Milloin otetaan sydänfilmi? Entäpä rasitus-EKG? Tee tutuiksi sydänta tutkivat termit.

  1. EKG eli sydänsähkökäyrä tai sydänfilmi: Rekisteröidään aina, kun sydäntä on vähänkään tarpeen tutkia. Siinä nähdään sydämen rytmi ja mahdolliset lisälyönnit, eteisvärinä ja muut rytmi- sekä kuormitushäiriöt.
  2. Keuhkoröntgenkuva eli thorax: Röntgenkuvassa näkyy myös välikarsina, jossa sydän sijaitsee. Thorax on hyödyllinen epäiltäessä sydämen vajaatoimintaa.
  3. Ultraääni- eli kaikukuvaus: Näyttää sydämen supistelun sekä läppien avautumisen ja sulkeutumisen. Antaa monenlaista tietoa sydämen toimintahäiriöistä.
  4. Laboratoriotutkimukset: Jos sydän sairastuu, yleisestä terveydentilasta kertovat arvot muuttuvat.
  5. Holter-tutkimus: Laite seuraa sydämen toimintaa 24 tunnin tai joskus 48 tunnin ajan. Ensisijaisesti rytmihäiriötutkimus.
  6. Rasitus-EKG: Potilas polkee kuntopyörää tai kävelee kävelymatolla, ja kehoon kiinnitetyt elektrodit kertovat sydämen rasituksen asteesta ja pumpun kunnosta.
  7. Tietokonekerroskuvaus: Kivuton menetelmä selvittää, onko sepelvaltimoissa ahtaumia.
  8. Varjoainekuvaus eli angiografia: Välttämätön sen selvittämiseksi, soveltuvatko sepelvaltimoahtaumat pallolaajennukseen tai ohitusleikkaukseen.

Vaaran merkkejä ovat rasituksessa ilmaantuvat rytmihäiriöt ja rintakipu tai tajunnan hämärtyminen. Lähde silloin viipymättä lääkäriin.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla