Nenä valuu, aivastuttaa ja väsyttää. Kevätflunssa voi ollakin allergista nuhaa. Mutta mistä sen tietää? Allergia- ja Astmaliiton ammattilainen kertoo neuvot asian selvittämiseen.

Aivastuttaa, nenä valuu siihen tahtiin, että epäilet flunssaa. Kannattaa silti tarkkailla oloa ja tarkistaa, voisiko nuhainen olo olla allergiaa. Näin keväisin kun se usein on.

– Allergisessa nuhassa ihminen yleensä aivastelee runsaammin ja nenästä vuotava erite on vetisempää. Usein myös silmät saattavat kutista ja punoittaa, kuvailee allergianeuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja Astmaliitosta.

Allergisen ja virusperäisen nuhan ero voi selvitä myös lääkityksellä. Jos antihistamiini parantaa oloa, nuha on mitä todennäköisimmin allergiasta johtuvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nuha voi kroonistua astmaksi

Allergisen nuhan yleisin aiheuttaja on keväiset siitepölyt, jotka parhaillaan pölisevät ympärillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oireiden helpottamisen Marjo Tähtinen neuvoo aloittamaan apteekista saatavilla nenäsumutteilla ja antihistamiini-lääkkeillä. Jos oireet ovat rajuja, lääkärissä käynti on tarpeen.

Kutiseva nenä ja tukkoinen olo hoitamattomina hankaloittavat pidemmän päälle elämää. Olo on väsynyt ja nuutunut ja pitkittyneenä nuha saattaa vakavoitua jopa astmaksi, Tähtinen kertoo.

Allergista nuhaa potevalla on myös noin nelinkertainen riski sairastua astmaan, joten nuha kannattaa ottaa vakavasti. 

– Ja jos nenä vuotaa ja kutisee muulloinkin kuin siitepölyaikaan, kannattaa tarkistaa lähiympäristön mahdolliset allergian aiheuttajat tarkoin. Usein voi syy löytyä esimerkiksi lemmikkieläimestä, Tähtinen toteaa.

Kerrankin etua ikääntymisestä

Monilla ikä vaikuttaa positiivisesti allergisiin nuhiin, ne nimittäin jostain syystä näyttävät vähentyvät vanhemmalla väestöllä.

–  Syytä tähän ei tiedetä. Ehkä ihmiset siedättyvät pikku hiljaa, mutta joka tapauksessa ikä näyttää vähentävän allergista nuhaa, Tähtinen sanoo.

Myös lievähköjä oireita kannattaa kuitenkin hoitaa ja varmistaa siitepölyajalla sisäilman raikkaus.

– Kodin ja vaatteiden tuuletusta kannattaa välttää pahimpaan siitepölyaikaan. Myös esimerkiksi raitisilmaventtiilit ikkunoissa ja nenäkannun käyttö helpottavat oireilua, Tähtinen toteaa.

Lue myös: 30 faktaa allergioista

Herkästi vuotava hana?

Onko nenäsi herkkä vuotamaan?

Voi olla, että kärsit idiopaattisesta nuhasta. Sille on tyypillistä, että nenä reagoi vuotamalla vaikkapa lämpötilaeroihin, kosteusmuutoksiin, hajuihin tai pölyihin. 

Idiopaattista nuhaa voi olla vaikea erottaa allergisesta nuhasta. Viimeistään silloin, kun mikään allergiseen nuhaan käytetty hoito ei ole tepsinyt, voidaan todeta, että kyseessä on idiopaattinen nuha. Nuhaa voi koettaa hoitaa apteekin nenäsumutteilla.

Allergiaviikkoa vietetään 23.–29.3.2015.

"Idiopaattista nuhaa voi olla vaikea erottaa allergisesta nuhasta. Viimeistään silloin, kun mikään allergiseen nuhaan käytetty hoito ei ole tepsinyt, voidaan todeta, että kyseessä on idiopaattinen nuha. Nuhaa voi koettaa hoitaa apteekin nenäsumutteilla"

Täsmälleen samat oireet on vasomotorisessa nuhassa. Hoitona nasonex suike ja zyrtec tabletti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla