Herkkä ihminen kokee tunteet ja tapahtumat voimakkaasti, erityisen herkkä erityisen voimakkaasti. Erityisherkkyys on ominaisuus, josta saattoi vielä vuosikymmen sitten saada korvilleen.

Menet vaan! Puhut vaan! Älä ujostele! Mitä se nyt taas itkee ja ruikuttaa.

Tuntuuko tutulta? Noin joka kuudes ihminen kokee asiat herkemmin kuin muut – liikuttuu erityisen herkästi, ujostelee, vetäytyy, ahdistuu, rakastuu palavasti. Erityisherkän hermojärjestelmänsä rekisteröi hienovaraisetkin asiat, ja muista mitättömiltä tuntuvat jutut vaikuttavat häneen syvästi. Ystävällinen hymy voi sykähdyttää riemua, kun taas ohikulkijan nopea töykeä vilkaisu tuntuu vatsan pohjassa asti ja valvottaa.

Yhdysvaltalainen psykologian toh­tori Elaine Aron on tutkinut 1990-luvulta lähtien erityisen herkkiä ih­misiä. Hänen päätelmänsä on yksinkertainen: osa ihmisistä havainnoi sekä omaa sisäistä maailmaansa että ympäristöään poikkevalla herkkyydellä. Eikä siinä ole mitään pahaa – päinvastoin.

Samaan on päätynyt erityisherkkyyttä Suomessa tutkiva psyko­logi Heli Heiskanen. Herkät aistivat usein myös toisten tunteita ja imevät niitä itseensä.

– Omassa tutkimuksessani olen havainnut, että monet erityisherkät ovat aistineet toisten ihmisten tunteita lapsesta asti. Se on sekä lahja että rasite: herkkä ihminen ymmärtää ja osaa auttaa muita, mutta tunteiden käsittely voi olla kuluttavaa eikä ympäristökään aina tue herkkyyttä.

Jatkuvan aisti- ja tunnekuormituksen takia erityisherkkien hermosto alkaa helposti käydä ylikierroksilla. Sen takia he tarvitsevat säännöllistä vetäytymistä rauhaan ja hiljaisuuteen, jossa he voivat ladata akkujaan.

Kaappiherkät seniorit

Erityisherkät ry:n varapuheenjohtajan, lääkäri Markus Sundblomin mukaan nuorten herkkyys on ny­kyään hyväksytty ominaisuus. Onneksi. Kaikkivoipaista reippautta ei hänen mielestään kouluissa tai nuorten yhteisöissä edellytetä.

Sen sijaan monet seniori-ikäisistä erityisherkistä ovat kokeneet toisenlaisen lapsuuden ja nuoruuden. Ajan, jolloin lapsilta odotettiin toimeliaisuutta, puheliaisuutta, sosiaalisuutta ja asioi­hin tarttumista. Herkkää, varovaista ja tarkkailevaa lasta saatettiin torua ja käskeä käyttäytymään kunnolla.

"Syvät haavat tunteesta, että olet vääränlainen,
saattavat nousta pintaan vanhuusvuosina."

– Syvät haavat tunteesta, että olet vääränlainen, saattavat kulkea läpi aikuisiän ja nousta pintaan vanhuusvuosina. Moni erityisherkkä on jopa joutunut kiusaamisen kohteeksi, Sundblom huomauttaa.

Sundblom puhuu kaappiherkkyydestä. Se on hyvin yleistä ikääntyneillä miehillä. Kaappiherkkyydestä puhutaan, kun ihminen on pitänyt herkkyytensä piilossa ja rakentanut ympärilleen suojakuoren suojaamaan haavoittuvaa sisintä.

– Esimerkiksi armeijassa oli tavallista, että herkkiä miehiä kiusattiin ja halveksittiin. Moni on oppinut piilottamaan piirteensä mahdollisimman hyvin.

Syvällisyys on arvokasta

Ikääntyminen tuo usein uudenlaista tyytyväisyyttä ja luontevuutta omalle minuudelle. Herkkyydestä ei tarvitse opetella eroon, mutta piirteen kanssa on hyvä tulla sinuiksi. Herkkyys ei ole väärin. Eikä se, että haluat juuri sinunnäköisesi, sinua tyydyttävän elämän ja kohtelun.

Erityisherkille on tyypillistä asioiden syvällinen pohdinta ja tarve ymmärtää olemassaoloaan. Moni kokee halua auttaa muita. Empatia korostuu. Taipumus syvällisyyteen usein myös lisääntyy vuosien myötä. Kun on enemmän aikaa ajatella töistä ja ruuhkavuosista vapauduttua, itseään alkaa kuulostella eri tavalla.

Tunteet nousevat pintaan, syvällisyys korostuu.

– Jos erityisherkkä kokee elämänsä tärkeäksi, seniorivuodet voivat olla hyvin merkityksellisiä. Muiden auttaminen oman elämänkokemuksen kautta tulee uudella tavalla palkitsevaksi, Sundblom sanoo.

Herkkä, vetäydy rauhassa

Erityisherkän tarpeita tulkitaan yleisesti väärin. Vetäytyminen, ujostelu ja voimakas reagointi voidaan ymmärtää töykeydeksi, sosiaa­liseksi kyvyttömyydeksi, masennukseksikin.

Vetäytyminen, oman itsensä kuulostelu, on kuitenkin herkälle ihmiselle tarpeellista, jopa suositeltavaa. Muuten tunteiden ja kokemusten painolasti voi käydä ylikuormittavaksi ja altistaa jopa sairauksille, kuten masennukselle tai uupumukselle. Aikamme ei kuitenkaan suosi vetäytyjää.

– Eristäytyvä ihminen näyttäytyy muille itsekkäänä. Miten niin ei halua tavata? Miten niin ei halua lähteä? Yksinäisyys on perusedellytys sille, että erityisherkkä isovanhempi jaksaa esimerkiksi puuhata lastenlasten kanssa virkeänä, Sundblom korostaa.

"Eristäytyvä ihminen näyttäytyy muille itsekkäänä."

Erityisherkkä kokee voimakkaasti myös aistikokemuksia. Nautintoaineet, maut ja jopa lääkkeet vaikuttavat häneen voimakkaasti. Lääkkeistä voi tulla tavallista enemmän sivuoireita ja pienikin kahvimäärä aiheuttaa unettomuutta. Psykologi Heli Heiskasen mielestä myös tervey­denhuollon toimenpiteet voivat olla erityisherkälle ahdistavia.

– Ymmärtävät terveydenhuollon työntekijät voivat omalla suhtautumisellaan helpottaa paljon herkän ihmisen oloa. Pahinta on, jos herkän tuntemuksia aletaan stressaavassa tilanteessa vähätellä tai niitä ei oteta huomioon, Heiskanen sanoo.

Jotta erityisherkkä voi nauttia herkkyytensä hyvistä puolista, hänen täytyy huolehtia omasta olostaan.

– Erityisherkän kannattaa suhtau­tua elimistöönsä ja hermostoonsa kuin pieneen vauvaan, josta pitää kan­taa vastuuta. Se on hyvä mieliku­va. Ne ihmiset kukkivat, jotka hoitavat itseään hyvin, Sundblom summaa.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.