Kylmä jää tarjoaa mahdollisuuksia. Niihin tarttuva saa vastanneeksi lämpimiä tunteita, iloa. Sydän sulaa, ja kylmyys jää kakkoseksi.

Kantava jää, satumaiset puut, narskuva pakkanen. Auton takakontissa luotto-onget, kairat- ja varaterät. Itse tehtyjä pystypilkkejä, mormuskoita ja maalikoukkuja. Pilkkijakkaran lokeroissa pareittain kuivia, lämpöisiä käsineitä. Asta ja Kari Honkonen ovat lähteneet pilkille.

Kairat porautuvat nopeasti pinnan alle. Kari tarttuu repussa kulkevaan halkoon ja naputtaa tottunein ottein teriin juuttuneet lohkareet irti.

Astan onki lentää diagonaalityylillä ilmaan. Nappaako?

– Korkeintaan minuutti odotellaan, sitten vaihdetaan paikkaa, hän vastaa.

Tämä pari on sunnuntaipilkkijän vastakohta. Tänään he haluavat syömäkalaa. Kisapäivänä kalastellaan mestaruutta. 

Kerran järvestä nousi saukko.

– Kerran järvestä nousi saukko, joka haistoi saaliini. Se tuli metrin päähän kaloja kärkkymään, Kari kertoo.

Kilpailuvietti koukutti

Yli 40 vuotta naimisissa olleet Honkoset innostuivat kalastuksesta jo nuorina. Sulhaselle se oli tärkeä harrastus. Ammattikalastajan tyttärenä varttunut morsian tunsi lajin. Kun Kari ehdotti ensimmäistä pilkkireissua, Asta ihmetteli, pitääkö sinne kylmään lähteä palelemaan. Lähtipä kuitenkin ja jäi koukkuun. 

Kisailun pariskunta aloitti 30 vuotta sitten. Joka viikonloppuisten reissujen ansiosta sadat Suomen järvistä ovat tulleet tutuiksi.

– Kisoissa ollaan muka ihan tosissaan, mutta kuitenkin leikkimielellä, Asta toteaa.

– Parasta on tuttu porukka vuosikymmenten ajalta, yhteishenki, Kari jatkaa.

Välillä Honkoset kilpailevat henkilökohtaisissa sarjoissa, välillä joukkueissa Tikkakosken Kalamiehiä puolustaen. Maaotteluissa kunniaa haetaan isänmaalle. Mitaleita ja pokaaleja on kotona roppakaupalla.

– 1980-luvulla pilkkikisoissa oli valtavasti osallistujia ja hienot palkinnot. Olen voittanut monta perämoottoria, veneen, televisioita, Kari muistelee.

Menestyksen salaisuus on ollut huolellinen taustatyö. Kisoihin valmistautuessaan Honkoset tutustuvat järveen ennen rauhoitusaikaa. Syvyyskartat paljastavat parhaat pyyntipaikat.

Rakkaani vastarannalla

Tänään pilkitään tuttuakin tutummalla Tikkakosken Luonetjärvellä. Hyvän ottipaikan varalle repusta löytyy kärpäsentoukkia ja pohjamudista kalastettuja surviaistenalkuja. Näillä narrataan takuuvarmasti ahven jos toinenkin.

– Jos syönti on oikein hyvä, otamme kuolleelta kalalta silmän pyyntivieheeksi, Kari kertoo varman kikan.

Avanto toisensa jälkeen rikkoo jään pinnaan. Lopulta puolisot huhuilevat toiselleen vastarannoilta. Leikkimielinen kisa on nytkin käynnissä.

Lopulta puolisot huhuilevat toisilleen vastarannoilta.

– Parisuhdetta hoidetaan sitten kotona. Siellä puidaan saaliit ja pyyntipaikat. Toinen kysyy, että miksi sinne jäit, vaikka kala ei syönyt, ja jatkaa, että olisit seurannut perässä, Asta nauraa.

Työnjako on selkeä. Kari huolehtii välineet, Asta perkaa saaliin. Mutta kun joku viidestä lapsenlapsesta lähtee mukaan, molemmat opastavat innolla.

Toisiaan he eivät lähde neuvomaan.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.