Ikä näkyy ja tuntuu myös karvoissa. Mutta jos mies kasvattaa parran siitä syystä, että sen kanssa pääsee helpolla, niin pöheikössä ollaan.

Katukuvassa näkyy yllättävän paljon epäsiistejä karvanaamoja. Yksi syy on se, että iän myötä moni mies kokee parranajon muuttuvan entistä työläämmäksi. Harmaantuva karva on karkeaa ja kuivaa, ja iho alkaa kimoilla pienemmästäkin rassauksesta.

Moni hakee apua harvemmista ajokerroista. Tai parran kasvattamisesta, jota "metsurityylinen" muotikin on viime aikoina suosinut. Mutta mikään helppo ratkaisu parta ei ole. Sitäkin pitää hoitaa päivittäin vähintään saman verran kuin hiuksia. Pestä, harjata ja muotoilla.

Partakarva on helposti takkuuntuvaa, joten harjan piikkien on syytä olla joustavia.

Mielenkiintoinen artikkeli: Näyttävätkö kasvosi harmaalta? Tästä apu nopeasti

Hoida öljyllä, viimeistele vahalla

Parta on tärkeä osa monen miehen minäkuvaa. Parhaimmillaan hyvin hoidettu parta tekee ihmeitä. Antaa ryhtiä kasvoille – jopa leuan leuattomalle.

– Sipaisu öljyä hoitaa jäykkää partakarvaa. Yhtä tärkeää on hieroa öljyä parran alla olevaan ihoon, joka alkaa helposti hilseillä. Viimeistelyksi riittää pyyhkäisy viiksi & parta -vahaa, joka ”kiinnittää” parran muotoonsa, neuvoo parturi Ari Toivonen Helsingin Ekasalongeista.

–   Erityisen tärkeää öljyn tuoma pieni kiilto on harmaanvalkealle parralle, että se nousee esiin ihosta.

Tarkista malli

 • Iän myötä moni vuosia toiminut partamalli saattaa kaivata mallin muutosta, tai kenties värjäystäkin.
 • Kun kasvot muutenkin valahtavat, sitä ei kannata alleviivata alaspäin vetävällä partalinjalla.
 • Aiemmin hyvin toiminut partamalli saattaa myös korostaa vaivihkaan ilmestynyttä kaksoisleukaa.
 • Harmaantuneet läikät saavat tiheänkin parran vaikuttamaan reikäiseltä.

Kotisokeus omien karvojen suhteen on yleistä, jopa ministeritasolla.

Olipa parta lyhyt tai muhkea, harmaa tai ruskea, olennaista on, että se on siististi rajattu ja muotoiltu.

 • Jos et tiedä, mikä malli itselle sopii – ja miten sen kanssa pärjää kotioloissa, neuvoa kannattaa kysyä ammattilaiselta.
 • Pätevä parturi muotoilee hiustenleikkuun yhteydessä mieluusti myös parran.

Lue myös: Näin näytät varmasti nuorekkaalta – lukijoiden 70 vinkkiä

Muista nenä ja korvat

 • Kampaa ja saksia tarvitsevat myös vuosien varrella pörhistyvät kulmakarvat.
 • Yksittäisinä törröttävät karvat kannattaa nyppäistä pois pinseteillä. Muista myös kulmakarvojen väliin jäävä kaistale.
 • Karvojen kotihoitoon on tarjolla kelpo laitteita, joita voi säätää halutun leikkuujäljen mukaan.
 • Mitä lyhyempi parta, sitä enemmän kannattaa satsata koneeseen.
 • Esimerkiksi Philips Styleshaver Prossa on sekä trimmaamiseen että parran ajamiseen sopiva kaksoispää. Tarkkuustrimmeri Philips D -finerilla pääsee turvallisesti pieniinkin paikkoihin, kuten nenään ja korviin.

Lue lisää ET-lehden numerosta 15/2015, joka ilmestyy 9. syyskuuta.
Annamme hyviä neuvoja, tuotteita ja työkaluja myös niille, jotka haluavat entistäkin sileämmän leuan. Ilman kirvelyä.

Voit tilata lehden täältä.

Kysely

Parta vai ilman?

Partainen mies on paras!
Partainen mies on paras!
57.1%
Ilman pöheikköä, kiitos!
Ilman pöheikköä, kiitos!
42.8%
Ääniä yhteensä: 28

Hiusten harmaantuessa muuttuu muukin kuin väri. Hoitorepertuaari ja muotoilutuotteet kannattaa päivittää harmaiden hiusten koostumukseen sopiviksi.

1. Käy kampaajalla teettämässä tilannetarkastus

Harmaantunut hius muuttaa usein myös tekstuuriaan. Siitä saattaa tulla lasimaisempi, karheampi, heikompi, kuivempi, kiillottomampi, tai yleensä jonkinlainen kombinaatio näistä.

Jokusen harmaan haituvan vuoksi ei hoito- ja muotoilurutiinia tarvitse erityisesti muuttaa. Kun hiuksissa on noin 20 % harmaata, alkaa se näkyä kunnolla. Kampaaja voi määritellä, kuinka paljon harmaita on ja paljonko yksittäisessä hiuksessa on harmaata. Tämä määrittely auttaa myös päättämään, kuinka hiuksia jatkossa kannattaa värjätä, kun oma harmaa halutaan kauniisti ja luonnollisesti esiin.

2. Pese ja hoida hiukset hohtaviksi

Kun harmaat hiukset sitten hallitsevat kuontaloa, kannattaa niiden koostumusta tunnustella tarkkaan. Ovatko ne kuivemmat, karheammat vai kenties kovin hentoiset?

Kosteuttavat hoitotuotteet sopivat kuiville hiuslaaduille ja hiuspohjille. Valitse siis kosteuttava ja ravitseva sampoo vakituiseksi hiustenpesuaineeksi. Koostumuksista löytyy keveitä ja tuuheuttavia tuotteita hennoille harmaille ja runsaasti ravitsevia öljyisempiä pohjia pörröisille tai karheammille kutreille.

Syväpuhdistus on tarpeen, jos käytät paljon muotoilutuotteita tai hius kellastuu tai väri muuttuu muuten turhan tunkkaiseksi. Syväpuhdistavaa, kirkastavaa sampoota kannattaa käyttää kerran parissa viikossa.

Hopeasampoo on sitten se varsinainen hopeisen tai grafiittisen hiuksen korostaja. Nämä sinisen ja lilan sävyjä sisältävät sampoot syventävät kauniisti viileitä sävyjä. Mitä kauemmin sampoo vaikuttaa, sitä viileämpi lopputulos. Älä lotraa näillä päivittäin, ellet halua sinertävää tai tunkkaista lopputulosta. Kerran viikossa on yleensä hyvä tahti.

Hoitoaine on viimeistään nyt lisättävä repertuaariin, jos haluat hallittavuutta, kiiltoa ja joustavuutta hiuksiisi. Kerran viikossa käytettävä tehohoito tekee ihmeitä kiillottomille, korppuisille tai himmentyneille hiuksille.

Vaikka hiuspohja ja hiukset ovat nyt kuivemmat, älä harvenna pesuväliä! Hiukset ja iho kaipaavat nimenomaan niitä pehmentäviä, kosteuttavia ja hoitavia aineita, joita saavat vain hoitotuotteista.

3. Ota käyttöön sopivat muotoilutuotteet

Myös hiusten muotoilutarpeet muuttuvat usein harmaantumisen myötä.

Oikein hentoinen hius kaipaa nyt volyymia, tukea ja vahvistusta. Loistotuotteita ovat hoitavat mutta napakan pidon antavat muotovaahdot sekä tuuheuttavat föönausnesteet.

Karhea, jouhimainen ja vaikeasti hallittava hius puolestaan kaipaa hoitavia öljyjä sekä joustavuutta, sileyttä ja kiiltoa lisääviä tuotteita kuten hiusöljyjä ja kutrit kuriin muokkaavia muotoiluvoiteita.

Jämäkällä hiuslakalla on taipumus tehdä kampauksesta kypärämäinen. Jos hiuskiinne on kampauksen käytössä tarpeen, valitse joustavan pidon antava kiinne ja muista suihkuttaa sitä tarpeeksi etäältä.

 

Asiantuntijat: Anna Järvinen/L'Oréal Finland, Heidi Alastaro/IdHair, Laura Bengtsson/Wella Professionals ja Tommi Ruskomäki/Goldwell

Aivan kuin vaatteet, myös ihonhoitorutiini tulisi vaihtaa talvella säähän sopivaksi.

1. Välttele vesipesua

Öljypohjainen puhdistusaine sopii useimmille ja jättää ihon kimmoisaksi ja pehmeäksi, vaikka sen huuhtelisi pois vedellä. Jos vesi tuntuu silti kuivattavan tai kirvelevän kasvoja, kannattaa sillä putsaaminen lopettaa pahimpien pakkasten ajaksi. Pyyhi puhdistusmaito pois kasvovedellä.

2. Kasvovesi käyttöön

Kasvovesi on pintakuivan ihon pelastaja. Se auttaa ihoa palautumaan veden ja puhdistusaineiden rasittavalta vaikutukselta. Kasvovesi palauttaa ihon oman suojakerroksen nopeammin ja tasaa sen pH-arvon ihanteelliseen 5,5:een. Se myös pehmentää ja valmistaa ihoa imaisemaan kosteusvoiteen paremmin.

3. Rasvaa rivakasti

Levitä vartalovoide vielä vähän kosteaan ihoon heti pesun jälkeen.

4. Sauno maltilla

Sauna on couperosaihon vihollinen. Löylyistä kannattaa nauttia mietoina ja välttää rajuja kylmän ja kuuman vaihteluita. Skippaa siis avanto.

Useimmat tarvitsevat erilaiset kosteusvoiteet kesäksi ja talveksi.

5. Suojaa säntillisesti

Hylkää perinteiset pakkasvoiteet! Ne tuppaavat jäätymään iholle pahentaen paleltumista. Paras pakkassuoja on hengittävä ja suojaava vaatekappale, kuten posket peittävä kaulaliina. Luonnonöljypohjaiset hoitovoiteet ovat huoleton valinta pakkaseen, sillä luonnonöljyt ja -vahat imeytyvät ihoon ja antavat sille hengittävän suojan, joka ei jäädy päin pläsiä.

6. Räätälöi rutiinisi

Valitse kosteusvoiteen koostumus ihosi tunnun ja säätilan asettamisen haasteiden mukaan. Mitä rasvaisempi, sen suojaavampi ja ravitsevampi. Rasvoittuva iho puolestaan kaipaa lisäkosteutta, mutta ei liikaa rasvaa. Alkoholia sisältäviä puhdistustuotteita ei kannata talviaikaan käyttää niiden kuivattavan vaikutuksen vuoksi.

7. Kuori kuivaakin ihoa

Korpuksi kuivunutta ja hilseilevää ihoa on hyvä kuoria kerran pari viikossa rakeettomalla kuorinnalla, joka auttaa hoitovoiteita imeytymään paremmin. Kosteuttavat naamiot ovat erityisen ihania kovia kokeneelle hipiälle.