Nenä valuu, aivastuttaa ja väsyttää. Kevätflunssa voi ollakin allergista nuhaa. Mutta mistä sen tietää? Allergia- ja Astmaliiton ammattilainen kertoo neuvot asian selvittämiseen.

Aivastuttaa, nenä valuu siihen tahtiin, että epäilet flunssaa. Kannattaa silti tarkkailla oloa ja tarkistaa, voisiko nuhainen olo olla allergiaa. Näin keväisin kun se usein on.

– Allergisessa nuhassa ihminen yleensä aivastelee runsaammin ja nenästä vuotava erite on vetisempää. Usein myös silmät saattavat kutista ja punoittaa, kuvailee allergianeuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja Astmaliitosta.

Allergisen ja virusperäisen nuhan ero voi selvitä myös lääkityksellä. Jos antihistamiini parantaa oloa, nuha on mitä todennäköisimmin allergiasta johtuvaa.

Nuha voi kroonistua astmaksi

Allergisen nuhan yleisin aiheuttaja on keväiset siitepölyt, jotka parhaillaan pölisevät ympärillä.

Oireiden helpottamisen Marjo Tähtinen neuvoo aloittamaan apteekista saatavilla nenäsumutteilla ja antihistamiini-lääkkeillä. Jos oireet ovat rajuja, lääkärissä käynti on tarpeen.

Kutiseva nenä ja tukkoinen olo hoitamattomina hankaloittavat pidemmän päälle elämää. Olo on väsynyt ja nuutunut ja pitkittyneenä nuha saattaa vakavoitua jopa astmaksi, Tähtinen kertoo.

Allergista nuhaa potevalla on myös noin nelinkertainen riski sairastua astmaan, joten nuha kannattaa ottaa vakavasti. 

– Ja jos nenä vuotaa ja kutisee muulloinkin kuin siitepölyaikaan, kannattaa tarkistaa lähiympäristön mahdolliset allergian aiheuttajat tarkoin. Usein voi syy löytyä esimerkiksi lemmikkieläimestä, Tähtinen toteaa.

Kerrankin etua ikääntymisestä

Monilla ikä vaikuttaa positiivisesti allergisiin nuhiin, ne nimittäin jostain syystä näyttävät vähentyvät vanhemmalla väestöllä.

–  Syytä tähän ei tiedetä. Ehkä ihmiset siedättyvät pikku hiljaa, mutta joka tapauksessa ikä näyttää vähentävän allergista nuhaa, Tähtinen sanoo.

Myös lievähköjä oireita kannattaa kuitenkin hoitaa ja varmistaa siitepölyajalla sisäilman raikkaus.

– Kodin ja vaatteiden tuuletusta kannattaa välttää pahimpaan siitepölyaikaan. Myös esimerkiksi raitisilmaventtiilit ikkunoissa ja nenäkannun käyttö helpottavat oireilua, Tähtinen toteaa.

Lue myös: 30 faktaa allergioista

Herkästi vuotava hana?

Onko nenäsi herkkä vuotamaan?

Voi olla, että kärsit idiopaattisesta nuhasta. Sille on tyypillistä, että nenä reagoi vuotamalla vaikkapa lämpötilaeroihin, kosteusmuutoksiin, hajuihin tai pölyihin. 

Idiopaattista nuhaa voi olla vaikea erottaa allergisesta nuhasta. Viimeistään silloin, kun mikään allergiseen nuhaan käytetty hoito ei ole tepsinyt, voidaan todeta, että kyseessä on idiopaattinen nuha. Nuhaa voi koettaa hoitaa apteekin nenäsumutteilla.

Allergiaviikkoa vietetään 23.–29.3.2015.

Vierailija

Niiskutatko flunssan vai allergian vuoksi? Asiantuntija selvittää erot

"Idiopaattista nuhaa voi olla vaikea erottaa allergisesta nuhasta. Viimeistään silloin, kun mikään allergiseen nuhaan käytetty hoito ei ole tepsinyt, voidaan todeta, että kyseessä on idiopaattinen nuha. Nuhaa voi koettaa hoitaa apteekin nenäsumutteilla" Täsmälleen samat oireet on vasomotorisessa nuhassa. Hoitona nasonex suike ja zyrtec tabletti.
Lue kommentti

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju