Ummetus on ikävä vaiva, joka yleistyy usein iän myötä. Sitä voi helpottaa muutamalla arkisella keinolla. Joskus ummetus voi kuitenkin olla merkki vakavasta sairaudesta.

Jos elämä on epäsäännöllistä, mahakin mököttää. Vessassa käyminen on tukalaa pinnistelyä, vaikka olisi tarve tyhjennykselle.

Iän myötä ummetus piinaa yhä useampia, erityisesti niitä, jotka liikkuvat vähän. Milloin kyse on ummetuksesta eikä satunnaisesta vatsan reistailusta?

Normaalisti suoli toimii kolme kertaa päivässä.

– Normaalisti suoli toimii kolme kertaa päivässä, ja sen pitäisi toimia vähintään kolme kertaa viikossa. Ummetuksesta puhutaan, jos suoli tyhjenee tätä harvemmin, ja myös silloin, jos ulostaminen on vaikeaa, ulosteet kovia eikä suoli tunnu tyhjenevän kunnolla, kertoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Olli-Pekka Koivurova Oulun Terveystalosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suurimmalla osalla ummetuksesta kärsiviä vaiva on seurausta elämäntavoista kokonaisuutena, ei yksittäisestä asiasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Suolisto on monimutkainen kokonaisuus, johon vaikuttavat ruokavalion ja liikunnan lisäksi stressi, yleinen vireystila, hormonitoiminta, vuorokausirytmit, bakteerikannan muutokset ja hermoston tasapaino, Koivurova luettelee.

Harvinaisempaa on, että ummetus on seurausta jostakin sairaudesta. Esimerkiksi kilpirauhassairaudet, diabetes, Parkinsonin tauti, keliakia ja jopa masennus saattavat aiheuttaa ummetusta.

Ikääntyneillä ummetuksen syynä on aineenvaihdunnan hidastuminen.

Vaikea ummetus on yleisempää naisilla kuin miehillä hormonitoiminnan takia. Ummetus voi liittyä myös lantionpohjan lihasten heikkenemiseen. Lantionpohjajumppa hellii siis myös suolistoa!

Vaikka ummetus on yleisintä ikääntyneillä naisilla ja vaikka se voi olla kytköksissä hormonitoimintaan, vaihdevuosien ei ole todettu aiheuttavan ummetusta.

– Ikääntyneillä ummetuksen syynä on useimmiten aineenvaihdunnan hidastuminen, vähentynyt nesteiden nauttiminen ja liian vähäinen liikunta. Myös osa lääkkeistä, kuten Parkinsonin taudin lääkkeet, nesteenpoistolääkkeet, opioidipohjaiset kipulääkkeet ja jotkin mielialalääkkeet aiheuttavat ummetusta, Koivurova sanoo.

Lisää kuitua ruokavalioon, enemmän vettä ja enemmän liikuntaa.

Lääkityksen sivuvaikutuksista on aina tärkeää puhua lääkärin kanssa. Useille lääkkeille on olemassa vaihtoehtoinen valmiste. Lääkäreiltä ja ravitsemusterapeuteilta saa myös neuvoja ummetuksen hoitoon.

– Lisää kuitua ruokavalioon, enemmän vettä ja enemmän liikuntaa. Jo näiden kolmen perusasian korjaaminen helpottaa monella ongelmaa, sanoo ravitsemusterapeutti Katja Nissinen Espoon ja Helsingin Terveystaloista.

– Kun ikää karttuu, ihminen yleensä syö vähemmän. Silloin on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota ruuan laatuun ja kuitupitoisuuteen.

Ravintokuitu lisää ulosteen määrää suolessa. Kuitua lisätessä täytyy muistaa juoda enemmän vettä. Kuitu sitoo nestettä, ja suolen sisällöstä tulee kuohkeampaa ja helpommin liikkuvaa. Myös apteekin kuituvalmisteista saattaa olla apua.

Suolistobakteerien tiedetään ylläpitävän hyvinvointia monella tapaa, mutta nekin tarvitsevat hyvää ravintoa toimiakseen.

Suolistomme herää pari tuntia ennen meitä.

– Tutkimuksissa on todettu, että suoliston hyvät bakteerit hyötyvät juuri ravitsemussuositusten mukaisesta ruokavaliosta, Nissinen muistuttaa.

Laadukkaan ruokavalion ja riittävän nesteytyksen lisäksi suolisto kaipaa liikettä. Päivittäinen kävelylenkki tukee suolen toimintaa.

Suolisto on vähän kuin pikkulapsi, joka pysyy iloisimpana silloin, kun elämässä on säännöllinen rytmi.

– Suolistomme herää pari tuntia ennen meitä. Suolen supistelu on aktiivisinta aamulla, ja tarve men­nä vessaan tulee tavallisesti heti aamiaisen jälkeen. Päivällä ruokailu ja liikunta stimuloivat suoliston toimintaa, ja yöllä se menee lepoon, Olli-Pekka Koivurova kertoo.

Jos aamu on kiireinen, ihmiselle voi kehittyä paha tapa lykätä päivän ensimmäistä vessakäyntiä. Kehon viestit ulostustarpeesta voivat jopa sammua, jos niitä ei kuuntele.

Jos ummetukseen liittyy laihtumista, veriulosteita ja kovaa kipua, tutkimuksiin tulee hakeutua nopeasti.

Suoliston luonnollista rytmiä on tärkeää tukea. Aamiainen kannattaa syödä rauhassa ja suunnata sen jälkeen kiireettömälle ”istunnolle”.

Ummetusoireet helpottavat näillä konsteilla usein muutamassa päivässä. Pysyvämpää helpotusta voi odotella parissa viikossa.

Milloin ummetusoireiden kanssa sitten on syytä suunnata lääkäriin?

– Ehdottomasti silloin, kun suolentoiminta muuttuu hyvin äkillisesti ilman mitään selitystä. Jos ummetukseen liittyy laihtumista, veriulosteita ja kovaa kipua, tutkimuksiin tulee hakeutua nopeasti, Olli-Pekka Koivurova muistuttaa.

Vakavat oireet ummetuksen yhteydessä voivat viitata paksunsuolensyöpään tai tulehduksellisiin suolistosairauksiin, kuten Chronin tautiin.

Lue myös:

Helpot konstit

  1. Ripottele teelusikallinen leseitä jugurttiisi ja lisää annostusta pikkuhiljaa. 25–35 grammaa ravintokuitua päivässä on hyvä määrä.
  2. Lisäkuitu vaatii enemmän vettä. juo pari litraa vettä päivässä. pidä vesikannu pöydällä muistuttamassa juomisesta.
  3. Tue suolen herkkää päivärytmiä. Pidä rauhallinen istunto pöntöllä aamiaisen jälkeen, oli hätä tai ei.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 20/2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla