Mitä huonompi kunto, sen pienemmällä liikunnalla on terveyttä edistävä vaikutus. Askelmittari voi motivoida lisäämään askelia.
1. Mitä hyötyä säännöllisestä kävelystä on?
Kävely lisää energiankulutusta ja siten ehkäisee painonnousua. Se ehkäisee myös sydänsairauksia, kohonnutta verenpainetta, kakkostyypin diabetesta ja masennusta.
2. Onko pienestä lenkistä mitään hyötyä?
Mitä huonompi kunto, sen vähäisemmällä liikunnalla on vaikutusta. Kävelyä pitäisi harrastaa vähintään kymmenen minuuttia kerrallaan ja useana päivänä viikossa, jotta se kohottaisi kuntoa. Viikossa pitäisi kertyä yhteensä joko tunti ja vartti hengästyttävää kävelyä tai 2,5 tuntia reipasta kävelyä.
Askelmittari saattaa motivoida liikkumaan. Terveyden kannalta riittävä määrä on 10 000 askelta päivässä. Se tulee hieman yli tunnin reippaasta kävelystä. Mittari kannattaa sijoittaa lantiolle, jossa se mittaa askeleet tarkimmin.
3. Miten kävelemällä voi kohottaa kuntoa?
Jotta saisi terveysvaikutuksia, kävelyn täytyy olla säännöllistä. Kunto kohoaa liikunnalla, jossa hieman hengästyy ja tulee hiki. Mitä huonompi pohjakunto, sitä nopeammin tulokset näkyvät.
4. Minkälainen on hyvä kävelytossu?
Niin kävely- kuin juoksulenkkarit sopivat kävelyyn, jos ne tuntuvat hyviltä omissa jaloissa.
Ota uudet kengät käyttöön vähitellen. Aloita lyhyistä lenkeistä ja lisää matkaa. Jos alkaa tulla hiertymiä, teippaa ne etukäteen.
5. Miten vaivaisenluista kärsivä voi helpottaa kävelyä?
Kannattaa hankkia vaivaisenluusuoja ja varpaiden erottaja. Jalkahoitajalla voi teettää varpaanväli-ortoosin, joka korjaa virheasentoa. Kengän pitää olla joustava ja pehmeä. Valikoi kävelylle lähtiessäsi kengistäsi sellaiset, joissa kipua tuntuu vähiten. Kävele joustavalla pinnalla, pururadalla tai metsäpolulla.
6. Mitä hyötyä on metsässä kävelemisestä?
Jo päivittäinen 10-20 minuutin metsäkävely alentaa verenpainetta. Pehmeä alusta ei kuormita jalkoja ja poluilla kulkeminen kehittää tasapainoa. Asfaltilla kävely kuormittaa erityisesti säären etuosaa.
7. Kannattaako kävelytehoa lisätä sauvoilla tai punnuksilla?
Kävely ja sauvakävely ovat liikuntalajeina suunnilleen yhtä tehokkaita, mutta sauvakävelyssä lihakset saavat enemmän rasitusta ja ylävartalo vahvistuu. Sauvat auttavat myös tasapaino-ongelmista kärsiviä. Lisäpaino lisää energiankulutusta kävellessä, mutta nilkkapainoista voi olla haittaa, sillä ne rasittavat jalkoja. Lisäpainon on parempi olla lähellä vartaloa, esimerkiksi repussa.
8. Kumpi on tehokkaampaa, kävely vai juoksu?
Juoksu kuluttaa enemmän energiaa, mutta se voi aiheuttaa rasitusvammoja. Jos pystyy kävelemään vauhdikkaasti, voi myös kokeilla juoksua. Pyöräily kuluttaa saman verran energiaa kuin kävely. Oman energiankulutuksen eri liikuntamuodoilla voi laskea sivulla www.kilokari.net.
Asiantuntijana liikuntasuunnittelija Katriina Ojala UKK-instituutista.
Sauvoja käyttävät ei kohota tasapaino ominaisuutta niin paljon kuin sauvattomat lenkkelilijät.
Lääkärini kielsi minulta sauvojen käytön, ellei olet sukset jalassa =)
Liikunnan voi tehdä miellyttäväksi vanhemmallakin iällä!
Näin yksikertaista on nykyinen disko tanssi joten lattiamatto syrjään ja muutaman minuutin VIDEO oppi niin kaikki käy kuin tanssien,: