressihormonien määrässä ja lihasten jännittyneisyydessä. Muutokset näkyvät jo muutamien luonnossa vietettyjen minuuttien jälkeen,  sanoo asiaa tutkinut psykologian professori Kalevi Korpela.

Ulkona raittiissa ilmassa liikkuminen vaikuttaa kuitenkin eri tavalla virkistymiseen kuin sisäliikunta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Sisäliikunta tuottaa vahvoja elinvoimaisuuden ja itsevarmuuden tuntemuksia, mutta luontoympäristössä ihmiset kokevat enemmän rauhoittumisen ja rentoutumisen tunteita. Myös ajatukset selkeyvät ja keskittymiskyky paranenee, Kalevi Korpela sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Veden äärellä rentoutuu parhaiten

Luonnossa liikunnan fysiologisiin vaikutuksiin yhdistyvät ympäristön aistiminen ja havainnointi, mikä puolestaan voisi selittää rentoutuneen olotilan.
Kun ulkoilun vaikutuksia on tutkittu, on huomattu, että maisemallakin on vaikutusta rentoutumiskokemukseen.

– Vahvinta elpyminen oli sellaisissa metsä- tai peltoympäristöissä, jotka sijaitsevat veden äärellä tai vesistön tuntumassa.

Miellyttävä viherympäristö voi vaikuttaa hyvinvointiin myös välillisesti. Se voi houkutella ylipäätään liikkumiseen tai liikkumaan useammin.

Ihmiset kokevat terveydentilansa paremmaksi luontoympäristössä kuin kaupunkimaisemassa. Viheralueiden läheisyys vaikuttaa jopa kuolleisuuteen. Eräässä tokiolaistutkimuksessa todettiin, että kuolleisuus oli sitä suurempaa, mitä vähemmän kaupunginosassa oli metsä- ja peltoalueita.

Olipa voimallista tekstiä: Jumppaan vai ladulle.

Jos noin älyttömän suuri merkitys (ja ero) on ulkoliikunnalla, meidän pitäisi siirtyä ulkoruokinnallekin. Aivan mahdottomasti kaikenlaisia tutkimuksia ja jos ne mieltäisi sanatarkasti, tulisi ajan puutteen takia kaaos päänuppiin. Vitsi, vitsi, mutta jotenkin väsyttää nämä kaikenmaailman tutkimukset.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla