Oletko isovanhempi ja tupakoit? Esimerkkisi voi olla vaarallinen lastenlapsillesi, sillä isovanhempien tupakointi lisää jälkipolvien tupakointia.

Tupakoivien mummojen ja pappojen lapsenlapsi tupakoi todennäköisemmin kuin tupakoimattomien isovanhempien. Jos kumpikin isovanhemmista tupakoi, nuoren riski päivittäiseen tupakointiin on jopa kolminkertainen verrattuna siihen, kun isovanhemmat eivät tupakoi.

Tämä selviää uudesta Tampereen yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.

Lue myös: 11 x Näillä ohjeilla pääset irti tupakasta

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Isovanhempien ja lastenlasten tupakoinnin yhteys selittyy osittain lasten vanhempien tupakoinnilla, mutta isovanhempien tupakointi lisää lastenlasten tupakointia myös vanhempien tupakoinnista riippumatta, kerrotaan terveysjärjestö Suomen ASH:n tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaksi kolmasosaa isovanhempien tupakoinnin kokonaisvaikutuksesta selittyy vanhempien tupakoinnin kautta. Yksi kolmasosa on kokonaan isovanhempien suoraa vaikutusta.

– Lastenlapset ovat useimmille isovanhemmille erittäin tärkeitä ja luultavasti tällaisen seikan esiin tuominen voi vahvistaa isovanhempien motivaatiota lopettaa tupakointi, Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Hara sanoo.

Kysely

Polttavatko lastenlapsesi tupakkaa?

Eivät
Eivät
50.0%
En tiedä
En tiedä
35.7%
Kyllä
Kyllä
14.2%
Ääniä yhteensä: 14
Veera

Minä en oikein arvosta tupakoitsijoita. Pidän heitä välinpitämättöminä omasta ja kanssaihmisten terveydestä.

Vierailija

Ei tarvitse mitään erityistä kenenkään syyllistämistä! Esimerkki vaikuttaa. Yksinkertaista mutta totta. Näin se vaan menee tämäkin homma. Lapsi ottaa esimerkkiä rakkaista ihmisistään, monissa muissakin asioissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla