Onko tilanne tuttu: silmät alkavat kirvellä ja vuotaa, kun vetelet ripsiisi väriä?

Helsingin Allergiayhdistyksen kosmetiikkaneuvojalle ainakin on tämä tuttu tilanne. Useimmat soittajien kysymykset liittyvät juuri tähän aiheeseen.

– Aina ei välttämättä ole kyseessä allergia. Kuivat ja herkästi reagoivat silmät vain ärtyvät usein entisestään meikin varistessa silmään, toteaa Merike Laine Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksestä.

Tietysti jotkut oikeasti allergisoituvat kosmetiikkatuotteen yksittäisille aineille. Usein on kuitenkin vaikea sanoa, johtuuko ärsytys tuotteesta vai esimerkiksi siitepölyjen aiheuttamasta limakalvoärsytyksestä. Siksi herkkäsilmäisen kannattaa Laineen mielestä hankkia kosmetiikkatuotteet huolella ja tuote­selostuksiin perehtyen.

Lue myös: Tupla-aakkoset hämmentävät – tiedätkö mitä nämä meikkinimet tarkoittavat?

Ensi töiksi on hyvä luopua hajusteista, liiallisista kiilteistä ja eteerisiä öljyjä sisältävistä tuotteista.

– Voi myös miettiä, onko kaikkia silmämeikkejä tarpeellista käyttää, vai pärjäisikö vähemmällä kosmetiikalla. Uusia meikkejä kannattaa kokeilla yksi kerrallaan ja katsoa, mitä tuotteita silmät sietävät.

Mitä enemmän kosmetiikkaa käyttää, sitä suurempi riski on saada niistä ärsytysoireita.

– Joka toinen suomalainen kokee jo olevansa herkkäihoinen. Onneksi valmistajat ovat huomanneet tämän ja ruvenneet vastaamaan kuluttajien tarpeisiin.

ET-lehti suosittelee näitä tuotteita

  • 1. Dr Hauschkan mineraaliluomivärit ovat hellävaraisia, 15 e.
    Sokos, Stockmann Beauty, Emotion, Life-myymälät ja luontaistuotekaupat
  • 2. Paakkuuntumaton puuterimainen luomiväri pysyy mukavasti luomella. Colour Crush Eye -luomiväreistä, 13 e, löytyy sävy jokaiselle. thebodyshop.fi
  • 3. Mineraaliluomi­värit levittyvät helposti. Allergiatunnuksellista luomiväriä on lähes mahdoton saada kulumaan loppuun. Youngblood Pressed mineral -luomiväri, sävy Doe, 32 e. Apteekit, kauneushoitolat ja showstopper.fi
  • 4. ja 5. Dermosilin silmänrajaus- ­ja kulmakynillä on allergia­tunnus. Rajauskynä levittyy mukavasti, 4,50 e ja kulmakynässä on hyvä pigmentti, 5,30 e. dermoshop.fi
  • 6. Tussirajauskynällä syntyy siisti rajaus, tosin käyttöön pitää varata hetki aikaa. Youngbloodin rajauskynällä on allergiatunnus, 40 e. Hyvin varustetut apteekit ja kauneus­hoitolat sekä show­stopper.fi

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: