Onko vatsasi lakossa usein? Yleensä ummetuksen kanssa tulee toimeen, vaikka se haittaakin elämää. Kokosimme tämän ikävän vaivan syyt ja hoidon.

1. Ummetuksesta puhutaan, jos suoli toimii harvemmin kuin joka kolmas päivä. Normaalisti ulostaminen tapahtuu 8–72 tunnin välein. Ummetukseen liittyy usein tunne, ettei suoli tyhjene kunnolla, vatsaa turvottaa, ulostusta joutuu ponnistelemaan ja jopa sormin auttamaan.

2. Terveistä aikuisista ummetuksesta kärsii 1–6 prosenttia, vähän liikkuvista vanhuksista jopa 80 prosenttia. Vaiva on naisilla tavallisempi kuin miehillä. Yli 65-vuotiailla krooninen ummetus yleistyy.

3. Ummetus on useimmiten toiminnallinen vaiva. Suoli ei toimi kuten pitäisi, mutta asiaan vaikuttavaa sairautta tai muuta elimellistä syytä ei ole. Vaikka elämäntavat olisivat kahdella ihmisellä samanlaiset, toinen on taipuvainen ummetukseen, toinen ei. Ihmiset reagoivat myös eri lailla stressiin: kun toinen kärsii ripulista, toisen vatsa lakkoilee. Ikääntyneillä ummetustaipumus lisääntyy, koska yleinen aktiivisuus vähenee.
Näin tunnistat ärtyneen suolen ja elät sen kanssa – 10 kysymystä

4. Yleensä ummetuksen kanssa tulee toimeen, vaikka se haittaa elämää. Vaikea toiminnallinen ummetus kuuluu lääkärin hoitoon. Se voi aiheuttaa vatsakipuja ja ohivuotoripulia. Kun virtsarakko painuu, seurauksena voi olla virtsanpidätysongelmia ja virtsaumpi. Pahimmillaan suolen täyttymisen ja vetämättömyyden oireena oksennuttaa ja on huono olo.

5. Ummetuksen tavallisimpia syitä ovat vähäkuituinen ravinto, vähäinen juominen ja liikunta sekä suolen supistumiskyvyn hidastuminen, jolloin ravinto kulkee verkkaan suolistossa.
Ummetuksen saa herkemmin, jos ei mene säännöllisesti ulostamaan silloin, kun tarve tulee. Tämä voi sammuttaa vähitellen ulostamisrefleksin.
Moni kärsii ummetuksesta erityisesti matkalla, kun ruokailutottumukset ja -ajat muuttuvat. Myös jännittämisellä on osuutta asiaan.

6. Ummetusta aiheuttavat myös lääkkeet. Tyypillisimpiä vatsan toiminnan hidastajia ovat kipulääkkeet, masennuslääkkeet, psyykenlääkkeet, Parkinsonin taudin lääkkeet, sydänlääke verapamiili, verenpainelääkkeistä kalkkisalpaajat, nesteenpoistolääkkeet, rauta ja jotkut närästyslääkkeet. Lääkkeitä kannattaa pyrkiä vaihtamaan sellaisiksi, joiden sivuvaikutuksena ummetusta olisi vähemmän.

"Tyypillisimpiä vatsan toiminnan hidastajia ovat kipulääkkeet, masennuslääkkeet ja psyykenlääkkeet."

7. Ummetusta voi esiintyä sairauksien yhteydessä. Tällaisia ovat muun muassa kilpirauhasen vajaatoiminta, kalsiumaineenvaihduntasairaudet, diabetes, masennus, anoreksia, keliakia ja jotkut munuaissairaudet. Ummetus liittyy moniin neurologisiin sairauksiin ja selkäydinvammoihin.
Viisi merkkiä siitä, että on syytä tarkistaa kilpirauhanen

8. Ummetuksen hoidossa olennaisinta on viljakuidun lisääminen ruokavalioon. Päivittäin tulisi saada 25–35 grammaa ravintokuitua, ummetuksesta kärsivän jopa tätä enemmän. Suomalaiset saavat keskimäärin vain 20 grammaa kuitua päivässä.
Parhaita kuidun lähteitä ovat kokojyväviljat, jotka lisäävät suolen massaa. Vain yhtä viljalaatua, kuten esimerkiksi kaurapuuroa, ei pidä syödä jatkuvasti, sillä vatsa tottuu ja kuidun vaikutus heikkenee. Päivittäin kannattaa vaihdella erilaisia puuroja, leseitä, alkioita ja leipiä.
Kolme grammaa kuitua saa esimerkiksi yhdestä ruisleipäviipaleesta, yhdestä ruokalusikallisesta vehnäleseitä ja yhdestä lautasellisesta kaurapuuroa.
Viljojen lisääminen ruokavalioon kannattaa tehdä varovasti, sillä alkuun ne aiheuttavat ilmavaivoja. Muutama lusikallinen leseitä päivässä on riittävä määrä. Leseitä voi lisätä puuroon, taikinaan, viiliin, jogurttiin, laatikoihin ja murekkeisiin. Leseiden kanssa pitää nauttia riittävästi nesteitä.
Kuituja saa myös juureksista, vihanneksista, marjoista ja hedelmistä. Apteekista voi ostaa kuituvalmisteita.

9. Nesteitä kannattaa juoda noin kaksi litraa päivässä. Nesteeksi luokitellaan kaikki lasista juotava, jonka lisäksi nestettä kertyy ruoasta. Jos syö paljon kuitua, mutta juo niukasti, suoli voi tavallaan mennä tukkoon eikä kuitumassa liiku eteenpäin.
Vettä kannattaa suosia. Kahvia ei pidä juoda yli 10 kuppia päivässä. Sokeripitoisia virvoitusjuomia ja tuoremehuja kannattaa juoda kohtuudella, jotta ei saisi liikaa energiaa.

10. Liikkuminen laittaa kehon aineenvaihdunnan liikkeelle. Liikunnaksi riittää vaikkapa tavallinen kävely, hikiliikuntaa ei tarvita. Ellei ummetus tokene kotikonstein, kannattaa mennä lääkäriin. Jatkuva ponnistaminen voi aiheuttaa peräaukon haavaumia ja pukamia. Kun ulostemassa saadaan pehmeämmäksi, haavaumat paranevat nopeasti.
Lue: 8 kysymystä ja vastausta peräpukamista

Näin saat tehoa vatsantoimintaan

 • Juo aamulla tyhjään vatsaan pari lasillista huoneenlämpöistä vettä. Sitten kahvia muutama kupillinen. 
 • Syö säännöllisesti ja pureskele ruokasi hyvin.
 • Ummetusta voivat lisätä tee, valkoinen leipä, pastat, sokeripitoiset herkut, juustot, runsas maidon juominen, mustikat ja banaanit.
 • Vaihtele päivittäin erilaisia täysviljatuotteita. Kokeile tattarileseitä!
 • Syö päivittäin tuoreita kasviksia ja hedelmiä, kuten persikoita ja luumuja. Jos syöt kuivattuina, juo vettä runsaasti. Aamuisin voi syödä 4–8 yön yli liotettua luumua.
 • Suosi maitotuotteita, joissa hyviä maitohappobakteereita (esim. Asidofilus, Gefilus, Activia ja Rela).
 • Kokeile erilaisia siemeniä, manteleita ja pähkinöitä. Pellavansiemenissä on lima-ainetta.
 • Osta apteekista kuituvalmisteita ja juo niiden kanssa riittävästi nestettä.
 • Omaksu säännöllinen ulostusrutiini, esimerkiksi aina aamiaisen jälkeen.

  Asiantuntijana gastroenterologi Markku Peräaho Tampereen yliopistollisesta sairaalasta. Ravitsemusohjeet antoi ravitsemussuunnittelija ja -tutkija, ETT Merja Suominen Ravintokuntoutuksesta.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.