Kuinka kauas terveyskeskus voi siirtyä, kun sosiaali- ja terveysalan sote-uudistus muuttaa julkisen terveydenhuollon rakenteita? Paperilla laatu paranee, mutta odotushuoneissa muutos pelottaa.

Sote-uudistuksen lähtökohdaksi kerrotaan lähipalvelujen turvaaminen. Uudessa mallissa terveys­palvelujen järjestäminen ja niiden tuottaminen erotetaan toisistaan. Järjestämisvastuu tulee olemaan viidellätoista sosiaali- ja terveysalueella eli sote-alueella. Sote-alue vastaa siitä, että palveluihin oikeutetut saavat tarvitsemansa palvelut. Kunnat ja kuntayhtymät voivat tuottaa palveluja itse tai hankkia palveluja ulkopuolisilta.

Herää kysymys, ketä varten uudistus tehdään?

Pahimmassa tapauksessa hoitoon on pitkä matka ja yksiköt ylikuormittuvat. Herää kysymys, ketä varten uudistus tehdään?

Lain suuret linjat kuulostavat ymmärrettäviltä, mutta vanhan viisauden mukaan Jumala asuu yksityiskohdissa. Toimivuuden ja tehokkuuden ratkaisevat viime kädessä yksilöt, yksiköt ja ruohonjuuritason ratkaisut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Harva terveydenhuollon ammattilainenkaan tietää, mistä on kyse. Moni ennustaa, että muutos tehdään sulkemalla ja karsimalla. Miten käy avun tarvitsijoiden syrjäseuduilla?

ET:n lukijoiden tärkeimmät toiveet hyvälle terveysasemalle

  1. Minua hoitaa tuttu omalääkäri, joka tuntee terveydentilani.
  2. Lääkärillä ei ole kiire, vaan hän kuuntelee ja tutkii minut huolella.
  3. Saan lääkäriajan viikon sisään myös kiireettö­missä tapauksissa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla