Aivohalvaus, polvikipua, putoaminen saunanlauteilta. Laukaan ensihoito hoitaa 24 tunnin aikana monenlaista vaivaa. Katso, miten kävi ET Terveydestä tutuille Kaisalle ja Matille.

Televisiosarjoissa ambulanssit ajavat aina pillit soiden onnettomuuspaikalta toiselle. Todellisuudessa ambulanssityö on paljolti valmiudessa olemista.

Näin myös Keski-Suomessa Laukaassa, jossa ensihoitajat Susanna Jauhiainen, 31, ja Joni Lehtonen, 28, tekevät 24 tunnin työvuorossa paljon muutakin, esimerkiksi tarkistavat lääkereput ja pesevät ambulanssin.

– Yleisin keikka on vanhuksen luo, jonka yleiskunto on äkillisesti heikentynyt, Joni toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun polvi sanoi poks

Laukaalainen Kaisa Luukkanen joutui nyt tilaamaan ensimmäistä kertaa elämässään ambulanssin. Hän on ollut kaksi vuotta sitten leikkauksessa, jossa polveen laitettiin tekonivel. Kaikki on mennyt hyvin sen jälkeen, mutta nyt yhtäkkiä polvi turposi kivikovaksi ja kireäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Sitä särki aivan valtavasti, en voinut edes istua, kävelemisestä puhumattakaan. Mitään tämmöistä ei ollut koskaan tapahtunut, ja tilasin ensimmäistä kertaa elämässäni ambulanssin. Minut vietiin Laukaan terveysasemalla päivystykseen. Siellä sain vain kipulääkettä suoneen ja lähetteen keskussairaalaan.

Sairaalassa polvi kuvattiin ja siitä punkteerattiin nestettä pois. Kaisa kotiutettiin päivystyksestä aamuyöstä kotiin Kelan taksilla.

Kaisa sai sairaalasta lähetteen ortopedipoliklinikalle, ja polvi päätettiin operoida ja puhdistaa. Veri saatiinkin pois.

– Kun leikkausaika oli maanataiaamuna, tuli minulle edellisenä iltana niin voimakas polvikipu, että piti tilata ambulanssi. Sain kipupiikin, mutta en nukkunut koko yönä.

Polvi leikattiin, sillä siinä oli sisäinen verenvuoto. Vielä tämänkin jälkeen Kaisa joutui menemään kipujen takia päivystykseen sairaalaan, joten ambulanssikyyti tuli tutuksi.

– Kaikki ensihoitajat olivat ystävällisiä ja tehokkaita. Päivystyksessä en voi sanoa samaa kaikista. Leikkauksesta on nyt viikko aikaa ja kävelen keppien kanssa. Saa nähdä mitä tässä tapahtuu. Kysyin sairaalan poliklinikalla, että mihin minun pitää mennä, jos kipu taas uusii. Neuvottiin, että terveyskeskukseen!  

Kaisa kävi yksityisortopedillä kysymässä lisäneuvoja. Tämä sama ortopedi työskentelee keskussairaalassa. Hän neuvoi Kaisaa pyytämään jo ambulanssimiehiä soittamaan suoraan hänelle, jos polvi taas vihoittelee.

"Korkki kiinni"

Iltakymmeneltä "lanssi" lähti pelastamaan saunanlauteilta pudonnutta miestä. Hätäkeskuksen mukaan 64-vuotias Matti Lönn oli kaatunut mahalleen saunan lattialle eikä emäntä saanut kiuasta pois päältä.

Matin jalat eivät pitäneet yhtään ja osuessaan kiukaaseen jalkaan tuli pieni palovamma.

Ensihoitajat tekivät kaikki perusrutiinit sydänfilmistä verensokeriin. Arvot olivat normaaleja, joten isäntää ei lähdetty kuskaamaan mihinkään. Ensihoitaja kehotti laittamaan saunan oven ja pullonkorkin kiinni, ja Matti vetäytyikin Mirri-kissan viereen nukkumaan.

Puhelimessa parin viikon kuluttua Matti kertoo, että hän kävi näyttämässä maanantaina palovammaa terveydenhoitajalle. Myös lääkärissä käytiin puimassa tätä saunahommaa.

– Kun minulla on selässä kremppaa ja joskus jaloista menee yhtäkkiä tunto pois. Niin kävi silloin saunassakin. Selkä täytyy kuvata, lantiossa on kai jotain ongelmaa.  

Matti on ollut 2,5 vuotta eläkkeellä raskaasta rakennusmiehen työstä.

– Olen ikäni pyörinyt pölyisillä ja homeisillakin rakennuksilla ja saattaa olla, että usein toistuva nenäverenvuotokin johtuu siiä. Erikoislääkäri katsoi, että limakalvot ovat niin ohuet nenässä, että voi olla työstä johtuvaa. Allergia ja astmakin syntyi rakennuksilla.  

Matti on huomannut Mirrin hyväksi verenpainelääkkeeksi.

– Se hyppää aina syliin, kun verenpainetta mitataan. Jostain syystä kissa sylissä laskee verenpainetta, Matti nauraa.

ET-lehti seurasi kahdeksan tuntia ambulanssin ensihoitajien työtä.
Lue koko reportaasi uudesta ET terveys 1/2015-lehdestä, joka ilmestyy 31.12.2014

Sisältö jatkuu mainoksen alla