Lähde lenkille ja syö terveellisesti. Kun nämä ilmaiset keinot kaamosoireiden helpottamiseksi on koettu, kannattaa apuun ottaa myös ulkoiset avut.

Valoa, lepoa, ulkoilua ja iloa. Niitä tarvitaan erityisesti nyt – Suomen synkässä syystalvessa. Se tiedetään, että kirkasvalolamppu on tehokas kaamosoireiden selättäjä.

Mutta jo sadan euron valaisin voi jäädä helposti monella haavehankinnaksi, puhumattakaan kalliimmasta etelänlomasta, joka taatusti auttaa tässä pimeydessä.

Emme voi vetäytyä muutamaksi kuukaudeksi nyt kokonaan untenmaillekaan, joten parasta on totutella nauttimaan tästä ajasta. Kaamoksen voi kääntää myös voitoksi ja opetella nauttimaan tästä ajasta – jolloin on aikaa ja syytä hoitaa ihoa ja mieltä erityisen tarkkaan.

Taistelua pimeyttä vastaan voi tehostaa ennen kaikkea arjen pienillä valinnoilla, joista joutuu muutamista vähän maksamaankin. ET-lehti testasi minibudjetin tuotteet, joista irtoaa lisävireyttä pimeyteen.

 • Acorelle Body Mist: Energizing Ocean Sage, 15,00 €

  Vartalon kosteutussuihke toimii sekä mielen että vartalon piristäjänä. Ihossa on pehmeä tunne suihkautuksen jälkeen ja nenässä tuoksu, joka tuo mieleen rantaloman. Sitruunainen merentuoksu vie mielen sinisten aaltojen äärelle heti aamusta. Jotenkin tuntuu, että aistit heräävät tämän tuoksun myötä ja sitten ehkä valppaus pimeänä arkiaamunakin. Mukavaa on myös kuulla, että tämä on sataprosenttisesti luonnollinen tuoksu, joka lupaa vielä riskittömyyden luonnolle ja terveydelle.
  Myyntipaikat: Valikoidut luontaistuote- ja ekokaupat

 • Mádara Ultra Purifying Detox Mask, 24,90 €

  Kun kasvohoitoon ei ehdi eikä ole varaa, kannattaa kotona antaa kasvoille kyytiä mutahoidolla. Madaran naamiota voi käyttää jopa kahdesti viikossa ja lopputulos on melkein yhtä kirkas kuin olisi käynyt kosmetologin luona. Muta puhdistaa ja rauhoittaa ärtynyttä ja elotontakin ihoa. Tuoksu on hyvin mieto ja aluksi tulee mieleen, että saako näin laimeantuoksuinen aine mitään aikaan. Mutta kun naamio alkaa kiristyä kasvoilla, tietää, että tässä se on: mielialakin nousee täydellisestä kotihoitotuotteesta.
  Myyntipaikat: Sokos- ja Stockmann -tavaratalot.

 • Mádara Pihlaja Daily Defence Body Butter, 25 €

  Kaipaako keho näin talven kylmyydessä tehokosteuttajaa? Pihlajavoide parantaa ihon vastustuskykyä, ja on sataprosenttisesti luonnonkosmetiikkaa. Bonuksena riittävä pakkaus ja herkullinen tuoksu, joka sopii koko perheelle.
  Myyntipaikat: Sokos- ja Stockmann -tavaratalot.

 • Yogi Tea Positive Energy Cranberry Hibiscus, 4,50 €

  Voiko mustaa teetä sisältävä juoma olla piristävän punaista? Kyllä voi. Yogi-teessä on mustan teen lisäksi guarana- ja ginseng-yrttejä sekä mateeta, joista saa mukavasti apua virkeyttä. Tämä on paras nauttia lämpimänä, mutta kylmänäkin se menee. Kovin myöhään ei kannata tätä kuitenkaan juoda, sillä herkimmät piristyvät illallakin juomasta.
  Teepussin päässä tulee mukana mieltä ilostuttava mietelause.
  Myyntipaikat: Keskon valikoidut liikkeet, valikoidut luontaistuote- ja ekokaupat.

 • Jos olet nainen:

  Ota käyttöön punainen huulipuna. Se tuo elottomille kasvoille heti hehkua ja saat jopa kanssaihmisetkin hymyilemään.
  Uusi ET-lehti 19/2014 kertoo kauden huulipunatrendit. Lehti ilmestyy 26.11.
  Sitä ennen kannattaa kokeilla vaikka Joe Blascon huulipunaa, 28 €. Väri: Cherry. Puna levittyy samettisen pehmeästi ja väri pysyy pitkään. Myyntipaikat: www.norriscos.fi

 • Jos olet mies

  Muista hyvä tuoksu jo aamulla suihkussa. Weledan Miesten Suihkugeeli piristää mielialaa mahtavalla tuoksullaan, joka on peräisin 100-prosenttisesti eteerisistä rosmariini- ja litsiluumuöljyistä. Myös kumppani tykkää taatusti – varo vaan, ettei hän käytä tätä tuotetta jopa salaa itse.
  Weleda Miesten Suihkugeeli 13,35 €.
  Myyntipaikat: Stockmann, Sokos, Ruohonjuuri ja hyvin varustetut apteekit, eko-, verkko- ja luontaistuotekaupat.

  Oletko sinä törmännyt mahtavan piristävään tuotteeseen? Kerro omat vinkkisi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Vierailija

Pienen rahan kaamospiristäjät

Ostin tarjouksesta ihan perus sarastusvalon edullisesti ja täytyy sanoa, että kyllä se toimii, paljon mukavampi herätä. Kävelen ulkona päivittäin ja yritän käydä myös päivänvalon aikaan, vaikka nyt on pimein aika vuodesta eli helppoa se ei sisätyössä käyvälle ole. Nauhoitan elokuvia ja katselen niitä viltin alla läheisteni kanssa ja poltan tuikkuja. Juon paljon huoneenlämpöistä vettä, johon puristan sitruunaa, syön myös hunajaa tilkkasen, se hoitaa myös huulia. Kalaa syön pari kertaa viikossa,...
Lue kommentti
Vierailija

Pienen rahan kaamospiristäjät

Vierailija 20.11.2014 klo 19:31 Sinäkö se olit, jonka ohitin tänään kadulla? Tukkaa nimeksi, värjätty. Iän uurruttamat, ryppyiset kasvot. Meikkivoidetta laitettu kuten silloin 60 v sitten. Kinostuneena uurteisiin. Poskipunaa hutaistuna molemmin puolin, osa jopa poskille. Eye-linerit vedetty vapisevin käsin. Jälki, no, tiedättehän. Huulipuna, kirkkaan punaista tietenkin, kuin mykkä huuto keskellä naamaa. Voi turhuuden turhuutta. "Sinäkö olit, jonka ohitin tänään kadulla?" Tukka värjätty...
Lue kommentti

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: