Tulehduskipulääkkeiden vaaroista on saatu lisää tietoa. Erityistä varovaisuutta niiden käytössä tulee noudattaa sydäninfarktin jälkeen.

Sydäninfarktin jälkeiseen lääkityksen (katso kainalojuttu) lisätty lyhytkestoinenkin tulehduskipulääkitys näyttää lisäävän verenvuotojen vaaraa sydänsairailla uutisoi Suomen Lääkärilehti.

Verenvuodon vaara liittyy muun muassa vatsaärsytykseen ja maha- tai pohjukaissuolen haavan riskiin.

Sydänliiton erikoislääkäri, kardiologi Mikko Syvänne kommentoi uutista ET:lle ja kehoittaa sydäpotilaita varovaisuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

- Tulehduskipulääkkeet eivät sovi sydäninfarktipotilaiden yleiskipulääkkeiksi. Parasetamoli, esimerkiksi Panadol on suositusannoksin turvallinen. Kun tulehduskipulääkkeelle on lääkärin toteama käyttöaihe, esimerkiksi nivel- tai jännetulehdus, hyödyt ja haitat tulee punnita kuten lääkehoidossa yleensäkin, annos rajata pienimmäksi tehoavaksi ja hoidon kesto mahdollisimman lyhyeksi, Syvänne huomauttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulehduskipulääkkeistä tukosriskejä?

Kardiologi Mikko Syvänne huomauttaa, että tulehduskipulääkkeet voivat lisätä sydänpotilaiden tukosriskiä ja nostaa verenpainetta.

- Yllimääräinen riski on suhteellisen pieni, mutta sitä ei kannata turhanpäiten ottaa. Ei liene varmaa tietoa, lisääntyvätkö riskit tilapäisessä käytössä, mutta varovaisuus on paikallaan.

Tanskalaistutkimuksessa selvitettiin 62 0000 iältään noin 68-vuotiaan äskettäin sydänifartkin saaneiden henkilöiden tulehduskipulääkkeiden käyttöä ja vaikutuksia.

Vuotoriski oli ilmeinen riippumatta siitä, mitä antitromboottinen lääke tai kipulääke oli käytössä ja kuinka pitkään tulehduskipulääkettä oli käytetty.

Pyydä apua apteekissa

Useita tulehduskipulääkkeitä voi ostaa apteekista ilman reseptiä, ja tulehduskipulääkkeiden kulutus on verraittain suurta. Mikko Syvänne ei lähtisi rajoittamaan tulehduskipulääkkeiden reseptivapaata myyntiä, mutta kehottaa sydänpotilaita kertomaan tilanteestaan apteekissa, kipulääkkeitä valittaessa.

- Sydänpotilaita tulee ohjeistaa kipulääkkeiden oikeaan käyttöön. Tässä voi olla parantamisen varaa: esim. Kodin lääkeoppaassa ei äkkiä katsottuna ole heille erityisiä ohjeita, Syvänne huomauttaa.

- Ohjeiden mukaan tilapäisessä käytössä nämä lääkkeet ovat terveillä varsin turvallisia ja turvallisempia kuin aiemmin yleinen asetyylisalisyylihapon käyttäminen särkylääkeannoksin (500-1000 mg ehkä useita kertoja päivässä).

Näin kardiologi neuvoo:

- Ibuprofeeni (Burana ym.) on tulehduskipulääke, samoin muun muassa ketoprofeeni (Orudis, Ketorin ym.). Parasetamolia voi käyttää tilapäisiin kipuihin. Muuten on syytä keskustella lääkärin kanssa. Keskushermostoon vaikuttavat kipulääkkeet ovat sydämen kannalta turvallisia, mutta niillä on omat ongelmansa. Kun tauti on selvästi tulehduksellinen, on edellä esitetyn mukaan harkittava tulehduskipulääkettä.

Monet sydän- ja verisuonisairaudet aiheuttavat verihyytymää, tromboosia. Liiallisen hyytymistaipumuksen hillintä antitromboottisilla lääkkeillä on siten oleellinen osa näiden tautien hoitoa.
 
Verihiutale-estäjiä käytetään ensisijaisesti valtimotromboosin estoon. Hoito perustuu asetyylisalisyylihapon (ASA) ja määrätapauksissa ASAn ja klopidogreelin tai uudempien verihiutaleiden P2Y12-reseptorin salpaajien yhdistelmään. Akuuttitilanteissa käytetään lyhytaikaisesti hepariinijohdosta ja valikoidusti glykoproteiini IIb/IIIa:n salpaajia.

Laskimopuolen trombooseissa, eteisvärinässä ja tekoläppäpotilailla varfariini on edelleen tehokas ja edullinen lääke silloin kun hoito onnistuu. Dabigatraanin, rivaroksabaanin ja muiden uudempien lääkkeiden asema vakiintuu kokemuksen ja tutkimustiedon karttuessa.

Samoin kuin tromboosin synty siihen vaikuttavat lääkkeet voidaan jakaa verihiutale-estäjiin ja hyytymistä ehkäiseviin antikoagulantteihin. Lisäksi on fibrinolyyttisiä lääkkeitä, joilla pyritään liuottamaan jo syntynyt hyytymä osassa sydän- ja aivoinfarkteja sekä vaikeissa laskimotrombooseissa ja keuhkoembolioissa.

Lähde: www.sydanliitto.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla