Koukkuun voi jäädä jopa parin viikon kuurin jälkeen.

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen kantaa huolta suomalaisten kipulääkkeiden käytöstä. Jopa 400 000 suomalaista on kipulääkekoukussa.

– Varsinkin Buranan ja muiden tulehduskipulääkkeiden kanssa saa olla varovainen. Yhdysvalloissa on nyt tulossa pakkauksiin varoitukset, joissa kerrotaan sydän- ja aivoinfarktin vaaroista riskiyksilöillä.

Kiminkinen sanoo, että kipulääkkeisiin voi jäädä koukkuun jo kahden viikon kuurin jälkeen. Panadol on lempeämpi lääke kuin tulehduskipulääkkeet, mutta sitä ryyditetään usein kodeiinilla, joka on opiaatti. Siihen riittyy todella suuri riippuvuuden riski, jos sitä käyttää huolettomasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Varsinkin migreenistä kärsivät jäävät usein lääkekoukkuun. Kun he yrittävät jättää särkylääkkeet pois, iskee vieroituspäänsärky.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos oikein puin nyrkkiä ja saan potilaan innostumaan lääkkeiden jättämisestä, ainoa konsti on luopua särkylääkkeistä pikkuhiljaa ja aloittaa migreenin estolääkitys.

Särkylääkkeet voivat aiheuttaa sydänoireiden lisäksi vatsahaavan tai veritulpan. Ne vaikuttavat myös munuaisiin ja verenpaineeseen.

Lue lisää: Tunnetko kipulääkkeet? Tässä 10 yleisintä virhekäsitystä

Ajatellaanpa ihmistä jolla on kiputila johon ei ole estolääkitystä ja jolle ainoa apu tulee kipulääkkeestä. Kumpi on silloin inhimillisempää, kärsiä kivuista vaiko olla "kipulääkekoukussa". Voimakkaan kivun hoidossa on turha puhua syyllistäen kipulääkkeiden käytöstä.

Useimmiten henkilöillä jotka käyttävät opiaatteja sisältäviä kipulääkkeitä on sairaus jossa  seurataan myös munuaisten toimintaa sekä verenpainetta. Mieluummin olisin kipulääkekoukussa kuin kärsisin kivuista jotka heikentävät elämänlaatua. Nimimerkillä Panacodia päivittäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla