Pelkkä vesipesu ei riitä hammaskiskoille ja proteeseille. Pahimmillaan suussa jylläävä tulehdus heittää pöpöjä muihin osiin kehoa.

Vuosikymmeniin hammasproteeseja ei ole tarvinnut antaa rippilahjaksi, mutta vielä niitä Suomessa riittää  – satoja tuhansia. Yli puolet naisista ja joka kolmas yli 75-vuotias mies on hampaaton. Jo 55–65-vuotiaista puolet käyttää proteeseja.

Nuoremmillakin voi olla suussaan monenlaista härveliä, irrotettavaa oikomislaitetta tai purenta- ja uniapnea-kiskoa. Millekään niistä ei riitä pelkkä vesipesu, mutta erityisen tarkkana pitää olla kokoproteesin ja limakalvoa peittävän osaproteesin kanssa. Niiden alla suun limakalvo helposti hautuu, ja on alttiimpi tulehduksille. Iän myötä limakalvot ohenevat muutenkin.

Tulehtunut limakalvo ei toimi suojakilpenä.

– Kun limakalvo tulehtuu, se ei toimi enää suojakilpenä, vaan alkaa ”vuotaa”, jolloin bakteereja livahtaa helposti verenkiertoon. Pahimmillaan suussa jylläävä tulehdus heittää pöpöjä kehon muihin osiin ja ”remonttikohteisiin”, kuten lonkkaproteesiin tai sydämen läppäproteesiin, muistuttaa erikoishammaslääkäri Päivi Siukosaari Oral Kampista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Suusta lähtenyt tulehdus voi johtaa tekonivelen infektioon ja jopa menettämiseen. Ja jos henkilön yleiskunto on muutenkin huono, seuraukset voivat olla dramaattiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sylki on suun talonmies

Terveeseen suuhun kuuluu usein ripaus sientä, mutta proteesin alla alkaa helposti muhia kivulias sienitulehdus. Sitä herkemmin, jos henkilöllä on diabetes, joka muutenkin lisää infektioalttiutta. Diabetes voi vähentää myös suojaavan syljen määrää, joka on yleinen lääkkeiden sivuvaikutus.

– Suun sieni-infektio voi olla vaarallisen yleisinfektion lähde. Sen lääkehoidon yhteydessä on järkevää pohjata proteesikin uudestaan.

Uudemmat, hammaskantoiset osaproteesit ovat limakalvojen kannalta lempeämpiä, sillä niiden kantavat rakenteet ottavat tukensa hampaasta. Eivät siis lepää limakalvon päällä.

Hammaskivi on uhka tekohampaissakin

Samoin kuin omista hampaista, myös proteeseista ja muista hammaskojeista on tärkeää poistaa hammaskivi. Samasta syystä. Hammaskivi karheuttaa proteesin pintaa, jolloin siihen pääsee kiinnittymään entistä enemmän ruuantähteitä ja bakteereja.

Olennaista bakteerien ehkäisyssä on säännöllinen kotihoito. Taitoja enemmän tarvitaan viitseliäisyyttä.

– Proteesin huoltoa voi verrata tupperware-kipon päivittäiseen tiskaamiseen, kannustaa Siukosaari.

Muista myös vielä suussa olevien hampaiden huolellinen hoito.

Suurin osa proteesien ja muiden hammaskojeiden aiheuttamista ärsytyksistä voidaan ehkäistä kunnon puhdistuksella:

  • Älä käytä hammastahnaa, koska se naarmuttaa proteesin pintaa.
  • Astianpesuaine tai muu hyvin huuhtoutuva nestemäinen saippua toimii jokapäiväisessä puhdistuksessa. Harjaksi kelpaa hammasharja tai erityinen proteesiharja.
  • Silloin tällöin puhdistukseen voi käyttää vanhaa hyvää keinoa, suolaliuosta.
  • Vältä proteesin käyttöä öisin – anna limakalvojen levätä.
  • Puhdistuksen jälkeen proteesia voi säilyttää kuivana saippuarasian tyyppisessä kotelossa, jonka sisällä on kosteaa talouspaperia. Tai puhdistusnesteessä, kunhan astia ja puhdistusaine vaihdetaan päivittäin.
  • Bakteereja tappavia tabletteja ja liuoksia (esimerkiksi Bonyf,  Iso Dent, Corega) on syytä käyttää vähintään kerran viikossa.
  • Tupakoivien proteesit ja kiskot vaativat pidempää liotusta.
kokenu

proteesi pysyy puhtaana kun peset vedellä kerran aamuisin ja yöksi proteesi tyynynalle ja teknikko kehuu 30 vuoden kokemuksella,

Sisältö jatkuu mainoksen alla