Koetko toisen ihmisen surun kuin se olisi omasi? Kartatko ihmisjoukkoja ja vetäydytkö hälystä omiin oloihisi? Saatat olla erityisherkkä.

Herkkä ihminen kokee tunteet ja tapahtumat voimakkaasti, erityisen herkkä erityisen voimakkaasti. Erityisherkkyys on ominaisuus, josta saattoi vielä vuosikymmen sitten saada korvilleen.

Noin joka kuudes ihminen kokee asiat herkemmin kuin muut – liikuttuu erityisen herkästi, ujostelee, vetäytyy, ahdistuu, rakastuu palavasti.

Erityisherkän hermojärjestelmänsä rekisteröi hienovaraisetkin asiat, ja muista mitättömiltä tuntuvat jutut vaikuttavat häneen syvästi. Ystävällinen hymy voi sykähdyttää riemua, kun taas ohikulkijan nopea töykeä vilkaisu tuntuu vatsan pohjassa asti ja valvottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jatkuvan aisti- ja tunnekuormituksen takia erityisherkkien hermosto alkaa helposti käydä ylikierroksilla. Sen takia he tarvitsevat säännöllistä vetäytymistä rauhaan ja hiljaisuuteen, jossa he voivat ladata akkujaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oletko kaappiherkkä?

Erityisherkät ry:n varapuheenjohtajan, lääkäri Markus Sundblomin mukaan nuorten herkkyys on nykyään hyväksytty ominaisuus. Onneksi.

Mutta vielä 1950- ja 60-luvulla lapsilta odotettiin toimeliaisuutta, puheliaisuutta, sosiaalisuutta ja asioihin tarttumista. Herkkää, varovaista ja tarkkailevaa lasta saatettiin torua ja käskeä käyttäytymään kunnolla.

– Syvät haavat tunteesta, että olet vääränlainen, saattavat kulkea läpi aikuisiän ja nousta pintaan vanhuusvuosina. Moni erityisherkkä on jopa joutunut kiusaamisen kohteeksi, Sundblom huomauttaa.

Sundblom puhuu kaappiherkkyydestä. Se on hyvin yleistä ikääntyneillä miehillä. Kaappiherkkyydestä puhutaan, kun ihminen on pitänyt herkkyytensä piilossa ja rakentanut ympärilleen suojakuoren suojaamaan haavoittuvaa sisintä.

– Esimerkiksi armeijassa oli tavallista, että herkkiä miehiä kiusattiin ja halveksittiin. Moni on oppinut piilottamaan piirteensä mahdollisimman hyvin.

Tunnistatko itsesi jutusta? Minkälaista on erityisherkän elämä? Keskustele ja kommentoi jutun alapuolella olevassa kentässä.

Synnynnäinen ominaisuus

• Erityisherkkyys on synnynnäinen hermojärjestelmän ominaisuus, jolla ihminen reagoi asioihin.
• Erityisherkkiä arvioidaan olevan 10–20 prosenttia väestöstä.
• Perinteinen psykologinen tutkimus on tarkastellut herkkyyttä usein negatiivisina mielletyin termein, kuten estyneisyytenä tai ujoutena.
• Yhdysvaltalaistutkija Elaine Aron loi käsitteen Highly Sensitive Person, erityis­herkkä ihminen, jossa herkkyys nähdään myönteisenä mutta usein väärinymmärrettynä piirteenä.
• Noin 70 prosentteja erityisherkistä on introvertteja, 30 prosenttia ekstrovertteja.

Lapsena minua pidettiin vähintäänkin omituisena , nuorena aikuisena olinkin jo mielisairaalassa... Mutta sitten, kun pääsin asumaan tänne maaseudulle, sain rauhan.  Suurta kiitollisuutta tunnen puolisoani kohtaan, koska hän ymmärtää minua:  taidamme olla yhtä herkkiä molemmat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla